Jak vyčistit a dezinfikovat domácí klimatizaci? Údržbu nepodceňte, jde o peníze i zdraví

Člověk čistí klimatizaci pomocí spreje AstroStar / Shutterstock.com

Klimatizace doma dostávají v posledních dnech zabrat. Pokud vás ale letošní vlna veder zaskočila a nestihli jste ani pravidelnou údržbu, není na co čekat. Klimatizace by se měly čistit každého půl roku, při častějším provozu v létě klidně i každý měsíc nebo dva. Nemluvě o preventivní dezinfekci. Jinak hrozí, že se vám jejich provoz pěkně prodraží. A nejen to. Jak klimatizaci vyčistit a dezinfikovat krok za krokem?

Přečtěte si také

Nabíječky na elektrokola se objevují u prodejen s potravinami. Po Lidlu s tím přichází Flop Top

Proč je důležité časté čištění klimatizace?

Cítíte (možná doslova), že s vaší klimatizací není vše v pořádku? Pak je čas na její vyčištění.

Usazující se prach a nečistoty ve filtru totiž nejen postupně snižují účinnost, ale také zvyšují spotřebu (a s tím i váš účet za energie), zároveň přispívají k nadměrnému vytékání kondenzované vody, vzniku zápachu, plísní, nebo dokonce zapříčiňují zdravotní rizika spojená s onemocněním dýchacích cest a alergiemi.

Kupte čisticí spreje na klimatizace

Běžné údržbové čištění zvládnete doma i vy. To nejdůležitější je vyjmutí vnitřního filtru, jeho omytí a následné dezinfikování vnitřku spotřebiče. K údržbě se vyplatí koupit speciální čisticí a dezinfekční prostředky určené pro klimatizace. Seženete je v elektru, prodejnách s klimatizacemi nebo na internetu. Stejně tak se dají koupit neutralizátory zápachu či vonné osvěžovače do klimatizací.

Dva lidé stojí pod domácí klimatizací tudio Romantic / Shutterstock.com

Jak vyčistit a vydezinfikovat vnitřní jednotku klimatizace?

  1. Jednotku vypněte a vypojte z elektřiny.
  2. Z jejího povrchu setřete prach. Poté odklopte přední víko a vyjměte filtr/filtry (u některých klimatizací se mohou nacházet nahoře spotřebiče).
  3. Filtry vysajte vysavačem a omyjte. Klidně ve sprše pod proudem vody. Použít lze i jemný mýdlový roztok.
  4. Zatímco filtr necháte schnout, vysavačem s tenkou hubicí opatrně vysajte vnitřní prostory jednotky od případných nánosů prachu. Na výparníky nacházející se za filtry nastříkejte speciální čisticí sprej proti zanášení nečistot a nechte chvíli působit.
  5. Dezinfekce: proveďte ji ještě před vrácením čistých filtrů. Do výparníku a vnitřních prostor otevřené klimatizace nastříkejte dezinfekční sprej na klimatizace. Do nasávacích otvorů a trysek můžete sprej aplikovat pomocí tenké hadičky. Dezinfekci nechte působit 20 minut.
  6. Používáte-li osvěžovače a neutralizátory zápachu, našplíchejte je do výparníků jako poslední.
  7. Na závěr vraťte vše na své místo (čisticí prostředky aplikované do klimatizace není potřeba oplachovat, odejdou spolu s kondenzátem) a jednotku opět zapněte.
Člověk čistí klimatizaci hadříkem aLL LunLa / Shutterstock.com

Jak často se do údržby pouštět?

Čištění filtrů se doporučuje provádět klidně i každý měsíc (zvláště v létě při plném provozu nebo máte-li doma všeobecně více prachu a nečistot), nejméně však jednou za půl roku. Obdobně dezinfekci je dobré preventivně aplikovat vícekrát do roka. Nejen, že eliminuje zápach, ale také vznik plísní a bakterií.

Jak vyčistit venkovní jednotku klimatizace?

Nezapomeňte ani na venkovní část. Hadříkem navlhčeným v mýdlové vodě otřete celý její povrch a žebrování profoukněte stlačeným vzduchem ve spreji. Ten běžně koupíte v každém obchodu s elektronikou nebo například příslušenstvím k počítačům. Dáte za něho podle velikosti balení kolem 100–⁠200 Kč a v domácnosti se vám bude hodit i k čištění dalších věcí (je vhodný pro údržbu klávesnic, tiskáren, objektivů fotoaparátů a kamer, oceníte ho i v domácí dílně).

U venkovní jednotky můžete také zkontrolovat průchodnost odvodu kondenzátu. Nicméně vlastní údržbu v tomto případě provádějte spíše povrchově. Na vnitřní problémy zavolejte servisního technika.

Zdroj: Homebydleni.cz, Alza.cz