Nevěnujete-li dostatečnou pozornost správnému skladování ryb, může se vám to vymstít. Třeba špatně uložený tuňák vám klidně přivodí otravu, a to nemluvíme o riziku salmonelózy. Poradíme vám, jak na to, abyste si místo chutné večeře nepřivodili zdravotní potíže.
Každá potravina podléhá jistým pravidlům uchovávání a pokud nejsou dodrženy, vystavujete sami sebe nebo své okolí po konzumaci rizikům. U ryb se navíc riziko mnohonásobně zvyšuje. Například takový tuňák je sice zdravou a výživnou rybou, ale může být také strůjcem otravy nebo šíření nebezpečných bakterií. Zeptali jsme se Ing. Martiny Haugwitzové, ředitelky odboru hygieny výživy, co nám hrozí, jaké jsou nejčastější chyby a také nám poradila, jak v případě tuňáka i jiných ryb postupovat správně.
Tuňák je oblíbený nejen mezi milovníky ryb, ale také ve fitness světě, proto se v kuchyních a lednicích objevuje často. Mnoho lidí se ale při skladování dopouští chyb, zde jsou ty nejčastější:
Vyzkoušejte tento skvělý mexický salát s tuňákem, fazolemi a avokádem. Přidejte k tomu ještě zeleninu a pochutnejte si nad dobrým a zdravým jídlem.
Pokud se dopouštíte některých výše zmíněných chyb, mohli byste toho v budoucnu litovat. Co může hrozit? Mikrobiální kontaminace – růst bakterií jako Salmonella, Listeria nebo Clostridium botulinum, dále tvorba histaminu – při vyšší teplotě se v tuňáku může hromadit histamin, což vede k tzv. scombroidní otravě (otravě histaminem) a méně riziková ztráta chuti, struktury a vůně – oxidace tuků způsobuje žluknutí.
„Ano, při nesprávném skladování může vzniknout otrava histaminem (scombroidní otrava), což je nejčastější problém u tuňáka a dalších ryb,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Ing. Martina Haugwitzová, ředitelky odboru hygieny výživy.
Příznaky jsou svědění, vyrážka, bolest hlavy, bušení srdce, nevolnost a zvracení, přičemž se objevují často už do hodiny po konzumaci. Je to reakce na nadměrné množství histaminu, který vzniká při rozkladu aminokyseliny histidinu ve svalovině ryb. Tento proces způsobují bakterie, které se množí, když je ryba nesprávně skladována nebo nechá dlouho v teple. Histamin se tepelnou úpravou nezničí, takže i vařená, pečená nebo konzervovaná ryba může být nebezpečná.
Pravidla uchovávání tuňáka se mění dle formy – zda je čerstvý, mražený nebo konzervovaný:
Čerstvý tuňák
Zmrazený tuňák
Konzervovaný tuňák
Připravte si s námi vynikající tortillu s tuňákem a olivami, která skvěle chutná a její příprava vám nezabere víc, než pár minut. Máme pro vás navíc snadný trik, díky kterému tortilla nebude suchá. Pokud máte chuť na lehký oběd či večeři, tak s tímto receptem rozhodně nešlápnete vedle.
Tuňák není jedinou oblíbenou rybou, která se v českých kuchyních objevuje. Je vhodné si osvojit obecné informace, které se týkají ryb, tedy i lososa, makrely nebo dalších druhů.
Zdroj: Ing. Martina Haugwitzová, ředitelky odboru hygieny výživy, Bezpečnost potravin