Recept na báječný sametový dort s červenou barvou: Oblíbený dort Red Velvet snadno upečete i doma

Ukrojený kousek dortu Red Velvet na bílém talíři, ozdobený rozkrojenou jahodou irina2511 / Shutterstock.com

Hledáte slavnostní dort pro výjimečné příležitosti? Máme pro vás recept na oblíbený dort Red Velvet. Je pro něj typická červená barva, kterou dortu dodává červené potravinářské barvivo. Výborně se k němu hodí svěží sýrovo-smetanový krém. Společně s červeným korpusem vytváří oku lahodící kombinaci. Pojďte si ho s námi upéct, je to jednoduché. Stačí si jen vyhradit trochu času.

Přečtěte si také

Vynikající pochoutka z indické kuchyně: Na populární kuře tandoori nepotřebujete speciální pec, stačí vám trouba

Red Velvet – dort z „červeného sametu“

Nejstarší zmínky o předchůdci dortu Red Velvet pochází z Anglie z viktoriánského období (1837–1901). V té době začali pekaři připravovat tzv. sametové dorty – lehké a nadýchané korpusy, které konkurovaly tehdejším hutným ovocným dortům. Pekaři tak začali péct své dorty z mandlové mouky, kakaa a kukuřičného škrobu. Experimentováním také zjistili, že smícháním kakaa a kyselých přísad získá těsto slabě červený odstín, připomínající barevně mahagon.

Tento předchůdce dortu Red Velvet byl známý jako sametový kakaový dort. Na začátku 20. století se objevují snahy cukrářů získat jasně červený odstín dortu. Američan John A. Adams přišel s nápadem používat pro obarvení těsta červené potravinářské barvivo, čímž získal dort svou typickou rubínovou barvu. Tento způsob je rozšířený dodnes, ovšem najdete i recepty, které pro obarvení těsta využívají řepnou šťávu.

Schwarzwaldský dort
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Náročný

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský dort, známý také jako Black Forest Cake nebo dort z Černého lesa, patří mezi oblíbené dezerty v mnoha cukrárnách, připravit si jej však zvládnete i doma. Korpus je vláčný, třešně skvěle doplňují smetanový krém a to vše je završeno zdobením z hořké čokolády. Můžete si být jisti, že tenhle dort bude pryč dřív, než stihnete uklidit kuchyňskou linku.

Schwarzwaldský dort
Míša dort
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Míša dort

Míša dort, inspirovaný oblíbeným tvarohovým nanukem, si rozhodně zamilujete. Kombinace křupavé čokoládové polevy, tvarohového krému a kakaového korpusu vytvoří výtečný celek, který si nejlépe vychutnáte u kávy nebo čaje.

Míša dort
Dort Pavlova
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Dort Pavlova

Nadýchaná Pavlova je výborný dezert, který se hodí jako originální narozeninový dort nebo jako sváteční zákusek ke kávě. Pojmenovaný je podle baleríny Anny Pavlovové a jeho původ se váže k Austrálii a Novému Zélandu, kde tento recept vznikl na její počest. Příprava Pavlovy je snadná a můžete ji ozdobit jakýmkoliv ovocem.

Dort Pavlova

Recept na dort Red Velvet

Ingredience na 10 porcí:

Korpus

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 15 g kakaa
  • 113 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 240 ml podmáslí
  • červené potravinářské barvivo
  • lžička octu
  • lžička jedlé sody

Sýrovo-smetanový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g krémového sýra
  • 100 g cukru moučky
  • 350 g 40% smetany
  • lžička vanilkového extraktu
Dort Red Velvet naplněný krémem Savchenkomarina / Shutterstock.com

Postup:

  • Troubu předehřejeme na 175 °C.
  • Dvě dortové formy o průměru cca 22 cm vyložíme pečicím papírem. V misce smícháme mouku s kakaem a solí.
  • V hrnku smícháme podmáslí s červenou barvou (tekutou, gelovou nebo práškovou) a dobře promícháme. V míse vyšleháme změklé máslo, přidáme cukr a později i obě vejce. Prošleháme do krémové konzistence. Pak střídavě přidáváme moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.
  • V malé misce smícháme jedlou sodu s octem – směs vypění. Tuhle směs rychle vmícháme stěrkou do těsta.
  • Dobře promícháme a těsto rozdělíme do dvou forem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 25–30 minut. Špejlí si ověříme, zda je korpus upečený. Necháme trochu korpus zchladnout ve formě, poté ořízneme boky dortu a opatrně vyklopíme na chladicí mřížku.
  • Po vychladnutí zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne.
  • Připravte si krém. Mascarpone, krémový sýr (typu Philadelphia, Žervé, Lučina) a cukr dáme do mísy a společně prošleháme. Přilijeme smetanu s vanilkovým extraktem. Pokračujeme ve šlehání do hustého krému. Krém by neměl být moc sladký.
  • Oba dortové korpusy jednou vodorovně rozkrojíme, vzniknou nám 4 slabší pláty. Korpus je křehký a může se drolit.
  • Jednotlivé pláty promažeme krémem. Část krému si necháme na pomazání celého dortu, případně můžete ozdobit vršek dortu.
  • Dort necháme alespoň pár hodin uležet, ideálně do druhého dne. Vršek dortu můžete ozdobit zrníčky granátového jablka nebo jahodami.

Zdroj: Kupi