Legendární koláč, zdobený ornamenty: Upečte si vynikající chodský koláč podle pořadu Peče celá země

Chodský koláč na černém podnose Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Kynuté koláče patří mezi tradiční české moučníky. Pečou se s různými náplněmi, nejčastěji s makovou, tvarohovou nebo povidlovou. My si dnes upečeme koláč, na který použijeme všechny 3 náplně – uděláme si vynikající chodský koláč. Při zdobení můžete popustit uzdu své fantazii a vytvořit na koláči nejrůznější ornamenty. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Chcete shodit ještě pár kilo do plavek? Hoďte do košíku tukožravé potraviny a uvařte si polévku, po které se hubne

Z historie chodských koláčů

Chodské koláče jsou jedním z typických symbolů Chodska. Recept na koláče pochází pravděpodobně z Bavorska, ovšem lidé je pekli v celé příhraniční oblasti. Zatímco v Bavorsku tradice pečení koláčů pomalu vymizela, na Chodsku se udržela dodnes.

Koláče byly původně obřadním pokrmem, který se připravoval především na svatby a další slavnostní příležitosti. Dokonce existují 2 druhy chodských koláčů, tzv. koláče z horních vesnic a dolské koláče. Odrážely prosperitu obyvatelstva. Hornochodské vesnice byly poměrně chudé, což se projevilo v technologii výroby koláčů. Hospodyně je zdobily pruhy tvarohové, makové a povidlové náplně, které kladly vedle sebe a vytvářely tak jednoduché geometrické tvary.

Dolské vesnice na tom byly lépe, což se projevilo především bohatším zdobením koláčů. Kuchařky na koláč nejdřív nanesly vrstvu tvarohové náplně a do ní vytvářely (tzv. merhovaly) za pomoci makové náplně květinové vzory a různé ornamenty. Na závěr koláč ozdobily plátky mandlí a rozinkami – rozinky na světlá místa, mandle na tmavá.

Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Švestkový koláč s mákem a drobenkou litý na plech se přímo hodí k babímu létu a perfektně doladí podzimní atmosféru. Připravený jej budete mít během pár minut a upečený do půl hodiny. Zaručujeme, že tato dobrota ze švestek zmizí z plechu rychlostí blesku.

Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové

Koláče z kynutého těsta můžeme považovat za naše tradiční pečivo. Připravujeme je s nejrůznějšími náplněmi a některé druhy koláčů jsou přímo spojené s konkrétními regiony, jako například frgály s Valašskem nebo chodské koláče s Chodskem. My si dnes upečeme dvojctihodné koláče, které jsou typické hlavně pro Moravu, podle receptu porotkyně Peče celá země. Tak jdeme na to!

Dvojctihodné koláče podle food blogerky Míši Landové

Recept na chodský koláč

Ingredience na 1 koláč:

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 20 g droždí
  • 150 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 5 g soli
  • nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
  • špetka muškátového oříšku

Povidlová náplň

  • 150 g švestkových povidel
  • 20 g rumu
  • 2 g skořice
  • strouhaný perník

Tvarohová náplň

  • 200 g tvarohu
  • 40 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 5 g vanilkového pudinku
  • kůra z jednoho malého citronu
Chodský koláč s povidlovou náplní, zdobená ornamenty z tvarohové náplně Filip Fuxa / Shutterstock.com

Maková náplň

  • 200 g mletého máku
  • 20 g cukru krupice
  • 30 g medu
  • 150 ml mléka

Na dokončení

  • 100 g másla
  • 20 g rumu
  • 1 vejce
  • krájené mandle
  • hrozinky
  • směs moučkového a vanilkového cukru

Postup:

  1. Připravte si kvásek. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte všechny zbývající ingredience a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Těsto přikryjte a nechte ho asi 1 hodinu kynout.
  2. Mezitím si připravte náplně. Povidla ochuťte rumem a skořicí. Pokud bude náplň řídká, přidejte strouhaný perník. Na tvarohovou náplň smíchejte dohromady všechny ingredience a vymíchejte do hladké hmoty. Na makovou náplň svařte v mléce mák s ostatními ingrediencemi do polotuhé hmoty a nechte vychladnout.
  3. Vykynuté těsto rozválejte do tvaru kola o průměru cca 30 cm. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Povidlovou, tvarohovou a makovou náplň vložte do zdobicích sáčků a ornamentálně s nimi ozdobte koláč. Tvarohovou náplň ozdobte hrozinkami a povidlovou nakrájenými mandlemi.
  4. Koláč nechte ještě 30 minut vykynout. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C 10–15 minut. Když se koláč peče, rozpusťte si máslo, přidejte rum a touto směsí pokapejte ještě horký koláč. Na závěr ho posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: Peče celá země, Náš region