Bílý zabiják je nyní dostupnější než v roce 2014. Cena cukru krystal je nižší i kvůli uvolněnějším unijním kvótám

Krystalový cukr a kostka cukru Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

V případě časového porovnání cen produktů v tuzemských obchodech mnohé zákazníky možná překvapí, že cena cukru počátkem roku 2024 je nižší než o deset let dříve. Podle dat Českého statistického úřadu vyšel jeden kilogram cukru krystal v tuzemských obchodech v lednu letošního roku na 22,9 koruny. Přitom během ledna roku 2014 byl k dostání za 24,3 koruny. Cenový rozdíl je tedy zhruba šestiprocentní.

Přečtěte si také

Jak se zbavit potravinových molů? Vsaďte na vysavač, skořici nebo peprmint a obrňte se trpělivostí

Sladké ohlédnutí

Cena cukru v tuzemských obchodech se odvíjí od opravdu velké řady různých faktorů. I proto pravidelní zákazníci a nakupující cukru dobře ví, že cena této suroviny v obchodech silně kolísá, a to zvlášť v posledních letech.

Během první republiky se Československo řadilo k nejvýznamnějším cukrovarnickým velmocem na světě. Od té doby se počet aktivních cukrovarů sice snížil, i přesto je však Česká republika v produkci této suroviny dlouhodobě soběstačná, a není tedy závislá na dovozu cukru ze zahraničních států. Momentálně v Česku působí 5 velkých firem, které se na produkci cukru zaměřují. Těchto 5 společností v praxi vlastní celkem 8 cukrovarů. Ještě v devadesátých letech minulého století jich však bylo padesát.

Češi cukr milují

Každý Čech v průměru zkonzumuje zhruba 35 kilogramů cukru za jeden rok, čímž se Česko v kontextu všech států Evropské unie řadí mezi premianty. Trend sice mírně kolísá, i přesto se však drží na poměrně vysokých úrovních. I kvůli zdravotním rizikům je ale zřejmé, že pokles zkonzumovaného množství cukru bude v dalších letech dál pokračovat. Sestupný trend podporují v poslední době i četné alternativy, a to zejména umělá sladidla, ke kterým se výrobci třeba slazených limonád stále více uchylují.

Cukřenka s krystalovým cukrem a druhá s kostkovým cukrem, kolem kostky cukr Sea Wave / Shutterstock.com

Propad souvisí hlavně s uvolněním unijních kvót

Nyní ale již k důvodům, které na tuzemském trhu přispěly k cenovému propadu cukru v obchodech. Ten první souvisí s uvolněním evropských kvót, k čemuž došlo v roce 2017. Krátce poté ceny cukru rapidně klesly, a to až k 11 korunám za jeden kilogram. Od té doby však cena cukru postupně roste, stále se však ještě nedostala na hodnoty, které platily v roce 2014.

Pro příští léta je však možné očekávat, že cena cukru bude nejspíš už jen růst. Souvisí to mimo jiné i s globálním oteplováním, na které doplácí hlavně úroda. V posledních měsících bojují s vleklým suchem zemědělci v Indii nebo v Thajsku a řada analytiků očekává, že cena cukru na trzích a následně i v obchodech bude už jen stoupat. Podobná situace panuje i v České republice, avšak v menším měřítku.

Výraznější cenový vzestup cukru v České republice nyní alespoň částečně tlumí výraznější dovoz cukru z ukrajinského území, který však na druhou stranu komplikuje podnikání tuzemským výrobcům.

Jsou však i další důvody, které by měly v příštích měsících a letech tlačit cenu cukru i v českých obchodech vzhůru. Jde třeba o zvýšenou daň z příjmu právnických osob, která se počátkem ledna roku 2024 zvýšila o 2 procentní body na celkových 21 procent. Roste i cena práce a ani cenu energií se v porovnání s předpandemickou situací nedaří napříč Evropskou unií výrazněji snížit k původním hodnotám.

Data od Kupi

„Kilo cukru krystal lze v obchodech v rámci slevových akcí aktuálně pořídit nejčastěji v rozmezí mezi 17,90–21,90 Kč. Jeho běžná cena se pak pohybuje okolo 27 Kč,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.

Zdroje: ČSÚ, Kupi