5 důvodů, proč jsou izolační okenní fólie skvělou investicí. Ušetří peníze, zdraví i nábytek

Ruka natahuje okenní fólii Petr Smagin / Shutterstock.com

Topná sezóna je pomalu za rohem a mnohé domácnosti opět řeší, jak ušetřit za vytápění a snížit tak neustále rostoucí náklady za energie. Jedním z účinných řešení mohou být izolační fólie do oken. Jejich použití je velmi snadné, navíc mohou mít řadu dalších užitečných funkcí, které vám ušetří nejen peníze, ale i starosti a zdraví. Zde je pět nejdůležitějších z nich, díky kterým se vyplatí o pořízení okenních fólií uvažovat.

Přečtěte si také

Ochutnejte exotický chlebovník. V Česku je stále dostupnější a poskytuje celou řadu benefitů

1. Zamezí úniku tepla

Jednou z klíčových funkcí izolačních fólií je jejich schopnost vytvořit tepelnou bariéru mezi interiérem a exteriérem. V létě zamezují vyhřívání oken a vytápění vnitřku, v zimě naopak snižují tepelné ztráty. Tak jako tak pomáhají eliminovat nadměrnou spotřebu energií, a tím šetří náklady na vytápěni bydlení (případně jeho chlazení).

2. Zabrání rosení oken

Současně působí proti hromadící se vlhkosti v okolí oken a proti případnému vzniku plísní. Absorbují teplo z radiátorů a zvyšují povrchovou teplotu skla, tím pádem nedochází ke kondenzaci vodních par a orosení okna.

Dívka sedí za oknem a čte si Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

3. Chrání proti UV záření

Fólie také částečně zachycují UV záření. Některé mají ochrannou vrstvu účinnější a dokážou více omezit pronikání slunečních paprsků do interiéru (při nákupu sledujte tento parametr v popisu produktů). UV záření může být (i přes okno) škodlivé nejen pro naši pokožku, včetně kůže krátkosrstých či nahých plemen koček a psů, ale také pro nábytek. Fólie vám tak pomůže ochránit podlahy, koberce, závěsy či jiné kousky vybavení před vyblednutím barev, poškozením materiálu nebo ztrátou funkčních vlastností.

4. Snižují odlesky obrazovek

Některé izolační fólie jsou zase opatřeny reflexní vrstvou, která odráží přebytečné světlo a paprsky. Tím zaručuje zvýšenou viditelnost displejů u počítačů, notebooků či televizí. Díky tomu budou obrazovky čitelnější a bude se vám přes den pohodlněji pracovat, zároveň nebudete tolik namáhat oči a riskovat bolesti hlavy, únavu či dokonce poškození zraku.

5. Poskytují soukromí

Máte přízemní okna a vadí vám zvědaví kolemjdoucí z ulice nebo sousedství? Mnohé izolační fólie mohou fungovat zároveň jako obrácené zrcadlo. Znemožní průhlednost oken zvenčí a zvýší nejen komfort bydlení a pocit klidu i soukromí, ale také bezpečnost.

Jak se fólie aplikují?

Není to nic složitého a zvládnout by to doma měl s trochou šikovnosti každý. Podle rozměrů okna se nastříhají kusy fólie (vždy nechte o pár centimetrů více, na konci je odříznete či odstřihnete) a ty se nalepí na dokonale očištěná a odmaštěná skla. Na závěr se uhladí pro dokonalé přilnutí.

Muž instaluje okenní fólii Potashev Aleksandr / Shutterstock.com

Na co myslet při nákupu?

Izolační fólie do oken jsou běžně dostupné nejen u specialistů přes okna, ale také v hobbymarketech a internetových obchodech včetně online nákupních tržišť a velkých prodejců (např. Kaufland, Alza, Mall apod.).

Cena se liší podle rozměrů a provedení. Za klasickou izolační fólii s rozměry 1,5 × 1,5 m (nebo 0,5 × 2 m) dáte obvykle od 200 až 250 Kč. Při výběru je dobré si vždy spočítat, zda se vám na základě rozměrů vašich okenních tabulí vyplatí pořídit jednu velkou fólii a tu si rozstříhat, nebo několik menších a užších.

O něco dražší jsou potom vždy izolační okenní fólie se speciálními úpravami, jako je například barevné zabarvení či zatmavení nebo výše zmíněná funkční UV ochranná, reflexní nebo zrcadlová vrstva. Pokud některou z těchto úprav vyžadujete, vždy si u prodejce nebo v popisu produktu na e-shopu ověřte, že vámi vybraná fólie takovými vlastnostmi disponuje.

Zdroj: prima-receptar.cz, ceskestavby.cz