Jak poznat kvalitní zmrzlinu? Podle složení i pouhým okem

Jahodová, čokoládová a vanilková zmrzlina v kornoutku Atsushi Hirao / Shutterstock.com

Zmrzlina – vynikající osvěžení, které obzvláště v letních měsících potěší jak děti, tak dospělé. Volit můžeme z nepřeberného množství druhů i příchutí, a tak to vypadá, že si na trhu každý najde to svoje. Některé produkty však nemají úplně nejlepší složení. Víte, jak se ve zmrzlinách orientovat a jak poznat tu skutečně kvalitní?

Přečtěte si také

Pytle na bioodpad mohou být zrádné. Je vhodné je dávat do kompostu, nebo ne?

Jaké druhy zmrzliny existují?

Obecně můžeme zmrzliny rozdělit na několik základních druhů. Kopečkové či točené jsou klasikou, kterou si necháváme naložit do kornoutků především u venkovních stánků. Zrovna tak si můžeme dopřát zmrzlinu na dřívku neboli nanuk nebo třeba mražený dort v krabičce.

Co se týče příchutí, nejoblíbenější jsou z dlouhodobého hlediska ty tradiční – čokoládová, vanilková, jahodová nebo pistáciová. Pochutnávat si ale můžete i na zmrzlinách s příchutěmi vyloženě bizarními – třeba takovými, které chutnají po mase, sýru nebo bramborách.

Vraťme se ale ke klasice. Běžné zmrzliny můžeme dále rozdělit na smetanové a mléčné nebo vodové. V obou kategoriích lze vsadit na kvalitu, stačí vědět, jak má správné složení vypadat.

Vyberte si svoji oblíbenou příchuť v akci

Smetanové a mléčné zmrzliny

  • U těchto zmrzlin hraje hlavní roli množství a druh použitých tuků.
  • Smetanové zmrzliny by měly obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku. Rostlinné tuky do nich naopak vůbec nepatří.
  • Mléčné zmrzliny už budou mít mléčného tuku méně, pořád by ho ale mělo být alespoň 2,5 %. Ani v těchto zmrzlinách se nesmí vyskytovat tuk rostlinného původu.
  • Zmrzliny s rostlinným tukem by jej měly obsahovat v množství alespoň 5 %.

Vodové zmrzliny

  • Sem patří nejčastěji různé vodové a ovocné ledňáčky nebo sorbety. V jejich případě se orientujeme podle podílu ovocné složky. Neměly by obsahovat ani rostlinný, ani mléčný tuk.
  • Ovocné zmrzliny musí obsahovat alespoň 15 % ovocné složky. Sorbety potom alespoň 25 % (respektive 15 % v případě citrusových příchutí).
Chutné čerstvě vyrobené veganské nanuky s lesními plody podávané na talíři nerudol / Shutterstock.com

Jak poznat kvalitní zmrzlinu?

Složení

U mražených dortů nebo nanuků prodávaných v obchodě si můžete složení nastudovat poměrně jednoduše. U kvalitních produktů budou na prvních místech uvedené suroviny jako smetana, tvaroh, jogurt nebo mléčný tuk. Dále tu nejspíš najdete ovoce, oříšky nebo třeba kakao – záleží samozřejmě na příchuti.

Zbystřit byste měli v případě, že se na prvních místech ve složení objevují ingredience jako cukr nebo voda. Kvalitu určitě nezaručí ani levné rostlinné tuky (například kokosový), ani umělá barviva. Pozor si dávejte také u nanuků s čokoládovou polevou. Často v ní totiž nenajdete prakticky žádné kakao, jen ztužený tuk.

U kopečkové nebo točené zmrzliny bohužel informaci o složení nenajdete. Můžete se ale zeptat obsluhy nebo se podívat na webové stránky, pokud jimi stánek disponuje. Zmrzlinárny zakládající si na kvalitě se tím jistě rády pochlubí.

Vzhled

Orientovat se ale můžete i pouhým okem. Kvalitnější zmrzliny většinou mají přirozenější, méně křiklavou barvu. Zářivé barvy nejen u kopečkových zmrzlin, ale třeba i u ledňáčků napovídají, že k jejich výrobě byla použita nejrůznější éčka, umělá barviva či dochucovadla.

Chuť a konzistence

Kvalitu zmrzliny do jisté míry poznáte i podle konzistence a chuti. Měla by být hladká a bez hrudek. Při rozpouštění v ústech by neměla působit drsně jakoby pískovitě. Měla by být cítit po dané příchuti bez jakýchkoli vedlejších chutí.

Cena

Obecně lze říci, že za kvalitu si přirozeně trochu připlatíte. Rozhodně to však stojí za to. Raději si dopřejte jednou za čas skutečně hodnotnou pochoutku, po které se budete jen olizovat, než utrácet pravidelně za laciný produkt pochybné jakosti.