Populární chilli na stupnici: Jak moc ostré chilli snesete?

Žena se zvědavě dívá na chilli papričku, kterou drží All kind of people / Shutterstock.com

Věděli jste, že na světě existuje kolem 50 000 odrůd chilli papriček? U nás je k dostání jen zlomek z nich, i přesto však může být obtížné se mezi nimi vyznat. Stačí přecenit své síly a rázem máte postaráno o pořádně žhavý zážitek. Přečtěte si, co přesně u chilli znamená označení SHU, jak se v pálivosti papriček vyznat i proč zařadit tuto pikantní zeleninu do svého jídelníčku. Klidně i nyní v létě!

Přečtěte si také

Od dubna zvyšují řetězce v Česku svým zaměstnancům mzdy. Kde si vydělá pokladní nejvíce?

Jak se měří pálivost?

Za pálivost papriček může látka zvaná kapsaicin, jejíž síla se vyjadřuje v jednotkách SHU na Scovilleho stupnici. Tu v roce 1912 nevymyslel nikdo jiný než lékárník jménem Wilbur Scoville.

Hodnotu pálivosti určoval podle toho, kolika kapkami oslazené vody bylo nutné naředit extrakt z chilli, dokud nebyl roztok po ochutnání už vůbec pálivý. Čím více bylo potřeba kapek, tím výše na stupnici dané chilli je.

Sušené je vždy pálivější než čerstvé

Dnes se k měření samozřejmě používají moderní technologické postupy, to hlavní ovšem zůstává: pálivost se u papriček hodnotí v jejich sušeném stavu. Syrové jsou totiž až z 90 % tvořeny vodou a tedy přirozeně „naředěné“. Pokud se tedy při nákupu budete orientovat podle SHU, pak vězte, že se údaj vztahuje k sušeným plodům a čerstvé mohou být výrazně slabší. A to až o několik desítek tisíc SHU. Takže zatímco například čerstvé Habanero zvládnete schroupat poměrně bez problémů, dehydratované vám může dát zabrat.

Méně pálivé jsou ve srovnání s daným chilli v sušené podobě také omáčky, při jejichž výrobě se papričky míchají s vodou a dalšími ingrediencemi.

Dřevěné misky se sušenými chilli papričkami Veronika Idiyat / Shutterstock.com

Populární chilli na stupnici

Kdy už vám začínají slzet oči? Při pojídání feferonek z utopenců, při kapce Tabasca nebo až u těch nejpálivějších papriček na světě? Reakce na kapsaicin bývá u lidí velmi individuální, při pravidelné konzumaci je ovšem možné získat na něj větší toleranci.

Podívejte se, jak moc pálivé je v porovnání s ostatními některé z nejznámějších chilli.

  • Červené kulaté feferony Pimento, často podávané s nakládanými utopenci nebo hermelínem, mají kolem 500 SHU.
  • Aromatická kouřová omáčka Chipotle z uzených papriček Jalapeño má 1 500–2 500 SHU.
  • Ikonická omáčka Sriracha dosahuje kolem 2 200 SHU.
  • Zelená Jalapeña, která se v podobě zelených krájených koleček dávají na pizzu a do burgerů či hotdogů, mají 2 500–5 000 SHU.
Fandíte ostrému?
  • Podobně pálivá jako Jalapeña je i omáčka Tabasco (samotné sušené papričky Tabasco jsou nicméně mnohonásobně pálivější, mají kolem 30 000–50 000 SHU).
  • Červené „feferonky“ Cayenne neboli kajenský pepř mají na stupnici 30 000–50 000 SHU.
  • Baculatá Habanera i malé tenké červené thajské papričky (Thai), které u nás můžete často najít ve vietnamských nebo thajských jídlech z bister, jsou se svými 100 000–300 000 SHU až 40krát pálivější než Jalapeña.
  • Ty nejpekelnější potom překračují miliónové hodnoty. Oficiálně nejpálivější je trojice: 7 Pot Douglah, Trinidad Scorpion Moruga a Carolina Reaper.
Ochutnávka chilli? Mějte po ruce první pomoc

Kde papričky koupit?

Čerstvé chilli dnes koupíte v každém větším supermarketu a hypermarketu – různé druhy od mírných až po ty extra pálivé většinou najdete v úseku zeleniny (např. od značek Eat me či Titbit). Bývají baleny po pár kusech a jeden pytlík vyjde na 20–50 Kč. Na zadní straně balení většinou najdete dané chilli vyznačené na stupnici pálivosti, díky čemuž si můžete udělat obrázek o jeho síle.

Na druhou stranu nabídka sušeného chilli je v běžných obchodech poměrně omezená a nejširší výběr celých, jemně pomletých i drcených papriček ze všech koutů světa koupíte na internetu nebo ve specializovaných prodejnách. Zde se vyplatí kupovat i pálivé omáčky nebo tzv. chilli mashe, tedy pokud stojíte o ty opravdu poctivé vypalováky z konkrétních odrůd.

Chilli papričky, chilli koření a omáčka Sea Wave / Shutterstock.com

Proč si chilli dopřávat pravidelně?

Skvělou vlastností pálivých papriček je, že se hodí do spousty slaných, a dokonce i sladkých čokoládových nebo ovocných pokrmů a dezertů. Přidávat se mohou i do zmrzlin, ovocných salátů či koktejlů. A i když je hořící pocit v ústech to poslední, co byste v létě potřebovali, v jižních státech se chilli paradoxně konzumuje proto, že vyvolává pocení, a tím tělo ochlazuje.

Papričky se díky všestrannému kapsaicinu určitě vyplatí pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Obsahují velké množství vitamínu C, působí protizánětlivě a analgeticky, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, detoxikují, zlepšují krevní cirkulaci a fungují i jako afrodisiakum. Dokážou v našem těle účinně nastartovat metabolismus, čímž mohou napomáhat k rychlejšímu hubnutí a v neposlední řadě stimulují produkci endorfinů a zlepšují náladu.