Je lepší používat plastové, nebo dřevěné prkénko?

Citron a avokádo na dřevěném prkénku j-inks / Shutterstock.com

Pořídit nové kuchyňské prkénko se zdá jako relativně snadná věc. Tedy až do chvíle, než se musíte rozhodnout, zda je lepší jeho plastová, nebo dřevěná varianta. Ve skutečnosti do kuchyně patří oba typy a každý z nich má své výhody a nevýhody.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Jak vybrat prkénko na krájení?

Kromě výběru materiálu se soustřeďte i na velikost prkénka. Platí, že by vám z něj krájené suroviny neměly padat. V kuchyni využijete velké dřevěné prkénko. Pokud hodně vaříte, stojí pak za zvážení takzvaný řeznický špalek, což je masivní dřevěná deska, určená především ke zpracování masa. Lze ji pořídit se základnou, nebo bez.

Druhá varianta umožňuje použití i na kuchyňské pracovní lince. Vzhledem ke zpracování různých surovin se bude hodit i velké plastové prkénko a jedno malé ze stejného materiálu. To obvykle slouží ke krájení menších surovin.

Zelenina na dřevěném prkénku Shcherbyna Nataliia / Shutterstock.com

Výhody dřevěných prkének

Nebojte se sáhnout po dražší a kvalitnější variantě. Jde o to, že dřevěné prkénko vám vydrží pěknou řádku let a pokud se časem jeho povrch znehodnotí vrypy nože, lze je opravit obroušením. Jelikož je dřevo měkké, tolik neotupí nože, takže je nemusíte často brousit.

Překvapivě je dřevěné prkénko rovněž hygienické. I přes poréznost dokáže zachycovat bakterie a následně je ničit. Podle jedné studie může k takovému procesu docházet po kontaminaci škodlivými bakteriemi za 3 až 10 minut.

Dřevo jako přírodní materiál rovněž plní estetickou stránku věci. Sice to není ta nejdůležitější vlastnost, ale na rovinu, kdo by nechtěl vařit v hezky zařízené kuchyni?

Dřevěná prkénka vyžadují pravidelnou údržbu

Dřevěná prkénka jako organický materiál vyžadují pravidelnou údržbu. Zejména ta kvalitní je třeba natírat minerálním nebo rostlinným olejem, který zabrání vysychání, kroucení prkénka a praskání. Taková péče současně chrání povrch před skvrnami, protože naolejované prkénko méně nasáká tekutiny. Dřevěná prkénka mohou rovněž praskat v místech lepení. I proto je lepší sáhnout po kvalitnější variantě.

Údržba dřeva je samozřejmě náročnější než mytí plastu. Nedávejte ho do myčky ani nenechávejte ponořené ve vodě, protože se tak zkracuje jeho životnost. Stačí, když ho omyjete přípravkem na nádobí pod tekoucí teplou vodou.

Je dobré si také uvědomit, že kvalitní dřevěná prkénka jsou těžká, což může být při přenášení v kuchyni pro někoho problém.

Žena krájí mrkev na plastovém prkénku YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock.com

Plastová prkénka jsou lehká a levná

Oproti dřevěnému prkénku je plastová varianta lehká a často i levnější. Kromě toho je plast pevnější materiál, takže prkénka nebývají tak silná jako ta dřevěná a tím zaberou na pracovním stole, kuchyňské lince apod. méně místa. Plastová prkénka se dobře čistí. Jsou vhodná do myčky a díky tomu s nimi máte méně práce a taky jistotu, že budou dokonale vydezinfikovaná. Na rozdíl od dřevěných prkének jim neublíží vysoké teploty.

Nevýhody plastových prkének

Nelze je opravit. To znamená, že poškrábání nožem je u plastového prkénka nevratné. A co hůř, vzniklé prohlubně jsou ideálním místem pro usazení a množení bakterií. Jelikož je plast tvrdší než dřevo, počítejte s tím, že se nože opotřebují rychleji než při práci na dřevěném prkénku.

Bylinková pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Bylinková pomazánka

Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.

Bylinková pomazánka
Obložený chlebíček s mrkvovou pomazánkou
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Obložený chlebíček s mrkvovou pomazánkou

Chlebíček s mrkvovou pomazánkou je ideální pochoutka nejen pro vegetariány. Najemno nastrouhanou mrkev s lučinou a zakysanou smetanou si oblíbí milovníci jemných lahodných chutí.

Obložený chlebíček s mrkvovou pomazánkou

Prkénka podle surovin

Ať chceme nebo ne, musíme počítat s tím, že se s potravinami mohou přenášet různé bakterie. Typickým příkladem je salmonelóza objevující se v drůbežím mase. I proto se vyplatí pořídit si na drůbež samostatné prkénko, nejlépe z plastu. A jak už jsme zmínili, o jeho stoprocentní čistotu se postará myčka. Dřevěné prkénko je vhodné pro krájení pečiva a pro zpracování zeleniny sáhněte zase raději po plastovém. Jestliže se na vašem jídelníčku hojně objevují ryby, pak i ty si zaslouží „vlastní“ prkénko. Zdá se vám těch prkének nějak moc? Nejspíš to tak na první pohled vypadá, na ten druhý se ale nemusíte obávat křížové kontaminace, tedy situace, kdy se z nedostatečně omytého prkénka přenesou mikrobi na další potraviny.

Žena umývá plastové prkénko Anetlanda / Shutterstock.com

Kdy vyměnit prkénko?

Už bylo řečeno, že kvalitním dřevěným prkénkům prodloužíte životnost zbroušením. Plastová prkénka takovou možnost nenabízejí. Ve chvíli, kdy se v nich nachází víc vrypů od nože než rovné plochy, je čas je vyměnit. To samé platí i pro obyčejná dřevěná prkénka, jejichž oprava už nedává smysl.

Zdroj: Science Direct, National Library of Medicine