Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Lahodnému avokádu předchází správný výběr. Zelené nechte dozrát s banánem v pytlíku

Lahodnému avokádu předchází správný výběr. Zelené nechte dozrát s banánem v pytlíku

Avokádo, často zvané máslová hruška, je ovoce pocházející z Hruškovce přelahodného, jehož popularita v posledních letech, zejména dle příspěvků na sociálních sítích, stoupá. A není divu. Kromě toho, že z něj připravené pokrmy atraktivně vypadají, je avokádo zdraví prospěšné i skvěle chutná. Chuťovému požitku však předchází výběr, koupě a případné skladovaní, což jsou kroky, jenž se nevyplatí podceňovat. Zejména pokud nechcete potravinami ani penězi plýtvat.

Přečtěte si také

Čím nejlépe provonět váš domov. Jsou lepší osvěžovače nebo svíčky?
Čím nejlépe provonět váš domov. Jsou lepší osvěžovače nebo svíčky?

Pečlivý výběr je poloviční vítězství

Při výběru avokáda, ať už zralého, takzvaného „ready to eat“, či ne zcela uzrálého, si dávejte pozor na to, aby nebylo poškozené. To znamená, že plod by neměl být otlučený nebo slupka jinak, například řeznou ránou, znehodnocena. Rovněž by neměla chybět stopka. Pokud najdeme na plodu nějaký druh nedostatku, dříve či později nám začne uhnívat nebo plesnivět, a po tom asi netoužíme. Jestliže si chcete vybrat avokádo rovnou ke konzumaci, dejte na svůj dotek, mělo by být měkčí, pecka má ale při zatřesení zůstat na svém místě, ne se uvnitř pohybovat.

Zelené avokádo nechejte dozrát

Koupě nezralého plodu má své pozitivum, to takové, že nám za pár dní uzraje, a ještě pod naší kontrolou. Vyplatí se zabalit jej do papírového pytlíku nebo novin a dát na tmavší místo v bytě, kde je normální pokojová teplota. Takto bude k jídlu za 2-5 dní, podle toho, jak moc nezralé jsme si domů přinesli. Pokud chceme proces zkrátit na 1-2 dny, přibalíme k avokádu banán, jablko či rajče, nebo zabalíme všechna koupená avokáda dohromady. Tím zajistíme uvolňování látek, které urychlují dobu zrání. Uzrálé avokádo poznáme tak, že je uvnitř žlutozelené a má máslovou konzistenci. Dužina by neměla být hnědozelená, šedá či plesnivá, takové pak můžeme rovnou vyhodit. Avšak jestli je přezrálá jen menší část plodu, uřízněte ji a směle konzumujte.

Náležité skladování prodlouží požitek 

Zralá i dozrálá avokáda je nejlepší co nejdříve zkonzumovat, ale občas nastane situace, kdy na něj nemáme třeba chuť nebo ho nespotřebujeme úplně celé a polovina nám zůstane. V takových situacích je dobré vydlabat dužinu a dát ji do mrazáku. Řešením je rovněž nesnědenou polovinu s peckou zabalit pečlivě do mikrotenového sáčku nebo uzavřít do plastové nádoby a umístit do lednice. Životnost části plodu v uzavíratelné nádobě prodloužíme také pokapáním rozřezané strany citronem či olivovým olejem, osvědčila se i nakrájená cibule, na kterou avokádo položíme. Pamatujte ale na to, že do lednice tento druh exotického ovoce všeobecně nepatří. Připravujeme ho tak o důležité živiny, proto tam avokádo skladujte jen po nezbytně nutnou dobu a raději ho hned zpracujte.

Zajímavosti z avokádového světa

Tato superpotravina pochází ze Střední Ameriky, pravděpodobně z okolí Mexika a je plná vlákniny, také bílkovin – esenciálních aminokyselin, kyseliny olejové, minerálů nebo vitaminů, hlavně B, E, K a vitaminu C. Dále obsahuje kyselinu listovou, jejíž příjem nás ochrání před špatnou náladou a depresemi. Zmíněná vláknina má zase pozitivní vliv na snižování cukru v krvi i samotné hubnutí. Podporuje zdraví a funkci našeho srdce, bojuje s cholesterolem, podněcuje menstruaci, zlepšuje plodnost a chrání oči. Prokázáno je snížení vedlejších účinků chemoterapie nebo zvýšení vstřebávání vápníku, to představuje prevenci před řídnutím kostí. A navíc, avokádo bylo Aztéky v minulosti uznáváno jako účinné afrodiziakum, kvůli tomu nemohly ženy během jeho sklizně na krok z domu, aby nepřišly, ze stran mužů, k nějaké újmě.