Má být při splachování víko otevřené, nebo zavřené? Záhada vyřešena

Splápění víka na záchodě Pixel-Shot / Shutterstock.com

Lidstvo se snaží už odnepaměti vyřešit celou škálu otázek, od neomezeného zdroje energie až po hledání mimozemského života, cestování časem nebo fakt, jestli je potřeba nechat při splachování sklopené horní víko, nebo ne. Na rozdíl od předchozích zmíněných problémů se poslední z nich konečně podařilo rozluštit. Pokud i vám roky vrtalo hlavou, jestli splachujete na toaletě správně, můžete konečně ulehčit své zvědavosti a zjistit, co odhalila vědecká studie.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Jak funguje splachování?

Spláchnutí se může jevit jako něco jednoduchého, zmáčknete tlačítko, nebo zatáhnete za šňůrku a během chvilky se množství vody postará o to, aby obsah záchodové mísy putoval do septiku nebo veřejné kanalizace. Samotné spláchnutí, ale neposílá věci pouze dolů, při splachování vznikne oblak aerosolu, který se dokáže dostat do vzdálenosti až 2 metrů od mísy.

Jestliže je záchodová mísa útočištěm milionů patogenů, tyto patogeny se rozptýlí po místnosti a vy je následně vdechujete. Dokonce ulpí i na přilehlých stěnách, na podlaze, umyvadle nebo různých předmětech v blízkosti toalety. Nadechnout se škodlivých virů nebo bakterií je rizikem, které mnoho lidí nechce riskovat, a tak při splachování sklopí víko nad sedátkem. Skutečně to ale pomůže?

Žena vybírá v obchodě prkénko BearFotos / Shutterstock.com

Zavření víka je částečnou ochranou

Tomuto problému se věnovala vědecká studie, která byla zveřejněna v American Journal of Infection Control. Bylo zjištěno, že zavřením víka před spláchnutím nezabráníte šíření virových částic, jsou příliš malé a do vzduchu se dostanou stejně. Zabráníte tím ale šíření nebezpečných bakterií. Důvod je prostý, bakterie jsou větší a těžší, drží se jen ve větších kapkách, které se ven nedostanou. Viry naopak proniknou i v těch nejmenších kapičkách vody.

Sklopení víka poskytne tedy alespoň ochranu před bakteriemi, takže pokud jste si zvykli víko sklápět, nejde o zbytečný zvyk, ale o dobrou prevenci. Vědci při svých testech experimentovali s virem, který není pro lidi škodlivý. Záchod splachovali různými dávkami vody a poté virus detekovali na povrchu podlahy i na stěnách. Nicméně při sklopeném víku bylo detekováno menší množství viru než při otevřeném, takže i když viry uniknou, není jich takové množství.

Jak vyčistit záchod?

Vědci se shodli na tom, že nejlepší prevencí, která zastaví šíření bakterií a virů, je pravidelné čištění záchodové mísy i vody v ní za pomoci dezinfekčních prostředků. Nejúčinnějších výsledků dosáhnete, když bude dezinfekční prostředek dávkován i těsně před spláchnutím a po něm. Používáním dezinfekčního prostředku a čištěním pomocí kartáče snížíte podle studie virovou kontaminaci na toaletě o více než 99,99 % a na kartáči o 97,64 procenta. Při čištění a dezinfekci byste měli být obzvláště důslední, pokud je v domácnosti nemocný člověk, zejména někdo se žaludeční chřipkou.

„Zjistili jsme, že čištění a dezinfekce záchodu dvakrát týdně je nejlepší k omezení šíření virových částic. Doporučujeme také používat dezinfekční ubrousky na záchodové prkénko a splachovací rukojeť, protože tyto povrchy se po spláchnutí kontaminují,“ uvedl jeden z účastníků studie Dr. Gerba.

Čištění záchodové mísy New Africa / Shutterstock.com

Proč uklízet celou koupelnu?

Vaše pozornost by se měla soustředit nejen na čištění a dezinfekci záchodu, ale i ostatních povrchů. Zatímco některé patogeny jsou škodlivé při vdechnutí, původce virové gastroenteritidy vás ohrozí při polknutí, takže je třeba dezinfikovat povrchy, kterých se dotýkáte, abyste si následně při sáhnutí do úst nepřenesli patogeny do těla. Nebezpečné může být i používání telefonu při čase stráveném na toaletě, protože i na něm mohou patogeny přistát.

Moč i stolice mohou obsahovat velké množství nebezpečných virů a bakterií. Dezinfekce toalety je nejlepší prevencí, a pokud před spláchnutím sklopíte prkénko, nic tím nepokazíte, naopak tím snížíte riziko kontaminace pro sebe i ostatní členy domácnosti.

Zdroj: everydayhealth.com, ajicjournal.org