Jezte víc rajčat. Podle nové studie dokážou snížit vysoký tlak a tím riziko infarktu i mrtvice

ruce drží misku rajčat goffkein.pro / Shutterstock.com

Nová studie publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology přináší zajímavé zjištění – konzumace rajčat může pomoci snížit vysoký krevní tlak a tím i riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Výzkum provedený na starších lidech s vysokým kardiovaskulárním rizikem ukázal, že pravidelná konzumace rajčat může mít významný pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Pojďme se podívat na detaily této studie a zjistit, jak můžeme rajčata zařadit do našeho jídelníčku.

Přečtěte si také

U této polévky našich babiček si popláčete: Už jste slyšeli o staročeské křenové polévce?

Výsledky studie

Studie publikovaná v European Journal of Preventive Cardiology zkoumala souvislost mezi konzumací rajčat a krevním tlakem u starších lidí s vysokým kardiovaskulárním rizikem. Výzkum byl proveden na vzorku 1 066 účastníků ve věku 55–80 let, kteří se účastnili studie PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea). Výsledky ukázaly, že ti, kteří konzumovali více než 200 g rajčat denně, měli významně nižší systolický i diastolický krevní tlak ve srovnání s těmi, kteří jedli méně než 100 g rajčat denně.

Jak rajčata snižují krevní tlak?

Rajčata obsahují několik látek, které mohou přispívat ke snížení krevního tlaku:

  • Lykopenový pigment: Lykopen je silný antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Má protizánětlivé účinky a může pomoci zlepšit funkci endotelu cév.
  • Draslík: Rajčata jsou bohatým zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak tím, že vyvažuje účinky sodíku.
  • Vitamin C: Tento vitamin působí jako antioxidant a může přispívat ke zlepšení funkce endotelu a snížení krevního tlaku.
rajčatová omáčka s bazalkou v míse nadianb / Shutterstock.com

Jak zařadit rajčata do jídelníčku?

Existuje mnoho způsobů, jak můžete rajčata zařadit do svého jídelníčku:

  1. Čerstvá rajčata: Jezte je samotná jako svačinu nebo je přidejte do salátů, sendvičů a obložených chlebů.
  2. Rajčatová šťáva: Pijte 100% rajčatovou šťávu bez přidaného cukru.
  3. Rajčatová omáčka: Připravte si domácí rajčatovou omáčku na těstoviny, pizzu nebo jako základ pro další pokrmy.
  4. Sušená rajčata: Přidejte je do salátů, těstovin, rizota nebo je použijte jako chuťový doplněk.

Vyjádření odborníka

,,Výsledky této studie jsou velmi slibné a ukazují, že i jednoduchá změna v jídelníčku, jako je zvýšení konzumace rajčat, může mít významný pozitivní vliv na zdraví srdce a cév,“ řekl pro Kupi kardiolog MUDr. Jan Pečínka. ,,Doporučuji svým pacientům s vysokým krevním tlakem, aby zařadili rajčata do svého jídelníčku, a to jak v čerstvé, tak i zpracované formě. Je však důležité pamatovat, že rajčata by měla být součástí celkově zdravého životního stylu, včetně vyvážené stravy a pravidelné fyzické aktivity.

Rajčatové chutney
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Rajčatové chutney

Rajčatové chutney skvěle dochutí řadu pokrmů. Obecně chutney pochází z Indie a lze jej vyrobit ze všech druhů ovoce a zeleniny. Jeho příprava může být časově náročná v závislosti na použitých surovinách, které je potřeba pořádně povařit, aby měly měkkou pastovitou konzistenci.

Rajčatové chutney
Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Milujete rajčatové omáčky v kombinaci s těstovinami? Pak tu máme recept přímo pro vás. Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou vás dostanou. Tento zdravý a lehký oběd připravíte během chvilky. Ricotta dodá rajčatové omáčce jemnost a krémovost, čerstvá bazalka pak jídlo doplní o neodolatelnou vůni.

Špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou

Nová studie ukazuje, že pravidelná konzumace rajčat může pomoci snížit vysoký krevní tlak a tím i riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Díky obsahu antioxidantů, draslíku a vitaminu C mohou rajčata přispívat ke zlepšení zdraví srdce a cév. Zařaďte proto rajčata do svého jídelníčku v různých formách a kombinacích a podpořte tak své kardiovaskulární zdraví.

Zdroje: European Journal of Preventive Cardiology, SZÚ, MedicalNewsToday