Kdy je nejlepší pořídit klimatizaci? Ušetřit můžete i tisíce

Usmívající žena sedí pod klimatizací Andrey_Popov / Shutterstock.com

Zima ještě neskončila, a tak není divu, že po návratu domů z procházky, po níž si ohřejete zkřehlé končetiny u krbu s grogem v ruce, je to poslední, na co myslíte, nákup klimatizace. Ale pozor, právě teď je ten nejlepší čas připravit se na úmorná letní vedra a pořídit klimatizaci levně. Jak vybrat tu pravou?

Přečtěte si také

McDonald’s představil první voňavý billboard na světě, který ve vás evokuje chuť na jídlo

Jak ušetřit při nákupu klimatizace?

Napadlo vás loni v létě, že byste si domů pořídili kvalitní klimatizaci? Pokud o jejím nákupu vážně uvažujete, je třeba vše řešit s řádným předstihem. Pořízení klimatizační jednotky a její instalace je nejen finanční investicí, ale do jisté míry i zásahem do interiéru. Proto se vždy vyplatí o takovém plánu přemýšlet dopředu a vše si dobře připravit.

Chcete-li navíc nějakou tu korunu ušetřit, možnou slevu najdete spíš nyní v zimě než v létě, kdy je po klimatizacích největší poptávka. Mnoho e-shopů nyní nabízí speciální zimní akce a slevy, které vám ušetří i několik tisíc.

Na co myslet před nákupem klimatizace?

Předtím, než vynaložíte peníze za klimatizaci a zaplatíte specializované firmě za její instalaci, se ujistěte, že si vůbec chladicí jednotku smíte na dům instalovat. Jste-li majitelem rodinného domu, je jen na vás a vašich finančních možnostech, jakou klimatizaci si pořídíte a kam.

Bydlíte-li ale v bytovém domě, je pro vás situace o něco složitější. Fasáda či střecha budovy, kam se chladicí jednotky nejčastěji umisťují, jsou totiž bány jako společné části domu. I pokud jste vlastníky bytu, nemůžete do nich zasáhnout, aniž byste měli souhlas od příslušného orgánu společenství. A pozor, stejná situace platí i při umístění na balkón nebo lodžii.

Problém s instalací klimatizace pak může nastat i tehdy, bydlíte-li v historickém centru města. V takovém případě vám do umístění chladicí jednotky budou mluvit i památkáři.

Mobilní klimatizace v obývacím pokoji Axel Bueckert / Shutterstock.com

Jak vybrat klimatizaci

Nyní vás čeká ta nejtěžší práce, a to samotný výběr vhodné klimatizace pro vaše bydlení. Tolik oblíbené mobilní klimatizace se sice obejdou bez velké instalace a vrtání do zdi, ale hodí se jen do menších místností o výměře max. 40 m². Jsou tedy fajn řešením pro podkrovní kancelář nebo ložnici, kde se kumuluje teplo více než v ostatních částech domu.

Co je BTU zkratka u klimatizace?

Určitě jste si všimli, že mnoho výrobců uvádí výkon klimatizace v jiných jednotkách, než jsou kilowatty, a tak se často na krabicích setkáte s označením BTU (British thermal unit). Jedná se o britskou tepelnou jednotku a hodnoty jsou nejčastěji v rozmezí od 7 000 do 14 000 BTU/h. Právě podle tohoto údaje můžete nejlépe výkon jednotlivých klimatizací porovnat.

V praxi to znamená, že čím větší prostor doma potřebujete vychladit, tím vyšším BTU číslem musí být vaše klimatizace vybavena. Vždy je dobré nechat si výkonovou rezervu: 12 000 BTU odpovídá chladicímu výkonu 3,5 kW, zatímco slabší verze 9 000 BTU odpovídá zhruba 2,5 kW.

Muž instaluje nástěnnou klimatizaci GBJSTOCK / Shutterstock.com

Kdy pořídit mobilní klimatizaci?

Mobilní klimatizace seženete už od 6 tisíc korun. U tohoto typu ale musíte počítat s větší hlučností, protože kompresor, který by normálně byl umístěn mimo místnost, se nachází v jednotce klimatizace. Teplý vzduch se odvádí pryč z místnosti hadicí, a tu je třeba vysunout z okna nebo ze dveří na balkón.

Aby vám chladný vzduch neunikal, je třeba okolí okna dobře utěsnit. K tomuto slouží speciální polyesterová těsnění na suchý zip, která do oken nalepíte pomocí samolepicích pásek. Ceny límců se pohybují od 800 korun.

Mobilní klimatizace jsou často využívány v ložnicích nebo dětských pokojích. Proto si pohlídejte při koupi hlučnost, kterou najdete pod označením dB. Doporučujeme vybrat si přístroj s komfortním a úsporným nočním režimem (sleep). Laicky řečeno – v nočním režimu klimatizace sníží otáčky ventilátoru vnitřní jednotky na minimum a také upraví teplotu, která časem roste směrem k původně nastavené hodnotě, aby nám během spánku nebyla zima.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Výhody splitové klimatizace

Chcete-li si v létě pohodlně a rychle vychladit celý byt, nejlepším řešením bude tzv. splitová klimatizace. V tomto případě se na fasádu, střechu či balkón budovy umístí kompresor, a vy doma jen ovládáte klimatizační jednotku. K jednomu kompresoru lze navíc připojit několik takových jednotek, což zajistí ochlazení i většího domu. U tohoto řešení je třeba počítat s náklady nejen za jednotky, ale též za instalaci provedenou odbornou firmou a stavební práce, které s ní budou spojeny.

Odborníci se shodují, že by lidé neměli instalovat konzole a vnitřní i venkovní jednotky sami. Velmi důležité je mít dobrý spád potrubí a také je vhodné se poradit předem s odborníkem, kam klimatizaci umístit, aby správně fungovala a vytemperovala co největší plochu v domě.

Jednodušší nástěnné klimatizace koupíte již od 18 tisíc korun, za ty nejvýkonnější si připlatíte i desetitisíce. Prémiové klimatizace už dnes mají i připojení na internet, a vy s nimi tak můžete komunikovat díky mobilní aplikaci. Ještě předtím, než dorazíte domů, si tak místnost vychladíte na preferovanou teplotu nebo na dálku klimatizaci třeba vypnete.

Zdroje: iDNES, Nazeleno