Vychutnejte si skvělou chuť čokolády: Vynikající brownies připravíte levou zadní!

Kousky brownies naskládané na sobě, za nimi maliny beats1 / Shutterstock.com

Máte rádi čokoládu? Co takhle z ní udělat moučník? Určitě už tušíte, že mluvíme o vynikajícím čokoládovém brownies. Tahle dobrota z Ameriky je oblíbená na celém světe. Kdo by taky odolal hříšně dobré chuti čokolády? Brownies je snadný a rychlý moučník, který zvládnete připravit levou zadní. Upečte si ho podle našeho receptu, máme ho vyzkoušený. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Olej, brambory i arašídy: 7 úplně obyčejných potravin, o kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou tak zdravé

Jak si brownies získalo svět?

O původu brownies nemůžeme vůbec pochybovat. Tahle dobrota s chutí čokolády pochází z Ameriky, kde se objevila v 19. století. Je zajímavé, že původní recept vůbec čokoládu neobsahoval, do dezertu se přidávala melasa. I výsledná podoba brownies byla trochu jiná – připomínala spíše sušenky.

Fazolové brownies
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Fazolové brownies

Fazolové brownies jsou zdravější alternativou této oblíbené čokoládové dobroty. Právě díky obsaženým fazolím jsou brownies nádherně vláčné a plné bílkovin, přitom si zachovávají úžasnou čokoládovou chuť.

Fazolové brownies
Banánové brownies
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Banánové brownies

Nevíte, co s přezrálými banány? Dejte je do brownies! Máme pro vás naprosto vynikající recept na banánové brownies, do kterého se zamilujete. Doporučujeme použít alespoň 70% čokoládu, ať to má ten správný říz. Příprava banánového brownies je jednoduchá a zvládne ji každý. Tahle dobrota se vám na stole dlouho neohřeje, tak klidně udělejte hned dvojitou dávku!

Banánové brownies

Kdo přidal čokoládu?

Sušenky ovšem byly tak populární, že byly různě vylepšovány a vzniklo i několik variant. Recept na první brownies, jak ho známe dnes, je z roku 1896. Najdeme ho v kuchařce od Fannie Merritt Farmerové. Další recepty se začaly objevovat hned vzápětí. Dnes najdeme po celém světe spoustu receptů a variant na brownies. Můžete si ho připravit třeba i z fazolí a banánů.

Kousky hořké čokolády s čokoládovými hoblinami Gulsina / Shutterstock.com

Česká varianta od Magdaleny Dobromily Rettigové

Ještě než k nám brownies proniklo z Ameriky, objevil se v Domácí kuchařce od Magdaleny Rettigové z roku 1826 recept na „českou verzi“ oblíbené čokoládové pochoutky. Recept měl název „nákyp čokoládový“ a kromě čokolády se do něj dával tvaroh, 10 žloutků, cukr a máslo. Vše stačilo smíchat dohromady, přidat citronovou kůru, sníh z 5 bílků a těsto bylo hotové. Upečený moučník se na závěr posypal moučkovým cukrem.

Čokoládová roláda
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Čokoládová roláda

Tahle čokoládová roláda je tak dobrá, že vám ji budou závidět i někteří profesionální cukráři. A samozřejmě si na ní pochutná celá rodina.

Čokoládová roláda
Domácí čokoládové lanýže
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Domácí čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.

Domácí čokoládové lanýže

Nejlepší recept na brownies

Co potřebujete?

  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 250 g cukru krystalu
  • 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
  • 200 g nasekané vysokoprocentní čokolády (min. 70% obsah kakaa)
  • 30 g kakaa

Jak postupovat?

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Čokoládu a máslo si rozpusťte ve vodní lázni a poté zchlaďte na pokojovou teplotu. Dále přidejte vejce a cukr a promíchejte.
  2. Ke směsi přidejte mouku, kakao, kypřicí prášek a vše důkladně promíchejte. Dejte do vymazaného plechu či pekáčku a pečte v předehřáté troubě 25–35 minut.
  3. Hotové brownies můžete ještě polít rozpuštěnou čokoládou.

Z uvedeného receptu budete mít 15 porcí.

Zdroj: Kupi, Domácí kuchařka od Marie Dobromily Rettigové, US History Scene