Jarní mrazy zdecimovaly úrodu jahod. Ceny půjdou nahoru, samosběry začínají dříve

Krásné jahody v rukou V_Sot_Visual_Content / Shutterstock.com

Letošní dubnové mrazy způsobily jahodárnám v Česku obrovské ztráty. Některé přišly až o 80 % úrody, což se promítne do cen jahod v obchodech i u samosběrů. Zákazníci si za kilo českých jahod připlatí i desítky korun. Za jakou nejnižší částku můžete jahody při samosběru nakoupit? A jak se pohybují ceny v hypermarketech a supermarketech?

Přečtěte si také

Božská jahodová marmeláda 3x jinak: Dokonalá klasika, méně sladká i s osvěžujícím twistem

Ztráty jahodáren a růst cen

Dubnové mrazy napáchaly na českých jahodárnách značné škody. Některé farmy přišly až o 80 % úrody, což se nevyhnutelně promítne do cen jahod. Majitel farmy Jahody Kunratice Michal Jakoubek už musel zvýšit cenu z loňských 126 Kč/kg na letošních 186 Kč/kg.

„Nejvíce zasažené jsou středně rané odrůdy, takže zhruba za tři týdny bude množstevní propad,“ řekl pro ČT24 Jakoubek a dodal, že letos zřejmě nebude klasická špička sezony. Vzhledem k velkým ztrátám po mrazech se samosběry na jeho farmě zatím nekonají. Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík označil situaci za katastrofu, jelikož selhaly téměř všechny tradiční metody ochrany před mrazy.

Jahodový crumble
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodový crumble

Jahodový crumble je doslova nabitý zdravím díky obsahu ovesných vloček i ovoce. Připravte si jej ke snídani a nakopne vás energií na celé dopoledne. A chutná přímo báječně.

Jahodový crumble
Jahodové tiramisu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu je dezert, který vás v parném létě osvěží a dokonale si na něm pochutnáte. Tuto jednoduchou variaci na tradiční italské tiramisu plnou čerstvých jahod budete mít připravenou během chvilky a zaručeně si ji oblíbíte.

Jahodové tiramisu
Tvarohové knedlíky s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Samosběry začnou dříve, ale také podraží

Řada pěstitelů se letos kvůli nižší úrodě rozhodla upřednostnit samosběry před prodejem na trzích. Samosběry odstartovaly oproti předchozím rokům o 1–2 týdny dříve, už v první polovině května, a to díky teplé zimě. Ovšem ani u samosběrů se zákazníci nevyhnou zdražení.

Cena za kilogram nasbíraných jahod se podle průzkumu Kupi zvýší zhruba o 10 Kč, pod 85 Kč/kg se podle pěstitelů jít nedá. Například na jahodové farmě u Holešova na Zlínsku se samosběr již rozběhl a kilo jahod zde nabízejí zájemcům za 130 Kč, zatímco nejlevněji jsme narazili na 60 Kč/kg na farmě Starokolínské jahody.

Ceny jahod ovlivní i dovoz

Konečnou cenu jahod v průběhu sezóny ovlivní nejen počasí, ale také ceny jahod z dovozu. Podle nákupního rádce Kupi se běžná cena jahod v supermarketech a hypermarketech aktuálně pohybuje kolem 190 Kč za kilogram. „Aktuálně zákazníci v obchodech mohou narazit na balené jahody za akční ceny pohybující se nejčastěji v rozmezí 75–90 Kč za kilo,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.

Většina této nabídky pochází ze zahraničí, jelikož tuzemská produkce ještě není v plném proudu. Ceny dovozových jahod kopírují i růst cen tuzemských, ještě před pár lety se daly koupit i za 50-60 Kč/kg. Důvodem je především vysoký podíl ruční práce při pěstování a sklizni jahod.

Jahody v dlani Vitalii Stock / Shutterstock.com

Pomoc od státu a EU

Stát nyní jedná s Evropskou komisí o pomoci s kompenzacemi škod způsobených mrazy. Ministr zemědělství Marek Výborný dle webu iDNES.cz zmínil částku 100 milionů eur, kterou ale Česko zřejmě nezíská celou. Z národních zdrojů by mohlo jít na podporu ovocnářů až 200 milionů korun. Mrazy totiž kromě jahod poškodily i další ovocné stromy a úroda ovoce v Čechách je letos prakticky zničená. Ovocnáři tak budou pomoc státu i EU určitě potřebovat.

Zdroj: ČT24, iDNES, Kupi