Do jarního jídelníčku nám vnáší svěží barevné tóny a pořádnou porci vitamínů, minerálů a antioxidantů. Často ale jako naschvál začnou hnědnout a hnít už druhý den po nákupu. Řeč je o různých balených salátech. Až je příště koupíte, zkuste dodržet 3 kroky, které jim prodlouží zelenost a svěžest.
Balené jednodruhové saláty a jejich různé mixy jsou oblíbeným způsobem, jak během pár minut připravit bohatou oblohu či základ pro vydatný salát.
Ať už jde o rukolu, polníček, špenát nebo třeba různé rodinné a párty směsi, italské, středozemní mixy či tzv. mesclun, což je označení pro mix baby salátů, tyto balené výrobky najdete dnes již v každém supermarketu (nejčastěji v chladicích boxech v úseku ovoce a zeleniny).
K jejich nevýhodám ovšem patří o něco vyšší cena a také riziko rychlé ztráty čerstvosti. Již na pultech mohou být v balení navlhlé či nahnilé lístky, které není snadné na první pohled odhalit (zvláště v případě barevných mixů nebo neprůhledných částí obalu). Aby pak doma neletěly za pár dnů do koše, vyzkoušejte následující triky.
Kupte se slevou Rukola.
1. Salát přebalte
Ihned po nákupu sáček či vaničku se salátem rozbalte, přeberte již nahnilé lístky a zbylé dejte do nového, čistého sáčku, určeného pro skladování jídla, případně do vhodné dózy na potraviny.
2. Přiložte papírovou utěrku
Aby vám v novém uzavřeném balení salát rychle nezačal plesnivět nebo hnít, přiložte “naplocho” jeden až dva plátky kuchyňské utěrky. Ta bude pohlcovat přebytečnou vlhkost a udrží lístky svěží a křupavé. Každý den papírovou vložku vyměňte za novou, prodloužíte tím životnost salátu i o několik dní.
3. Pozor na to, kam zeleň v lednici položíte
Mějte také na mysli, že jsou saláty poměrně křehké a jsou velmi náchylné k otlakům. Vždy jim proto v lednici vymezte dostatek prostoru, aby je neutiskovala ostatní zelenina nebo jiné potraviny. V sáčku by měly jednotlivé lístky zůstávat načechrané, případně je přesuňte do již zmíněné pevné krabičky či vaničky.
A co takové římské, ledové nebo hlávkové saláty? Pomalu začíná jejich sezóna a v obchodech se objevují za akční ceny, jako třeba nyní v Albertu nebo Lidlu. Až si příště některý z nich přinesete domů, v lednici ho zabalte do vlhké utěrky. Nebo celou hlávku skladujte v ledničce postavenou ve sklenici či v misce se studenou vodou. Díky nepřetržité závlaze vám salát nezvadne a vydrží i týdny čerstvý. Vodu stačí vyměnit jednou za pár dní.