Brambory konzumní pozdní se označují písmeny A, B a C, které nám mají napovědět, jaké pokrmy z nich lze připravit. Jenže ve skutečnosti to není tak jednoduché. A mimochodem, tušili jste, že označení varného typu na etiketě brambor nemusí být vždy spolehlivé?
Je velice možné, že už vám někdo říkal, který typ brambor se na co hodí. Anebo jste se po tom pídili sami, ale opět jste to zapomněli. Pokud stále tápete, nezoufejte – připomeneme vám to. Je přece jen před Vánoci a vy budete brambory jistě brzy kupovat.
Brambory varného typu A obsahují nejméně škrobu, a proto jsou vhodné zejména k přípravě bramborových salátů, jelikož hlízy nejsou po uvaření moučnaté, ale velmi pevné. Ano, je to „áčko“, které budete v obchodě hledat, když budete chtít připravovat vánoční bramborový salát.
Bramborový salát s majonézou je tradiční česká příloha, připravovaná nejčastěji o Vánocích jako součást štědrovečerního menu společně s kaprem nebo řízkem. Vychutnat si jej však můžete i kdykoli jindy během roku, případně jej použít jako podklad na obložené chlebíčky.
Brambory varného typu B jsou považovány za univerzální díky své polopevné a moučnatější dužině. Můžete je tak na kostičky nakrájet do polévky, bramborového guláše či opéct v troubě. Pokud byste z nich chtěli udělat salát, dejte si pozor, protože se po uvaření mírně sypou.
Brambory varného typu C jsou naprosté „sypačky“, a proto z nich připravíte ty nejlepší kaše, bramborová těsta či placky. Tady totiž hrudky nenajdete – bramborové těsto či kaše budou nádherně jemné. A pokud byste si někdy chtěli dělat domácí hranolky, rozhodně k jejich přípravě kupte v obchodě varný typ C.
O bramborách varného typu D se v článcích moc nepíše, což je dáno tím, že se v obchodech neprodávají. Jedná se totiž o kusy pro průmyslové použití, což znamená, že se jimi krmí hospodářská zvířata. Ale je určitě dobré vědět, že mezi bramborami existuje i „déčko“.
Dělení brambor může vypadat jednoduše, ve skutečnosti tomu tak ale úplně není. Kromě jejich typů totiž lze vybírat i z různých odrůd – a zatímco v ČR jich máme přes 100, na celém světě jich existuje více než čtyři tisíce!
Ve většině případů vykazují brambory znaky dvou brambor sousedících. To znamená, že když si kupujete v obchodě varný typ A, nejedná se o čistokrevné „áčko“, ale nejspíše mají označení AB (např. odrůdy Lenka, Milva, Nicola) či BA (např. Colettte, Rosara či Cinja).
Čistokrevné A by ve skutečnosti ani nikomu nechutnalo, protože by bylo příliš tuhé. Nicméně jako čistokrevné B lze označit například brambory odrůd Agria, Rosella, Santé, Solara. Na pomezí B a C, tedy brambory s označením BC, jsou pak například odrůdy Asterix či Symfonia.
Označení na etiketách je pro nás nejčastějším vodítkem. Může se ale stát, že si na bramborový salát koupíte právě brambory s označením A, ale některé ze síťky (či dokonce všechny) se budou po uvaření rozpadat. Stává se to – ale to neznamená, že to tak má být.
I když bramborám jako takovým nic není a jíst je pochopitelně můžete, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) by takový případ považovala za klamání spotřebitele. Jedná se totiž buď o záměnu, anebo o příměs jiných odrůd. Takhle například SZPI v roce 2016 zakázala uvést do oběhu 26 tun brambor původem z Německa, na kterých byl nesprávně uveden varný typ.
Zdroje: SZPI, Kupi.cz