Dáváme ho do polévek, brambor nebo třeba na pečené maso. Ale věděli jste, že z tohoto koření s výraznou vůní i chutí si můžete udělat domácí čaj? Naše babičky ho pily na uklidnění a spánek a některé maminky jej i dnes dávají například malým dětem na bolavé bříško.
Ať už sáhnete po českém kmínu, nebo po tom exotičtějším římském, jedno mají společné. Obsahují silné silice, které dle mnoha studií pozitivně ovlivňují na naše zdraví. Mezi nejdůležitější silice patří kuminaldehyd, p-cymen, gamma-terpinen a beta-pinen.
Tyto látky mají protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační účinky a pomáhají s trávením i obranyschopností. Například kmín kořenný (Carum carvi) se v českém lidovém léčitelství používá po staletí – podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, zmírňuje nadýmání a uvolňuje hladké svalstvo střev. Často se doporučuje i při bolestech bříška u dětí, kašli nebo rýmě.
Podle výzkumu z roku 2014 navíc pomáhá extrakt z římského kmínu (viz níže) snižovat tělesnou hmotnost a hladinu cholesterolu. Další benefity potvrdila i přehledová studie z roku 2023, která shrnuje desítky dalších výzkumů o kmínu. S ohledem na čaj nás hodně zajímá také to, že díky obsahu gamma-terpinenu působí silným uklidňujícím dojmem a usnadňuje usínání.
Příprava čaje z kmínu je opravdu primitivní. Na jednu porci stačí 1 čajová lžička kmínu (nejlépe lehce podrceného) a 250 ml vroucí vody. Kmín můžete buď zalít horkou vodou, nebo jej cca 10 minut lehce povařit.
Podle videí na sociálních sítích a diskuzí o kmínovém čaji přidává hodně lidí ještě semínka koriandru a fenykl. Právě tato kombinace se v Indii a na Blízkém východě tradičně používá pro podporu trávení a relaxaci.
Můžete použít klasický kmín z balíčku, který koupíte v sekci koření? Můžete. Nicméně v obchodech (například na e-shopech s bylinkami) seženete přímo „kmín na čaj“, tedy celý plod kmínu kořenného balený podobně jako sypané bylinné čaje. Balení o 500 g stojí asi 250 Kč. Kmínový čaj je nejlepší pít po jídle nebo večer před spaním.
Když se řekne kmín, většina z nás si vybaví ten klasický český, tmavý a silně aromatický. Jedná se o už zmíněný kmín kořenný (Carum carvi). Ale pozor, existují i další druhy, které se dají použít do čaje nebo obecně v kuchyni.
Všechny tři druhy mají léčebné využití, ale v české tradici dominuje jasně kmín kořenný. Nicméně čaj si můžete udělat i z toho římského.
Kmín si získal pozornost i v souvislosti s hubnutím. Studie z roku 2014 ukázala, že extrakt z římského kmínu pomáhá snižovat váhu, BMI i hladinu tuků v krvi. Podobné výsledky přinesla i další studie z roku 2015, kde účastníci užívající kmín zhubli průměrně o více než kilo za osm týdnů.
Jak to funguje? Kmín obsahuje thymoquinon, látku s antioxidačními a protizánětlivými účinky, která může podporovat metabolismus tuků a glukózy, a tím pomáhat ke štíhlejší linii. Navíc působí mírně močopudně, takže odvodňuje. Další důvod, proč vyzkoušet kmínový čaj, nemyslíte?
Zdroje: Kupi.cz, Research gate, NCBI, Medical news today