Nadýchaný sněhový dort zalitý sluncem: Dort Pavlova vznikl na Novém Zélandu

Dort Pavlova, zdobený jahodami a lístky máty Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Dort Pavlova je nadýchaný dezert, který krásně vypadá a výborně chutná. Tento dort je pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlově. Pavlovu si můžete upéct na výjimečné příležitosti nebo si jí jen tak zpříjemnit nedělní kávu. Příprava tohoto dortu je jednoduchá a při jeho zdobení se můžete vyřádit. Pojďte si ji s námi upéct!

Přečtěte si také

Opečte si dokonalý špekáček. Nejen kvalita ohně ale i řez je zásadní. Je lepší ježek, nebo chobotnice?

Kde vznikl dort Pavlova?

Anna Pavlova byla světoznámá ruská baletka, kterou proslavila taneční kreace „umírající labutě“. Baletka si později založila vlastní skupinu a po první světové válce vyrazila na světové turné. V letech 1926 a 1929 vystupovala se svým souborem na Novém Zélandu a v Austrálii.

Právě tyto dvě země se přou o prvenství při vzniku dortu Pavlova. Pravděpodobně jako první tento dezert připravil šéfkuchař hotelu Wellington na Novém Zélandu. Tímto dortem chtěl oslavit taneční umění Anny Pavlovy. Šéfkuchař se při tvorbě dezertu inspiroval lehkou a nadýchanou sukní baletky. Dort Pavlova je tak lahodným, sladkým ztělesněním baletní sukně.

Sněhové pusinky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.

Sněhové pusinky
Panna cotta s jahodami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Panna cotta s jahodami

Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.

Panna cotta s jahodami

Nicméně tento kulinářský spor mezi Austrálií a Novým Zélandem vedl k rozsáhlejším studiím o původu dortu Pavlova. Tento cukrářský výzkum zjistil, že podobné nadýchané dorty ve tvaru velké sněhové pusinky, plněné šlehačkou a ovocem, se připravovaly již v 18. století v Evropě v aristokratických kuchyních napříč německy mluvícími zeměmi.

Žena, která nanáší šlehačku na dort Pavlova sweet marshmallow / Shutterstock.com

Recept na dort Pavlova

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 220 g cukru krupice
  • 2 lžíce škrobu
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 10 ks jahod

Postup:

  • Předehřejte troubu na 150 °C.
  • Bílky dejte do hlubší mísy a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud sníh není tuhý – sníh je správně ušlehaný, pokud se po vytažení metliček začnou tvořit tuhé špičky.
  • Do sněhu postupně přidávejte cukr a důkladně ho zašlehejte do bílků. Sníh musí být pevný, lesklý a bez velkých bublin. Na závěr do směsi přidejte škrob, vinný ocet a zlehka prošlehejte.
  • Plech vyložte pečicím papírem a vyšlehaný sníh naneste do kruhu o průměru cca 18 cm. Pavlovu můžete dotvarovat cukrářskou špachtlí a kuchyňským nožem pro co nejpravidelnější kruhový tvar.
  • Troubu ztlumte ze 150 °C na 120 °C a vložte do ní plech s Pavlovou. Pečte 80 minut.
  • Jakmile je Pavlova upečená, vypněte troubu a nechte v ní dezert zcela vychladnout.
  • Na závěr vyšlehejte smetanu ke šlehání a naneste ji cukrářským pytlíkem na dort. Dezert ozdobte jahodami nebo jiným čerstvým ovocem.

Z dortu budete mít 10 porcí.

Už jste někdy pekli Pavlovu?

Zdroje: Kupi.cz, BBC.com, Britannica.com