Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý

Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý Eugene Wei / Flickr.com

Velikonoční nádivka je jedním z typických pokrmů, které by rozhodně neměly na velikonoční tabuli chybět. Zkuste ji letos připravit podle našeho receptu. Určitě si pochutnáte a budete ji chtít dělat po celý rok. Co všechno do takové nádivky patří?

Přečtěte si také

Dnes jsme přešli na zimní čas – i přesto, že se Evropská unie dohodla na ukončení střídání času
Dnes jsme přešli na zimní čas – i přesto, že se Evropská unie dohodla na ukončení střídání času

Velikonoční nádivka jedině s kopřivami

Tradičně se velikonoční nádivka připravovala z obraného masa telecí hlavy. Dnes se lze setkat s různými variacemi. V receptech se objevuje uvařené kuřecí, králičí, jehněčí nebo vepřové maso. Nejčastěji se ale používá maso uzené.

Nezaměnitelnou ingrediencí jsou ovšem čerstvé kopřivy. Na ty je nejlepší vyrazit právě v březnu, kdy jsou jejich zelené lístky krásně mladé, chutné a plné vitamínů. Pokud nemáte možnost natrhat si kopřivy v přírodě, v období Velikonoc se objevují také na pultech obchodů v úseku zeleniny, například v Lidlu.

Do velikonoční nádivky typicky patří uzené maso a čerstvé jarní kopřivy Jitka Pavlová / Flickr.com

Recept na velikonoční nádivku

Budete potřebovat:

  • 7 rohlíků (ideálně 1–2 dny starých)
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec
  • 300–400 g vařeného uzeného masa (množství zvolte podle toho, jak moc masovou budete nádivku chtít)
  • 50 g másla + trochu na vymazání
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv (pokud nemáte, lze nahradit např. čerstvými špenátovými listy)
  • 1 lžíci nasekané čerstvé petržele
  • 1 lžíci nasekané čerstvé pažitky
  • trochu strouhanky na vysypání pekáče
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

Tip: Pokud máte rohlíky čerstvé, nebo jim chcete dodat výraznější chuť, můžete je nakrájené nejprve nechat opéct v troubě při 150 °C asi 10–15 minut.

Jak na to:

  1. Včerejší rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát.
  2. Mezitím oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte spolu s rozpuštěným máslem a přilijte k namočeným rohlíkům. Přidejte sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Z bílků ušlehejte sníh.
  3. Listy kopřiv spařte a poté ihned zchlaďte v ledové vodě, následně důkladně osušte a nasekejte.
  4. Do mísy k rohlíkům přidejte kopřivy a petržel, uzené maso nakrájené na kostičky a vše společně promíchejte. Na závěr po menších dávkách opatrně vmíchejte sníh.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vymažte máslem, vysypejte strouhankou a nalijte do něj směs. Pečte asi 20–30 minut dozlatova.
  6. Podávejte posypané pažitkou. Nádivka je ideální jako příloha, pokud do ní dáte více uzeného masa, bude výborná i samotná.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!