Ochutnejte lahodnou shakshuku, překvapivé spojení rajčat, zeleniny a vajec

Shakshuka není pouze teplou snídaní – bez problémů může nahradit i hlavní chod DandaTentis / Pixabay

Tradiční africké jídlo, to je shakshuka. Její název v původním významu znamená směs – a přesně o tu také jde. Lahodné spojení rajčat, papriky a další zeleniny tvoří na pánvi chutný mix, který může někomu připomínat exotickou verzi dobře známého leča. Přinášíme vám hned dva recepty, které stojí za ochutnání. Dopřejte si je k večeři... nebo klidně ke snídani!

Přečtěte si také

Jak bude vypadat provoz obchodů od pondělí? Oblečení do karantény a omezený počet lidí v centrech
Jak bude vypadat provoz obchodů od pondělí? Oblečení do karantény a omezený počet lidí v centrech

Tradiční shakshuka

Tradiční pokrm, který pochází z Afriky a Izraele, snoubí hned několik zajímavých ingrediencí. Papriku, rajčata, vejce a bylinky. Je vhodný nejen jako velmi vydatná teplá snídaně, ale klidně i coby oběd či večeře. Na přípravu shakshuky potřebujete:

  • 4 vejce
  • 4 větší rajčata
  • 1 celou papriku
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • půl lžičky kajenského pepře
  • lžičku sladké papriky
  • lžičku římského kmínu
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr

Základ nejen exotických pokrmů v akci!

Zeleninu nakrájejte na menší kousky, česnek nasekejte nebo prolisujte. Cibuli a papriku přesuňte do rozpálené pánve s olivovým olejem. Opékejte do změknutí, poté provoňte česnekem. Přidejte rajčata, pepř, sladkou papriku a kmín.

Nechte směs dusit alespoň 10 minut na mírném plamenu, průběžně ochutnávejte a dle potřeby dochucujte. Poté udělejte ve směsi 4 důlky a vyklepněte do nich vejce. Pánev přikryjte poklicí a nechte jen mírně probublávat dalších 10 minut, než budou vejce hotová. Hotová, ovšem s delikátním tekutým žloutkem. Před servírováním zasypejte koriandrem.

Tip: Máte chuť si shakshuku ozvláštnit? Posypejte pokrm sýrem feta a avokádem – pochutná si celá rodina. Sledujte je na Kupi.cz, aby vám neunikly ve své další slevové akci!

Zeleninovou shakshuku si můžete upravit podle svých chutí. Nebojte se přidat i další druhy zeleniny Dustytoes / Pixabay

Variace na shakshuku s lilkem a žampiony

Další recept je obdobou tradiční shakshuky, ovšem s přídavkem zeleniny. Více chutí na atraktivitě pokrmu neubere, spíše naopak. Pokud máte rádi lilky a žampiony, směle do příprav. Na nákupní seznam přidejte:

  • 1 cibuli
  • 1 papriku
  • ½ lilku
  • hrst žampionů
  • 4 stroužky česneku
  • 4 větší rajčata (nebo 2 plechovky těch krájených)
  • 1 lžíci římského kmínu
  • lžičku kajenského pepře
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • avokádo
  • čerstvý koriandr

Do shakshuky, leča či na omelety!

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Všechnu zeleninu nakrájejte nadrobno. Osmahněte papriku s cibulí a poté přidejte zbylou zeleninu kromě rajčat a koření. Restujte pár minut do změknutí, teprve pak přisypte i rajčata. Směs poduste, dokud nezhoustne a neprobublává. Na závěr můžete dle potřeby dochutit.

Opět vytvořte 4 důlky a do nich rozklepněte vejce. Pod poklicí duste dalších 10 minut, než se uvaří. Před podáváním posypejte koriandrem, nakrájeným avokádem a pokud máte chuť, tak i sýrem feta. Přejeme vám dobrou chuť!

Tip: Na míchání shakshuky i jiných pokrmů budete potřebovat pořádnou pánev. Chcete-li vylepšit svůj kuchyňský inventář, navštivte vybrané supermarkety. Hodit se může třeba pánev Alue Lamart z Albertu za 349 Kč či pánev Spice & Soul z Kauflandu za 289,90 Kč. Obě naleznete v obchodech až do 3. 11.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz