Rozmrazovat maso můžete několika způsoby, všechny ale mají svá pravidla. Velice snadno se totiž můžete dopustit obvyklých chyb, které mohou nejen ovlivnit chuť masa, ale také jeho čerstvost a nezávadnost. Máme pro vás pár tipů, jak ho správně ukládat do mrazáku, a následně i rozmrazovat tak, abyste vždy měli jen to nejčerstvější a nejchutnější jídlo. A vysvětlíme i, proč je dobré si pořídit vakuovačku potravin.
Mikrovlnka je určitě nejrychlejším způsobem, jak maso rozmrazit. Většina přístrojů disponuje speciálním programem na rozmrazování, jehož délku a intenzitu lze přizpůsobit zadané váze. Rozhodně se ovšem nejedná o způsob nejlepší.
Maso je potřeba alespoň párkrát během procesu obracet. I tak se ale často stane, že se jeho kraje začnou vařit a výsledný pokrm není tak dobrý. Pokud tedy máte více času, doporučujeme zvolit rozmrazování ve studené vodě, nebo v ledničce.
Při této tradiční metodě se nechává maso dobře zabalené v obalu (v sáčku nebo vakuové folii) rozmrazovat v nádobě se studenou vodou. Ta vede teplo lépe než vzduch a během rozmrazování zachovává co nejvíce kvalit suroviny. Pro představu, půl kila masa rozmrzne ve studené vodě za 1 hodinu, při pokojové teplotě na lince za cca 3 hodiny.
Sáček s masem by měl být ve vodě, kterou je potřeba každých 30 minut měnit, zcela ponořen. Důležité je, aby byla opravdu studená – mnoho lidí totiž ve snaze rozmrazování urychlit dává maso do teplé nebo horké vody. To je ale chyba, neboť teplá voda pouze urychlí a podpoří růst nejrůznějších bakterií a maso zbytečně na povrchu spaří.
Jak dlouho vám bude rozmrazování ve studené vodě trvat?
Kupte se slevou Vepřová pečeně bez kosti.
Pokud s přípravou masa počítáte dostatečně předem, je nejdoporučovanějším způsobem nechat ho rozmrazit v chladničce. Půl kila masa bude trvat asi 5 hodin – plátky nebo kousky budou samozřejmě rozmrzat rychleji.
I zde nicméně platí, že takto rozmrazené maso je nutné důkladně tepelně upravit. Jakmile totiž teplota zmrzlé potraviny stoupne nad 4 °C, zamrazené bakterie se mohou začít zase množit.
Důkladně zabalené drůbeží maso mějte v mrazáku při teplotě -18 °C nejvýše 10 měsíců, steaky 6 měsíců, libové maso až 8 měsíců (vakuované ovšem klidně rok), mleté a tučné 2 měsíce. Čím vyšší teplotu v mrazničce máte, tím více se uvedená doba zkracuje. Stejně tak, pokud k zabalení použijete obyčejný mikrotenový sáček a v balíčku ponecháte větší množství vzduchu.
Pokud chcete mít jistotu, že maso bude co nejvíce čerstvé a chutné, a v mrazáku vydrží o několik měsíců déle, vsaďte na vakuovou svářečku fólií. S vakuově zabalenými potravinami získáte i více prostoru v chladničce nebo mrazáku, o hygieně a čistotě nemluvě. Ale hlavně zachováte plné aroma, chuť a živiny, bez vysušování a oxidace.
Tip: Vakuovačky seženete i do tisícovky (např. SILVERCREST® SV 125 C3 za 699 Kč nebo SENCOR SVS 0910WH od 999 Kč).
Pokud chcete od vakuovačky víc, doporučujeme pořídit si Catler VS 8010. Nejen že má instalovanou i kuchyňskou váhu, kterou můžete používat při každém vaření, navíc disponuje velkým LCD displejem a vakuovou pumpou se zátkou pro odsátí vzduchu z lahví. Cena této nerezové odsávačky potravin Catler se pohybuje kolem 3000 Kč.
Kupte se slevou Vakuovačka Catler VS 8010.
Velice běžnou chybou, kterou lidé také dělají, je opakované zamrazení syrového masa. Jakmile ho jednou z mrazáku na delší dobu vyndáte, nikdy byste jej neměli vracet zpátky. Výjimku tvoří případy, kdy z takového masa uvaříte jídlo, a to poté necháte vychladnout a zamrazit. I tak byste ho ale neměli v mrazáku skladovat déle než 2 měsíce.