Jak mít průzračně čistou vodu v bazénu během celého léta? Triky jak na to

Příslušenství k údržbě a čištění bazénu Davizro Photography / Shutterstock.com

Jak se správně starat o vodu v bazénu nebo v zahradním jezírku? Poradíme vám, jaké jsou ideální hodnoty pH a chlóru nebo jak dosáhnout průzračné vody bez použití chemie.

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

V případě, že bazén na letní sezónu nechystáte poprvé, velmi dobře víte, jak nepříjemné je, když voda změní barvu nebo když povrch bazénu začne klouzat. Tento jev závisí na mnoha faktorech, kterým je možné předejít.

A v případě, že o nákupu bazénu teprve uvažujete, informace o péči o vodu se vám také budou zaručeně hodit!

Bez filtrace to nepůjde

Nejdůležitější pro zajištění krásně průzračné a čisté vody je fungující filtrace, která odstraňuje mechanické nečistoty z bazénu. Nejčastěji se využívá písková filtrace, která se skládá z nádoby s křemičitým pískem, čerpadla a ovládacího ventilu. Menší bazény s nafukovacím okrajem mají v balení kartušovou filtraci s vyměnitelnými filtry. Ať už písková nebo kartušová filtrace by měla být zapnutá 6–8 hodin denně.

Člověk čistící bazén síťkou gg-foto / Shutterstock.com

Mechanické čištění

Některé nečistoty, jako jsou například listy nebo utopený hmyz, můžete odstranit i mechanicky. Využijte hladinové nebo dnové síťky. Skvělým řešením jsou také bazénové a jezírkové vysavače.

Chlór

Dostupný je v tekuté formě i v tabletách, které se vkládají přímo do skimmeru nebo plováku. Optimální hladina chlóru se sleduje pomocí testeru. Množství chlóru by se mělo pohybovat mezi 0,3–0,5 mg na litr.

Mějte bazén vždy krásně čistý

pH

Kromě chlóru je také nutné sledovat hladinu pH, protože ovlivňuje činnost chlórových přípravků. Hodnota pH vyjadřuje míru zásaditosti nebo kyselosti vody – čím vyšší pH je, tím je voda zásaditější. Hladinu pH také zjistíte pomocí testeru. V ideálním případě by se měla pohybovat okolo 7–7,4.

Důležité je také uvědomit si, že hladina pH má zásadní vliv i na další věci. Když je voda v bazénu zásaditá, začne se zakalovat, snižuje účinnost dezinfekce a ucpává filtraci. V kyselé vodě naopak může korodovat beton, kovy nebo vám například začnou blednout plavky. Vyšší i nižší pH také může nepříjemně dráždit pokožku nebo oči.

Užijte si vodní radovánky naplno

Vodu můžete čistit i bez chemie

Chlór můžete v bazénu vytvořit i přírodní cestou. Stačí do bazénové vody přidat chlorid sodný (běžnou kuchyňskou sůl). Pomocí salinátoru se za pomoci elektrolýzy vyprodukuje přírodní chlór v podobě kyseliny chlórové, který následně dezinfikuje bazénovou vodu. Je však nutné dát si pozor na to, že sůl je agresivní ke kovovým částem bazénu a může dojít k jejich korozi.

Čisté vody bez chemie můžete dosáhnout také pomocí UV lampy. Vodu čistí pomocí ultrafialového světla typu C, které likviduje bakterie, viry, řasy i jiné mikroorganismy. UV lampa je vhodná pro čištění bazénu i zahradních jezírek.

Účinným řešením je také přidání ionizátoru do filtračního okruhu. Ten účinně dezinfikuje vodu elektrolytickým dávkováním iontů stříbra a mědi, přičemž stříbro se stará o likvidaci bakterií a měď odstraňuje řasy.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu čištění bazénové vody, sledujte akční nabídku letáků na Kupi.cz a nakupte příslušenství k bazénům a zahradním jezírkům za výhodné ceny.