Známe recept na nejlepší sekanou! A ještě vám dáme tipy na to, aby při pečení už nikdy nepraskla

Sekaná s vejcem na jarní způsob. Anna Kolásková

Kdo by nemiloval tradiční sekanou. Je skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed. Navíc přidáme 3 tipy, jak na sekanou, aby při pečení nepraskla.

Přečtěte si také

Na čem v domácnosti ušetřit, když vás tíží špatná finanční situace
Na čem v domácnosti ušetřit, když vás tíží špatná finanční situace

Jak na šťavnatou sekanou pečeni

Oschlá, drobivá sekaná? Tak přesně takovou nechceme. Naopak chceme docílit jemné, šťavnaté sekané, která se bude snadno krájet a bude chutnat božsky.

  • Aby si maso uchovalo co nejvíc chuti, zabalte ho do tuku. Ideální je plátková slanina, jako použijeme v receptu.
  • Zkuste alespoň dvakrát za pečení polít sekanou vypečeným tukem. Zvýší se její šťavnatost.
  • Kupte na sekanou dobré maso, které bude šťavnaté samo o sobě.

Jarní bylinková sekaná z hovězího masa

Co potřebujete?

  • 400 g hovězího masa
  • 120 ml mléka
  • 1 den starou housku nakrájenou na malé kostičky
  • 1 vejce
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • čerstvou petržel a další jarní bylinky (medvědí česnek, kopřivy, pažitka...)
  • sůl, pepř
  • 3 vejce uvařená natvrdo (oloupaná)
  • 100–150 g plátkové slaniny
Ingredience na jarní bylinkovou sekanou. Anna Kolásková

Příprava sekané

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C.
  2. Do velké mísy dejte mleté hovězí maso, housku pokrájenou na kostičky, nasekanou petrželku (a jiné bylinky), česnek a vejce. Housku zalijte mlékem a nechte pár minut nasáknout.
  3. Rukama vypracujte vláčné těsto. Nebojte se maso pořádně promačkat, aby se krásně spojilo s mlékem a vajíčkem. Na vypracování těsta by vám měly stačit 3 minuty (max. 5 minut), aby se maso příliš nezahřálo třením.
  4. Připravte si plech s pečicím papírem, na který rozložte plátky slaniny. Z masa vytvarujte šišku a položte ji na slaninu. Dovnitř masa dejte 3 oloupaná uvařená vejce a znovu propracujte těsto, aby vznikla pěkná šiška. Pracujte mokrýma rukama.
  5. Zbytek sekané zabalte do slaniny a dejte péct do trouby na 180 °C na 50 minut. Průběžně ji kontrolujte, jestli příliš nehnědne a jednou za čas ji polijte vypečeným omastkem.
  6. Upečenou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bramborem nebo s chlebem.
Upečenou sekanou krájejte na silnější plátky. Anna Kolásková

3 tipy, aby sekaná při pečení nepraskla

  • Aby sekaná v troubě nepraskla, je třeba maso před pečením pořádně zpracovat. Ideálně rukama, dokud nezačne lepit.
  • Dalším tipem je zakrýt vrch sekané tukem (anglická slanina na plátky, kostičky sekané) nebo alespoň sekanou potřít studenou vodou (stačí mokrýma rukama).
  • Posledním tipem je přidat do ní dostatek tekutiny, kterou maso vsákne. Používá se mléko, ale můžete zvolit i studenou vodu. Díky tomu bude maso šťavnaté, vláčné a kompaktní.
Pozor, ať v sekané nevznikají záhyby. Musí být pevná, aby nepraskla. Anna Kolásková

Co k sekané?

K sekané přikusujte okurku nakládačku, feferonky a na talíř přidejte pořádně pikantní hořčici, například dijonskou. Jako příloha se hodí bramborová kaše, bramborový salát ale i plátek čerstvého chleba – pěkně po dřevorubecku. Tak dobrou chuť!