Chcete v létě sklízet vlastní úrodu? Čas na výsev už začal, pusťte se do pěstování sazeniček

Člověk sází semínka do hlíny Olga Miltsova / Shutterstock.com

Ceny zeleniny v obchodech stoupají neuvěřitelnou rychlostí. Důvodem jsou stále se zvyšující náklady na provoz a dopravu, vzrůstající ceny energií i nesamostatnost českého zemědělství. Pokud nechcete utrácet, není pro vás jiná možnost, než si je vypěstovat na vlastní pěst. Pokud se rozhodnete zásobit svou kuchyň z vlastních zdrojů, je ten nejvyšší čas začít. Sazeničky je totiž třeba předpěstovat i několik měsíců dopředu. Poradíme vám, co můžete vysévat už nyní.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Kdy sít a sázet zeleninu?

Představte si, že jen vylezete na zahrádky a už plnými hrstmi trháte hrášek, ze záhonku sklízíte mrkev a ředkvičky a potom ještě skočíte do skleníku pro rajčata, okurky a papriky. Vidina vlastní úrody je hnacím motorem mnoha zahrádkářů. Plánovat, které plodiny chcete v létě sklízet ze zahrádky, můžete už začátkem kalendářního roku.

Už v únoru si doma můžete do mističek vysévat třeba rajčata, celer, papriky, rajčata, salát, brokolici nebo lilek pro venkovní záhony. Spolu s březnem jde o ideální měsíc právě pro výsev nejrůznější zeleniny.

Ruce drží hlínu v záhonu Piyaset / Shutterstock.com

Jaké odrůdy zvolit?

Nejtěžším úkolem je výběr semen pro výsadbu. Při nákupu je nejlepší sáhnout po známých druzích, které jste už někdy ochutnali, a vyhnout se tak riziku, že vám daná odrůda nebude chutnat.

Věnujte také dostatečnou pozornost informacím na obalu, abyste trefili ty správné termíny výsevu, výsadby i sklizně. Pokud si například koupíte ranou mrkev, budete ji sklízet zhruba 90 dní od výsevu, tu pozdní přitom až za 180 dní. Kromě toho se na obalu dozvíte detaily o chuti plodů, barvě či výšce rostliny. Dbejte na trvanlivost semen. Stará semínka mají jinou klíčivost než ta čerstvá.

Jak si předpěstovat semínka?

Pokud si chcete pěstování usnadnit, v zahrádkářských potřebách jsou k dispozici speciální rašelinové tablety, do nichž stačí vložit semínka a udržovat je vlhké. Jakmile vykoukne rostlinka, jednoduše celou tabletu zasadíte do květináče. Podobně vám mohou posloužit plata od vajec, která stačí rozřezat na jednotlivé kousky a po naklíčení zasadit.

Jakmile semínka zasadíte, jednotlivé výsevy si přehledně popište, v rané fázi růstu vypadají rostlinky podobně a mohli byste je tak snadno zaměnit. Co se týče zeminy, nejlepší je lehký substrát, který je určen přímo pro výsev.

Když se na rostlinách vytvoří alespoň dva tři nové lístky, je čas na přesazení do většího. Opatrně rostlinku vydloubněte a dejte pozor, abyste nepoškodili stonek. Do připraveného důlku zasuňte co nejhlouběji, rostlinku zalijte a umístěte na chladnější, temné stanoviště. Poté pokračujte pravidelnou zálivkou či hnojením až do doby, kdy rostlinku přesunete do venkovního záhonu.

Čerstvě sklizená zelenina s hlínou Morinka / Shutterstock.com

Co a kdy začít sázet na zahradě?

V průběhu března si můžete předpěstovat mrkev, petržel, špenát, salát, kopr, karotku nebo ředkvičky. Vysadit můžete i bylinky a sazeničky cibule. Také můžete přesadit sazenice papriky či rajčat, které jste vysadili v únoru.

V dubnu je čas sázení zeleniny do záhonu. Vysejte mrkev, saláty, červenou řepu, černou ředkev i hrách. Kromě toho sázíme též aromatické bylinky, jako jsou tymián, majoránka, šalvěj či rozmarýn. V průběhu května vysazujeme na záhony okurky, cukety, dýně, rajčata, papriky i lilky. Nezapomeňte ani na mrkev, saláty a červenou řepu pro pozdní sklizeň.

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou je velmi zdravý a lahodný pokrm, který vás zaujme svou dokonale vyladěnou chutí. Díky zázvoru má řepa lehce pikantní chuť, není tedy pochyb o tom, že si ji zamilujete.

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou

Léto je obdobím sklizně

Počínaje červnem už je vaše zahrada plná barev a je možné sklízet její plody. Dokonale červená rajčata, sladké papriky, okurky, hrášek či křupavé saláty vám zpříjemní každé vaření. Pro pozdní sklizeň můžete v červnu zasadit mrkev, černou ředkev, červenou řepu, kedlubny, zelí či růžičkovou kapustu.

V červenci můžete vysévat pekingské nebo čínské zelí, špenát nebo saláty. V srpnu je čas vysadit listovou zeleninu, jako je polníček, rukola nebo špenát, případně ředkvičky a černý kořen pro sklizeň v příštím roce.

Na podzim začíná příprava na další rok

Na podzim přichází fáze sklizně pozdních odrůd, jejich případné uskladnění nebo zmrazení. V říjnu se také nevyhnete přípravě záhonů na další sezónu. Zeminu je třeba přerýt a vyhodit zbytky kořenů a listů, aby byla půda čistá a připravená na další rok.

V listopadu je čas sázet česnek a je možné vysévat ozim pro jarní sklizeň, což je karotka, petržel, cibule nebo saláty. Je jasné, že v prosinci v promrzlé zemině není možné nic pěstovat, přesto se nemusíte ochudit o všechny živiny, které v sobě čerstvá zelenina skrývá. Doma na parapetu můžete pěstovat řeřichu, rukolu či jiné bylinky.

Zdroj: kupi.cz