Jak skladovat balené i hlávkové saláty, aby rychle nehnily a vydržely dlouho čerstvé?

Salát v plastové vaničce Slavica Stajic / Shutterstock.com

Do jarního jídelníčku nám vnáší svěží barevné tóny a pořádnou porci vitamínů, minerálů a antioxidantů. Často ale jako naschvál začnou hnědnout a hnít už druhý den po nákupu. Řeč je o různých balených salátech. Až je příště koupíte, zkuste dodržet 3 kroky, které jim prodlouží zelenost a svěžest.

Přečtěte si také

Velikonoční otevírací doba obchodů 2024: Kde nakoupíte a kde bude zavřeno?

Praktické, ale choulostivé

Balené jednodruhové saláty a jejich různé mixy jsou oblíbeným způsobem, jak během pár minut připravit bohatou oblohu či základ pro vydatný salát.

Ať už jde o rukolu, polníček, špenát nebo třeba různé rodinné a párty směsi, italské, středozemní mixy či tzv. mesclun, což je označení pro mix baby salátů, tyto balené výrobky najdete dnes již v každém supermarketu (nejčastěji v chladicích boxech v úseku ovoce a zeleniny).

K jejich nevýhodám ovšem patří o něco vyšší cena a také riziko rychlé ztráty čerstvosti. Již na pultech mohou být v balení navlhlé či nahnilé lístky, které není snadné na první pohled odhalit (zvláště v případě barevných mixů nebo neprůhledných částí obalu). Aby pak doma neletěly za pár dnů do koše, vyzkoušejte následující triky.

Do salátů, ale i těstovin

Kupte se slevou Rukola.

Porovnat slevy

Jak skladovat balené a míchané saláty?

1. Salát přebalte

Ihned po nákupu sáček či vaničku se salátem rozbalte, přeberte již nahnilé lístky a zbylé dejte do nového, čistého sáčku, určeného pro skladování jídla, případně do vhodné dózy na potraviny.

2. Přiložte papírovou utěrku

Aby vám v novém uzavřeném balení salát rychle nezačal plesnivět nebo hnít, přiložte “naplocho” jeden až dva plátky kuchyňské utěrky. Ta bude pohlcovat přebytečnou vlhkost a udrží lístky svěží a křupavé. Každý den papírovou vložku vyměňte za novou, prodloužíte tím životnost salátu i o několik dní.

3. Pozor na to, kam zeleň v lednici položíte

Mějte také na mysli, že jsou saláty poměrně křehké a jsou velmi náchylné k otlakům. Vždy jim proto v lednici vymezte dostatek prostoru, aby je neutiskovala ostatní zelenina nebo jiné potraviny. V sáčku by měly jednotlivé lístky zůstávat načechrané, případně je přesuňte do již zmíněné pevné krabičky či vaničky.

Mix salátů položený na utěrce Whiteaster / Shutterstock.com

Hlávky naopak vlhko potřebují

A co takové římské, ledové nebo hlávkové saláty? Pomalu začíná jejich sezóna a v obchodech se objevují za akční ceny, jako třeba nyní v Albertu nebo Lidlu. Až si příště některý z nich přinesete domů, v lednici ho zabalte do vlhké utěrky. Nebo celou hlávku skladujte v ledničce postavenou ve sklenici či v misce se studenou vodou. Díky nepřetržité závlaze vám salát nezvadne a vydrží i týdny čerstvý. Vodu stačí vyměnit jednou za pár dní.

  • Tip: Stejným způsobem (tedy jako květiny ve váze) se doporučuje skladovat i čerstvý chřest.