Ve špatně skladovaném tuňáku se zvyšuje množství histaminu. Ten může způsobit nevolnost i zvracení

Steak z tuňáka Metamore Studio / Shutterstock.com

Nevěnujete-li dostatečnou pozornost správnému skladování ryb, může se vám to vymstít. Třeba špatně uložený tuňák vám klidně přivodí otravu, a to nemluvíme o riziku salmonelózy. Poradíme vám, jak na to, abyste si místo chutné večeře nepřivodili zdravotní potíže.

Přečtěte si také

Kornout pro prvňáčky: Dát ho první den dítěti, nebo ne? Pro děti může mít hlubší význam

Na způsobu skladování záleží

Každá potravina podléhá jistým pravidlům uchovávání a pokud nejsou dodrženy, vystavujete sami sebe nebo své okolí po konzumaci rizikům. U ryb se navíc riziko mnohonásobně zvyšuje. Například takový tuňák je sice zdravou a výživnou rybou, ale může být také strůjcem otravy nebo šíření nebezpečných bakterií. Zeptali jsme se Ing. Martiny Haugwitzové, ředitelky odboru hygieny výživy, co nám hrozí, jaké jsou nejčastější chyby a také nám poradila, jak v případě tuňáka i jiných ryb postupovat správně.

Chyby při uchovávání tuňáka

Tuňák je oblíbený nejen mezi milovníky ryb, ale také ve fitness světě, proto se v kuchyních a lednicích objevuje často. Mnoho lidí se ale při skladování dopouští chyb, zde jsou ty nejčastější:

  1. Skladování při špatné teplotě – tuňák by měl být uchováván při teplotě blízké 0 °C, ale nikdy nesmí zmrznout, pokud je určen k rychlé spotřebě.
  2. Dlouhé vystavení vzduchu – kontakt se vzduchem urychluje oxidaci a způsobí zkažení.
  3. Nedostatečné zabalení – špatně utěsněné obaly propouští vzduch a vlhkost, což vede ke ztrátě chuti a zkažení.
  4. Skladování vedle silně aromatických potravin – tuňák snadno nasákne pachy jiných potravin.
  5. Opakované rozmrazování a zmrazování – výrazně zhoršuje kvalitu a zvyšuje riziko kontaminace a tvorby histaminu.
Tatarák z tuňáka a avokáda
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z tuňáka a avokáda

Tatarák z tuňáka a avokáda je dalším zajímavým předkrmem. Vyzkoušejte tento velmi jednoduchý a vynikající recept a překvapte své blízké. Tatarák podávejte ideálně s opečeným toustovým chlebem.

Tatarák z tuňáka a avokáda
Mexický salát s tuňákem a fazolemi
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Mexický salát s tuňákem a fazolemi

Vyzkoušejte tento skvělý mexický salát s tuňákem, fazolemi a avokádem. Přidejte k tomu ještě zeleninu a pochutnejte si nad dobrým a zdravým jídlem.

Mexický salát s tuňákem a fazolemi

Hrozby nesprávného uchovávání

Pokud se dopouštíte některých výše zmíněných chyb, mohli byste toho v budoucnu litovat. Co může hrozit? Mikrobiální kontaminace – růst bakterií jako Salmonella, Listeria nebo Clostridium botulinum, dále tvorba histaminu – při vyšší teplotě se v tuňáku může hromadit histamin, což vede k tzv. scombroidní otravě (otravě histaminem) a méně riziková ztráta chuti, struktury a vůně – oxidace tuků způsobuje žluknutí.

Příprava tuňáka Maksym Fesenko / Shutterstock.com

Otrava histaminem

„Ano, při nesprávném skladování může vzniknout otrava histaminem (scombroidní otrava), což je nejčastější problém u tuňáka a dalších ryb,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Ing. Martina Haugwitzová, ředitelky odboru hygieny výživy.

Příznaky jsou svědění, vyrážka, bolest hlavy, bušení srdce, nevolnost a zvracení, přičemž se objevují často už do hodiny po konzumaci. Je to reakce na nadměrné množství histaminu, který vzniká při rozkladu aminokyseliny histidinu ve svalovině ryb. Tento proces způsobují bakterie, které se množí, když je ryba nesprávně skladována nebo nechá dlouho v teple. Histamin se tepelnou úpravou nezničí, takže i vařená, pečená nebo konzervovaná ryba může být nebezpečná.

Jak tedy tuňáka správně skladovat?

Pravidla uchovávání tuňáka se mění dle formy – zda je čerstvý, mražený nebo konzervovaný:

Čerstvý tuňák

  • Uchovávat v lednici (0–2 °C), ideálně ve vzduchotěsném obalu.
  • Spotřebovat do 1–2 dnů.

Zmrazený tuňák

  • Skladovat v mrazáku při -18 °C nebo nižší teplotě.
  • Po rozmrazení co nejdříve zpracovat a znovu nemrazit.

Konzervovaný tuňák

  • Uchovávat v suchu a chladu, mimo dosah přímého slunce.
  • Po otevření přendat do nekovové nádoby a uložit v lednici, spotřebovat do 2 dnů.
Steak z tuňáka s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Steak z tuňáka s holandskou omáčkou

Steak z tuňáka s jednoduchou holandskou omáčkou vás ohromí. Tuňák je hotový doslova za pár minut a připravit jej zvládne opravdu každý. Jako přílohu můžete podávat například pečené brambory a chřest.

Steak z tuňáka s holandskou omáčkou
Tortilla s tuňákem a olivami
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s tuňákem a olivami

Připravte si s námi vynikající tortillu s tuňákem a olivami, která skvěle chutná a její příprava vám nezabere víc, než pár minut. Máme pro vás navíc snadný trik, díky kterému tortilla nebude suchá. Pokud máte chuť na lehký oběd či večeři, tak s tímto receptem rozhodně nešlápnete vedle.

Tortilla s tuňákem a olivami

Obecné rady pro výběr, skladování i přípravu ryb

Tuňák není jedinou oblíbenou rybou, která se v českých kuchyních objevuje. Je vhodné si osvojit obecné informace, které se týkají ryb, tedy i lososa, makrely nebo dalších druhů.

  • Kupovat čerstvé ryby – s jasnýma očima, pevnou dužinou, bez zápachu.
  • Uchovávat je co nejchladněji – ideálně na ledu, v lednici (0–2 °C).
  • Zpracovat co nejdřív po koupi – ryby jsou velmi citlivé na teplotu a čas.
  • Oddělovat syrové ryby od ostatních potravin – kvůli prevenci křížové kontaminace.
  • Při mrazení používat vzduchotěsné obaly – a zamezit tak spálení mrazem.
  • Při rozmrazování nikdy nenechávat rybu při pokojové teplotě – rozmrazovat v lednici nebo pod studenou vodou.

Zdroj: Ing. Martina Haugwitzová, ředitelky odboru hygieny výživy, Bezpečnost potravin