Pořádáte silvestrovský večírek? Pak je nejvyšší čas, abyste začali přemýšlet o tom, jaké připravíte občerstvení. Máme pro vás několik tipů na výborné pochoutky, o které se vaši hosté poperou.
Po italsku: Jednoduchá bruschetta
Chlebíčky jsou běžnou součástí oslav a setkání. Zkuste to ale letos trochu jinak a připravte jejich italskou obdobu. Bruschetty jsou v Itálii tradicí už od 15. století.
Ingredience:
- toustový chléb nebo francouzské bagety
- olivový olej
- uzený losos
- parmská šunka
- ricotta
- cherry rajčátka
- čerstvá bazalka
Postup:
- Opečte krajíce toustového chleba či nakrájenou bagetu. Použít můžete topinkovač, gril nebo pánev (opékejte bez tuku).
- Křupavé pečivo zakápněte olivovým olejem.
- Ozdobte dle chuti připravenými surovinami, tj. uzeným lososem, parmskou šunkou, ricottou, cherry rajčaty a bazalkou.
Lilkové minipizzy
Když se řekne lilek, hodně lidí si ťuká na čelo. Kdo by něco takového jedl? Věřte však, že po lilkových minipizzách se jen zapráší.
Ingredience:
- lilek
- sůl
- olivový olej
- rajčatové pesto
- cherry rajčátka
- mozzarella
- sušené oregano
Postup:
- Nakrájejte lilek na kolečka o tloušťce cca 1 cm.
- Osolte, zakápněte olivovým olejem.
- Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 ˚C.
- Kolečka otočte, potřete rajčatovým pestem, ozdobte nakrájeným cherry rajčátkem, mozzarellou a oreganem.
- Pečte ještě cca 5 minut.
Slané muffiny se špenátem
Jestli máte chuť pustit se do trochu náročnějšího pečení, doporučujeme tyto muffiny se špenátem.
Ingredience:
- 200 g špenátu
- 250 g hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
- 2 vejce
- 50 g másla
- prášek do pečiva
- sůl, pepř
- 100 g tvrdého sýru
Postup:
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, trochu soli a pepře.
- V jiné misce smíchejte smetanu, vejce a rozpuštěné máslo. Po důkladném promíchání dejte tekutou a sypkou složku dohromady.
- Pomalu přidávejte špenát.
- Těstem naplňte formičky na muffiny. Pečte v předehřáté troubě na 200 ˚C zhruba 25 minut.
- Muffiny posypejte nastrouhaným sýrem, poté pečte ještě cca 5 minut.
Další užitečné tipy
- Na stůl nezapomeňte naservírovat zbytek vánočního cukroví. Po svátcích ho sice mají všichni dost, ale přesto sladkému neodolají. Do zásoby si pro jistotu nakupte rovněž sušenky nebo oříšky.
- Připravte obložené talíře se zeleninou a ovocem. Hosté si rádi dají i něco lehčího a zdravého.
- Dopředu zjistěte, zda někdo z pozvaných nemá nějaké omezení ve stravě, a případně mu občerstvení přizpůsobte. Nejčastěji se setkáte s bezlepkovou dietou či vegetariánstvím.