Zmrzka k létu zkrátka patří a pokud si na téhle osvěžující mňamce ujíždíte ve velkém, vyplatí se vám pořízení domácího zmrzlinovače. Jednak výrazně ušetříte, ale taky je to zábava a můžete experimentovat s příchutěmi. Základní zmrzlinovače stojí okolo 1 000 Kč, což vůbec není hodně!
Překvapivě častou chybou zákazníků je, že si koupí zmrzlinovač za atraktivní cenu, návod nečtou, zapojí ho do zásuvky, nalijí do něj směs na zmrzlinu, přístroj míchá, ale zmrzlina ne a ne ztuhnout. Jakto?
Při výběru zmrzlinovače totiž narazíte na dvě základní varianty. První typ je bez kompresoru. Tyto přístroje zmrzlinu jen míchají, ale neumějí chladit, takže je potřeba dát speciální nádobu s chladicím médiem do mrazáku ideálně 24 hodin před přípravou. Jsou levnější, skladnější, ale musíte plánovat dopředu.
Druhý typ má vestavěný kompresor, což znamená, že zmrzlinovač zvládne chladit i míchat současně. Díky tomu nemusíte nádobu mrazit předem a zmrzlina je hotová rychleji (jen je dobré hmotu předchladit). Přístroje s kompresorem jsou výkonnější, pohodlnější, ale taky větší a dražší. Jsou vhodné pro ty, kteří chtějí dělat zmrzku často.
Levné zmrzlinovače bez kompresoru (okolo 500 až 2 000 Kč) fungují velmi jednoduše. Jak už jsme naznačili, klíčem je jejich speciální nádoba, jejíž stěny obsahují chladicí médium. Tuto nádobu je potřeba nechat v mrazáku opravdu dobře promrznout – ideálně 24 hodin předem. Jakmile je nachlazená, vložíte nádobu do přístroje, nasadíte víko s motorem a zapnete míchání.
Zmrzlinovou směs můžete nalít do přístroje hned na začátku, nebo ji přilévat postupně – podle modelu přístroje. Mícháním a kontaktem se stěnami nádoby směs začíná tuhnout. Celý proces trvá zhruba 15 až 30 minut, a to podle receptu a konzistence směsi. Výsledkem je krásně krémová domácí zmrzlina připravená k podávání nebo dalšímu zmražení.
Zmrzlinovače s kompresorem jsou o krok dál – jsou vlastně malou kombinací mrazáku a mixéru. Směs nemusíte z hlediska teploty nijak připravovat – stačí ji nalít do přístroje, který si ji sám ochladí. Díky zabudovanému kompresoru zmrzlina tuhne rovnoměrně a bez přerušení, což se projeví na jemnější a nadýchanější konzistenci.
Velkou výhodou je rychlost a nezávislost na mrazáku. Parametry, které je dobré sledovat, jsou především výkon (udávaný ve wattech), objem nádoby a doba přípravy. Na druhou stranu je potřeba počítat s vyšší spotřebou energie, většími rozměry a samozřejmě vyšší cenou (3 000 až 9 000 Kč). Nicméně když plánujete zmrzlinu vyrábět pravidelně, investice do tohoto typu přístroje se vyplatí.
Žebříček jsme sestavili na základě uživatelských recenzí a diskuzí na toto téma. Zohlednili jsme celkovou spokojenost, cenu i dostupnost. Fotky zmrzlinovačů najdete v galerii u článku.
Základní smetanová zmrzlina je jednoduchá. Na tomto receptu postavíte všechny další příchutě – od jahodové až po čokoládovou.
Všechny suroviny dobře promíchejte v míse, dokud se cukr úplně nerozpustí. Směs nalijte do zmrzlinovače a nechte jej pracovat podle návodu. Zmrzlina by měla být hotová přibližně za 20 až 30 minut – výsledek bude krásně hladký a krémový.
Tento univerzální základ můžete upravit podle libosti – přidáním čokoládových kousků, karamelu nebo rozmixovaného ovoce. Pokud chcete připravit třeba jahodovou variantu, stačí dát o 100 ml méně mléka a 100 ml méně smetany, a naopak přidat 200 ml rozmixovaných jahod.
Napište nám do diskuze, jestli doma používáte zmrzlinovač nebo jestli vás tento přístroj zaujal. Nebo si raději zajdete k okýnku pro zmrzlinu od zmrzlináře?
Zdroje: Kupi.cz, The cooking foodie, Heureka