Tohle je 5 nejhorších jídel na světě. V žebříčku jsou bohužel i české pokrmy

Žena se cítí špatně z jídla Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Tato jídla z žebříčku TasteAtlas si asi nikdy dobrovolně nedáte. Nebo recenzentům nevěříte a rádi byste je zkusili? Řada z nich podle fotek vypadá celkem chutně, ale vzhled zřejmě klame. Pojďte se podívat na 5 nejhorších jídel na světě a na to, které české jídlo považují ostatní za nechutné.

Přečtěte si také

Vynikající křupavá verze müsli: Vyzkoušejte domácí granolu a už ji nikdy nekoupíte v obchodě

Největší čočku schytávají finské knedlíky Blodpalt

Server TasteAtlas se zaměřuje na gastronomické žebříčky a pomáhá turistům zorientovat se v nabídce jídel po celém světě. Dosud databáze čítá skoro 11 tisíc jídel a hodnotilo je přes 270 tisíc uživatelů. Portál všechny recenze ověřuje, aby nedocházelo ke zkreslování a manipulacím.

Na konci května „vévodí“ žebříčku nejhorších jídel finské krvavé knedlíky s názvem Blodpalt, které patří k tradičním jídlům v oblasti Laponska. Navzdory špatnému hodnocení si na nich pochutnávají i ve Švédsku. Blodpalt má aktuálně hodnocení pouhých 1,5 hvězdičky z pěti. A co že to na jídle recenzentům nechutná? Jedná se o tmavě hnědé knedlíky připravené z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve.

Blodpalt detail jídla Richard Renberg / TasteAtlas.com

Přestože byly tradičně vyráběny ze sobí krve, dnes se objevují v mnoha krajových variacích, které používají krev různých zvířat, různé koření a příležitostně taky bramborovou kaši. Někdy se plní směsí restované cibule a na kostičky nakrájené slaniny a běžně se vaří v masových vývarech. Blodpalt knedlíky se obvykle užívají jako příloha spolu s opečenou slaninou nebo vepřovým masem, máslem a brusinkovým džemem.

Druhé místo patří islandskému fermentovanému žraloku Hákarl, třetí španělskému sardinkovému sendviči Bocadillo de sardinas, čtvrté izraelským sladkým nudlím Yerushalmi kugel a páté zeleninovému salátu Aginares z Řecka.

Pravá česnečka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Pravá česnečka

Máte po náročném dni chuť na pořádnou polévku, která vás postaví na nohy a nakopne váš imunitní systém? Pak si připravte hodně, ale opravdu hodně česneku. Čeká nás příprava poctivé domácí česnečky.

Pravá česnečka
Houbový kuba
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Houbový kuba

Houbový kuba je tradiční český vánoční pokrm z krup a hub. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá a chuť výborná. Pojďte si ho s námi připravit.

Houbový kuba

Thajci se vzbouřili kvůli svému kyselému kari

Ještě v březnu přišlo uživatelům nejvíc nechutné thajské kari s názvem Kaeng tai pla, což je kyselá aromatická polévka, připravená z rybích vnitřností.

Tato skutečnost se Thajců velmi dotkla. Na sociálních sítích začali jídlo populární v jižním Thajsku vehementně bránit, dokonce založili iniciativu, v rámci níž měli lidé sdílet toto kari a apelovat na turisty, aby dali jídlu při své návštěvě Thajska šanci. Jejich propagaci s hashtagem #saveแกงไตปลา najdete doteď například na Instagramu.

K situaci se vyjádřil pro Bankok Post dokonce i premiér. „Lidé samozřejmě můžou některým thajským jídlům dát negativní komentáře. Mnoho jiných thajských pokrmů je ale považováno za jedny z nejchutnějších na světě,“ řekl Srettha Thavisin a dodal, že Kaeng tai pla je jedním z jeho nejoblíbenějších jídel. Thajci nakonec dosáhli svého a aktuálně odsunuli své Kaeng tai pla aspoň na 6. místo.

Česká rybí polévka na 46. místě, houbový kuba v závěsu

A jak dopadli Češi? Celkem obstojně, protože nejhůře hodnoceným českým jídlem v žebříčku je až na 46. místě česká rybí polévka. Milovníci vánoční klasiky a Třeboňska zatím žádnou vzpouru jako Thajci nezorganizovali. Dalším českým jídlem v nechvalném žebříčku je na 55. místě houbový kuba. Slovensko svého zástupce v TOP 100 nejhorších jídel nemá.

Jistě vás zajímá, jaká jsou naopak nejlépe hodnocená jídla v žebříčku. Aktuálně 1. příčka z nejchutnějších jídel patří španělskému hovězímu steaku Picanha, ale na krk mu dýchají něco jako palačinky Roti canai z Malajsie. Krásnou 50. pozici si drží česká česnečka, která o pár míst poráží slovenské brynzové halušky na 57. místě.

Zdroje: TasteAtlas.com, NationalThailand.com, BankokPost.com, Msn.com/ViralPress