Vynikající texaská specialita: Nejlepší chilli con carne snadno vykouzlíte i doma

Chilli con carne, servírované v bílém talíři DronG / Shutterstock.com

Chilli con carne patří mezi tradiční americká jídla. Je spojené hlavně s Texasem, kde se objevila jeho první verze. V současnosti existuje spousta variací na chilli con carne, které se nepatrně liší použitými surovinami. Jde například o druh chilli nebo masa. My pro vás máme klasický recept na chilli con carne s mletým hovězím a sušeným chilli. Chutná famózně! Tak si ho pojďte s námi uvařit, třeba rovnou dnes k večeři.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Jak je to s původem chilli con carne?

Kde se vzal poněkud neobvyklý název tohoto amerického jídla? Jde o výraz ze španělštiny, který v překladu znamená „chilli s masem. Název odkazuje na koření a maso, které se tradičně pro přípravu chilli con carne používají.

Podobný pokrm připravovali Aztékové již v 16. století. Více rozšířeným se chilli con carne stává na začátku 19. století a během občanské války v USA, zejména na jihozápadě. Tradičně se za kolébku chilli con carne považuje Texas. První směs na chilli byla vytvořena kolem roku 1850 právě texaskými kovboji. Tvořilo ji rozdrcené sušené hovězí maso, tuk, pepř, sůl a chilli papričky.

Chilli omáčka sriracha
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chilli omáčka sriracha

Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě vám přijde vhod naše skvělá chilli omáčka. Chuť a pálivost výsledné omáčky záleží na tom, jaký druh chilli papriček použijete.

Chilli omáčka sriracha
Citronové špagety s chilli a bazalkou
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Citronové špagety s chilli a bazalkou

Citronové špagety s chilli a bazalkou jsou nevšední recept na tyto oblíbené těstoviny. Jejich příprava je navíc velmi snadná a rychlá, během chvilky si na špagetách tedy můžete rovnou i pochutnat.

Citronové špagety s chilli a bazalkou

Chilli con carne se stalo mezi Američany populárním jídlem díky Světové výstavě v Chicagu v roce 1893. Spousta obyvatel do té doby o tomto jídle vůbec nevěděla. Tím nastal v tamních obchodech boom s prodejem přísad a surovin na chilli con carne.

Tipy, jak připravit vynikající chilli con carne

  • Vše vařte v jednom hrnci.
  • Místo mletého masa zkuste použít mramorované hovězí.
  • Použijte čerstvé koření a mexické sušené chilli papričky.
  • Přidejte kávu a čokoládu pro vylepšení chuti.
Chilli papričky různých barev Rastkobelic / Shutterstock.com

Chilli con carne – recept

Ingredience:

  • 1 plechovka kukuřice
  • 400 g červených fazolí v plechovce
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sušeného chilli
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 0,5 lžíce majoránky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve nakrájíme cibuli na kostičky. Papriku rozpůlíme, zbavíme jádřince, opláchneme a nasekáme přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupeme a nakrájíme česnek.
  • Nalijeme do pánve olej a necháme jej rozpálit na středním plamenu. Do rozžhaveného oleje vhodíme cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažíme. Cibulka by měla změknout a zesklovatět.
  • Pak do pánve přidáme česnek, kostičky papriky, kukuřici. Dále přisypeme chilli, sladkou papriku a kmín.
  • Za stálého míchání smažíme ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Ztlumíme plamen a přidáme mleté hovězí maso. Vařečkou se ho snažíme rozdělit na co nejmenší kousky.
  • Asi pět minut rychle mícháme, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujeme střední plamen. Maso by mělo být dokřupava usmažené.
  • Přilijeme do pánve hovězí vývar a rajčata z plechovky. Potom přisypeme majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidáme ještě rajčatový protlak a všechno důkladně promícháme.
Mexické fazole
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Mexické fazole

Mexické fazole jsou vynikající rychlovkou k obědu nebo večeři a vykouzlíte je jen z pár ingrediencí. Je to syté jídlo, které ocení i opravdoví jedlíci. Navíc do mexických fazolí můžete přidat jakékoliv maso nebo uzeninu, jestliže se bez nich neobejdete.

Mexické fazole
Kovbojské fazole
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Kovbojské fazole

Kovbojské fazole jsou rychlé jídlo z fazolí, mletého masa a zeleniny, které dokáže perfektně zasytit. Skvěle chutnají s čerstvým chlebem a zaručeně si na nich pochutná každý.

Kovbojské fazole
  • Přivedeme směs k varu, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Co nejvíc stáhneme plamen a necháme směs dvacet minut dusit, probublávat.
  • Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidáme dvě lžíce vody.
  • Nakonec přidáme fazole v plechovce, které pomocí cedníku slijeme a přidáme do pánve. Znovu pokrm přivedeme k varu a ještě deset minut povaříme. Jestli je omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody. Ochutnáme a podle potřeby ještě dokořeníme.
  • Na závěr už jen odklopíme pokličku a necháme chilli con carne deset minut odstát, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Uvedený recept je na 4 porce.

Zdroje: Kupi, XLNT Foods, BBC Good Food