Ochutnejte lahodnou shakshuku, překvapivé spojení rajčat, zeleniny a vajec

Shakshuka není pouze teplou snídaní – bez problémů může nahradit i hlavní chod DandaTentis / Pixabay

Tradiční africké jídlo, to je shakshuka. Její název v původním významu znamená směs – a přesně o tu také jde. Lahodné spojení rajčat, papriky a další zeleniny tvoří na pánvi chutný mix, který může někomu připomínat exotickou verzi dobře známého leča. Přinášíme vám hned dva recepty, které stojí za ochutnání. Dopřejte si je k večeři... nebo klidně ke snídani!

Přečtěte si také

Pozor na zkažené kuřecí maso, nehrozí jen nevolnost, ale také vážné zdravotní komplikace
Pozor na zkažené kuřecí maso, nehrozí jen nevolnost, ale také vážné zdravotní komplikace

Tradiční shakshuka

Tradiční pokrm, který pochází z Afriky a Izraele, snoubí hned několik zajímavých ingrediencí. Papriku, rajčata, vejce a bylinky. Je vhodný nejen jako velmi vydatná teplá snídaně, ale klidně i coby oběd či večeře. Na přípravu shakshuky potřebujete:

  • 4 vejce
  • 4 větší rajčata
  • 1 celou papriku
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • půl lžičky kajenského pepře
  • lžičku sladké papriky
  • lžičku římského kmínu
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr

Základ nejen exotických pokrmů v akci!

Zeleninu nakrájejte na menší kousky, česnek nasekejte nebo prolisujte. Cibuli a papriku přesuňte do rozpálené pánve s olivovým olejem. Opékejte do změknutí, poté provoňte česnekem. Přidejte rajčata, pepř, sladkou papriku a kmín.

Nechte směs dusit alespoň 10 minut na mírném plamenu, průběžně ochutnávejte a dle potřeby dochucujte. Poté udělejte ve směsi 4 důlky a vyklepněte do nich vejce. Pánev přikryjte poklicí a nechte jen mírně probublávat dalších 10 minut, než budou vejce hotová. Hotová, ovšem s delikátním tekutým žloutkem. Před servírováním zasypejte koriandrem.

Tip: Máte chuť si shakshuku ozvláštnit? Posypejte pokrm sýrem feta a avokádem – pochutná si celá rodina. Sledujte je na Kupi.cz, aby vám neunikly ve své další slevové akci!

Zeleninovou shakshuku si můžete upravit podle svých chutí. Nebojte se přidat i další druhy zeleniny Dustytoes / Pixabay

Variace na shakshuku s lilkem a žampiony

Další recept je obdobou tradiční shakshuky, ovšem s přídavkem zeleniny. Více chutí na atraktivitě pokrmu neubere, spíše naopak. Pokud máte rádi lilky a žampiony, směle do příprav. Na nákupní seznam přidejte:

  • 1 cibuli
  • 1 papriku
  • ½ lilku
  • hrst žampionů
  • 4 stroužky česneku
  • 4 větší rajčata (nebo 2 plechovky těch krájených)
  • 1 lžíci římského kmínu
  • lžičku kajenského pepře
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • avokádo
  • čerstvý koriandr

Do shakshuky, leča či na omelety!

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Všechnu zeleninu nakrájejte nadrobno. Osmahněte papriku s cibulí a poté přidejte zbylou zeleninu kromě rajčat a koření. Restujte pár minut do změknutí, teprve pak přisypte i rajčata. Směs poduste, dokud nezhoustne a neprobublává. Na závěr můžete dle potřeby dochutit.

Opět vytvořte 4 důlky a do nich rozklepněte vejce. Pod poklicí duste dalších 10 minut, než se uvaří. Před podáváním posypejte koriandrem, nakrájeným avokádem a pokud máte chuť, tak i sýrem feta. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip: Na míchání shakshuky i jiných pokrmů budete potřebovat pořádnou pánev. Chcete-li vylepšit svůj kuchyňský inventář, navštivte vybrané supermarkety. Hodit se může třeba pánev Alue Lamart z Albertu za 349 Kč či pánev Spice & Soul z Kauflandu za 289,90 Kč. Obě naleznete v obchodech až do 3. 11.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz