Jak rychle uvolnit ucpaný záchod svépomocí

Člověk čistí WC zvonem New Africa / Shutterstock.com

Čelit ucpanému záchodu patří mezi ty nejméně oblíbené domácí úkoly, které se nevyhnutelně objeví v těch nejméně vhodných okamžicích. V následujícím textu vám nabídneme tipy, jaké nástroje byste měli mít doma pro případ potřeby a jak postupovat, když už si s problémem nevíte rady a máte chuť zavolat odborníka.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

První pomoc při ucpání záchodu

Než sáhnete po chemických prostředcích, vyzkoušejte klasický záchodový zvon. Ucpání bývá často způsobeno pevným materiálem, který lze pomocí zvonu a tlaku uvolnit.

Zvon přitiskněte k odpadu a energicky pumpujte. Pokud vám v tomto úsilí brání vysoká hladina vody, odstraňte ji nejprve ručně do vedlejší nádoby. Pokud se vám podařilo uvolnit nečistoty, vyjměte je a zahoďte do odpadu místo opětovného spláchnutí.

  • Tip: Jako efektivní náhrada za záchodový zvon může posloužit obyčejná PET láhev, ideálně o objemu 1,5 litru. Nejprve láhev pečlivě uzavřete víčkem a poté odstřihněte její spodní část (dno). S nasazenými ochrannými rukavicemi vložte láhev do záchodové mísy, uřezaným koncem směrem dolů. Následně začněte láhev stlačovat – zpočátku jemně, abyste mohli sledovat reakci vody. Poté můžete přistoupit k energičtějším pumpovacím pohybům, dvakrát nebo třikrát s větší silou, a poté láhev rychle vytáhnout.
Záchodový zvon nad toaletou fongbeerredhot / Shutterstock.com

Jak uvolnit ucpaný záchod pomocí chemie?

Krtek představuje oblíbený a léty prověřený chemický prostředek pro čištění kanalizace. Začněte nalitím půl litru teplé vody do záchodu, aby nedošlo k poškození keramiky horkou vodou. Následně aplikujte dvě až tři víčka produktu, který díky obsahu hydroxidu sodného rozpustí nejčastější typy odpadů. Nechte působit přibližně 10 minut a poté důkladně propláchněte vodou.

Jak uvolnit ucpaný záchod ekologicky?

Na trhu existují i ekologické alternativy, jako jsou tyčinky na čištění odpadů, které uvolňují přírodní bakterie a enzymy. Tyto produkty jsou stejně účinné jako chemické přípravky, navíc jsou šetrné k životnímu prostředí a příjemně voní. Tyčinky jsou snadno biologicky rozložitelné a téměř výhradně vyrobené z přírodních surovin. Stačí je jednoduše vložit do odtoku a nechat působit.

Domácí řešení: Jedlá soda a ocet

Pokud se potýkáte s ucpáním mimo otevírací dobu obchodů, využijte běžné domácí přísady. Půl kilogramu jedlé sody nasypejte do záchodu a přelijte litrem octa. Nechte směs působit přes noc a ráno propláchněte. Tento postup by měl problém vyřešit.

Člověk drží ocet a jedlou sodu nad záchodem Nick Alias / Shutterstock.com

Jak používat kanalizační pero?

Pokud výše uvedené metody nepomohly, než zavoláte odborníka, zkuste použít silnější drát nebo pořiďte kanalizační pero. Tyto nástroje jsou cenově dostupné a mohou vám ušetřit náklady na instalatéra. Pero zasuňte do odpadu a pohybem tam a zpět se pokuste uvolnit nečistoty, které pak odstraňte. Pokud problém přetrvává, nezbývá vám než kontaktovat profesionála a vyčkat na jeho příjezd.

Prevence ucpání záchodu

Aby se vám ucpání záchodu nestávalo pravidelně, vyvarujte se vylévání zbytků jídel a oleje do odpadu. Použité tuky a oleje sbírejte do skleněné láhve a odneste do speciálního kontejneru. Dále do záchodu nepatří hygienické potřeby nebo odličovací tampony. Pro pravidelnou prevenci můžete odpad proplachovat chemickým krtkem nebo jeho ekologickou alternativou jednou za měsíc.

Zdroj: svet-koupelny.cz, ceskykutil.cz