Zpocené nohy a nelibý odér lidé moc netolerují: Jak tomu předejít, abychom nebyli ostatním na obtíž?

Kluk se drží za nos a ve druhé ruce drží botu Lapina / Shutterstock.com

Zpocené a zapáchající nohy mohou být nepříjemným a trapným problémem, který ovlivňuje každodenní život. Nadměrné pocení nohou a s ním spojený zápach jsou často způsobeny kombinací faktorů, jako je genetika, stres, nevhodná obuv a nedostatečná hygiena. Existuje však několik účinných způsobů, jak tento problém zmírnit a předcházet mu. V tomto článku se podíváme na příčiny pocení nohou, kdy je třeba vyhledat odbornou pomoc a jaké jsou nejlepší způsoby prevence a řešení.

Přečtěte si také

Běžte do kopru! Pomáhá při cukrovce, podporuje zdravé srdce, kosti i oči. Vypěstujete ho i v truhlíku

Proč se nám potí nohy a smrdí?

Pocení nohou je přirozený proces, kterým tělo reguluje teplotu. Nohy mají velký počet potních žláz, jež produkují pot v reakci na různé podněty, jako je horko, cvičení nebo stres. Problém nastává, když se nohy potí nadměrně a pot se hromadí v botách a ponožkách. Bakterie přítomné na kůži se živí potem a rozkládají ho, což vede k nepříjemnému zápachu.

Kdy je to normální a kdy už jde o problém?

Mírné pocení nohou je běžné a není důvodem k obavám. Pokud však pocení nohou začne ovlivňovat váš každodenní život, způsobuje nepříjemnosti nebo vede k dalším kožním problémům, jako je macerace kůže nebo plísňové infekce, je na čase vyhledat pomoc lékaře. Nadměrné pocení nohou (hyperhidróza) může být také známkou zdravotních problémů, jako je hyperthyroidismus nebo cukrovka.

Jak to zastavit a co pomáhá?

1. Udržujte nohy v suchu a čistotě

Pravidelně si myjte nohy mýdlem a vodou, zejména mezi prsty, a důkladně je osušte. Používejte antiperspiranty určené speciálně pro nohy, které obsahují látky, jako je chlorid hlinitý, jenž pomáhá blokovat potní žlázy.

2. Noste prodyšnou obuv a ponožky

Vybírejte boty z prodyšných materiálů, jako je kůže nebo plátno, a střídejte je každý den, aby měly čas vyschnout. Noste bavlněné nebo vlněné ponožky, které absorbují vlhkost, a během dne je podle potřeby vyměňujte.

3. Používejte deodoranty a pohlcovače pachů

Aplikujte deodoranty na nohy a do bot, abyste neutralizovali zápach. Můžete také použít pohlcovače pachů, jako jsou vložky do bot obsahující aktivní uhlí nebo zeolit, které pomáhají absorbovat vlhkost a pachy.

Starší žena si namáčí nohu v lavoru s vodou a solí Toa55 / Shutterstock.com

Nadměrné pocení nohou a zápach mohou být nepříjemné a trapné, ale se správným přístupem je lze zvládnout. Klíčem je udržovat nohy v suchu a čistotě, nosit prodyšnou obuv a ponožky a používat produkty, které pomáhají kontrolovat pocení a neutralizovat zápach. Pokud selžou i tyto domácí praktiky, je důležité vyhledat pomoc dermatologa nebo podologa, kteří mohou doporučit silnější léčbu,“ uvedla pro Kupi dermatoložka MUDr. Jana Nováčková.

Vyzkoušejte babské rady

Některé babské rady mohou i dnes pomoci zmírnit pocení nohou a zápach. Například namáčení nohou v silném černém čaji po dobu 30 minut denně může pomoci díky přítomnosti taninu, který má adstringentní účinky. Další možnosti zahrnují koupele nohou s Epsomskou solí, jablečným octem nebo šalvějí.

Jak to souvisí s botami?

Nevhodná obuv může významně přispívat k pocení nohou a zápachu. Těsné boty z neprodyšných materiálů, jako je plast nebo syntetická kůže, zabraňují cirkulaci vzduchu a vedou k hromadění potu. Nošení stejných bot každý den také nedává obuvi dostatek času na vyschnutí mezi použitími. Proto je důležité investovat do kvalitní, prodyšné obuvi a pravidelně ji střídat.

Zdroje: Öeko test, Kupi