Jak se správně rozmrazuje maso? Sepsali jsme chyby, které dělá většina z nás a riskuje tak zdraví

Zmrzlé maso v sáčcích Ahanov Michael / Shutterstock

Rozmrazovat maso můžete několika způsoby, všechny ovšem mají svá pravidla. Velice snadno se totiž můžete dopustit obvyklých chyb, které mohou nejen ovlivnit chuť masa, ale také jeho čerstvost a nezávadnost. Máme pro vás pár tipů, jak ho správně ukládat do mrazáku a následně i rozmrazovat tak, abyste vždy měli jen to nejčerstvější a nejchutnější jídlo. A vysvětlíme také, proč je dobré pořídit si vakuovačku potravin.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Jak rychle rozmrazit maso?

Mikrovlnka je určitě nejrychlejším způsobem, jak maso rozmrazit. Většina přístrojů disponuje speciálním programem na rozmrazování, jehož délku a intenzitu lze přizpůsobit zadané váze. Rozhodně se ovšem nejedná o způsob nejlepší.

Maso je potřeba alespoň párkrát během procesu obracet. I tak se ale často stane, že se jeho kraje začnou vařit a výsledný pokrm není tak dobrý. Pokud tedy máte více času, doporučujeme zvolit rozmrazování ve studené vodě nebo v ledničce.

Žena vyndává maso z mrazáku Dovzhykov Andriy / Shutterstock.com

Jak nejlépe rozmrazit maso?

Nejšetrněji a nejvhodněji rozmrazíte maso ve studené vodě. Při této tradiční metodě se nechává maso dobře zabalené v obalu (v sáčku nebo vakuové folii) rozmrazovat v nádobě se studenou vodou. Ta vede teplo lépe než vzduch a během rozmrazování zachovává co nejvíce kvalit suroviny. Pro představu, půl kila masa rozmrzne ve studené vodě za 1 hodinu, při pokojové teplotě na lince za cca 3 hodiny.

Sáček s masem by měl být ve vodě, kterou je potřeba každých 30 minut měnit, zcela ponořen. Důležité je, aby byla opravdu studená – mnoho lidí totiž ve snaze rozmrazování urychlit dává maso do teplé nebo horké vody. To je ale špatně, neboť teplá voda pouze urychlí a podpoří růst nejrůznějších bakterií a maso zbytečně na povrchu spaří.

Jak dlouho vám bude rozmrazování ve studené vodě trvat?

  • 0,5 kg drůbežího masa nebo masa nakrájeného na menší kousky: cca 1 hodinu
  • 1,5–2 kg balíček masa: cca 2 až 3 hodiny
  • větší kusy (např. krocan): cca 1 hodina na každých 0,5 kg

Rozmrazování v lednici přes noc

Pokud s přípravou masa počítáte dostatečně předem, je nejdoporučovanějším způsobem nechat ho rozmrazit v chladničce. Půl kila masa bude trvat asi 5 hodin – plátky nebo kousky budou samozřejmě rozmrzat rychleji.

I zde nicméně platí, že takto rozmrazené maso je nutné důkladně tepelně upravit. Jakmile totiž teplota zmrzlé potraviny stoupne nad 4 °C, zamrazené bakterie se mohou začít zase množit.

Chyby během zamrazování a skladování

Důkladně zabalené drůbeží maso mějte v mrazáku při teplotě -18 °C nejvýše 10 měsíců, steaky 6 měsíců, libové maso až 8 měsíců (vakuované ovšem klidně rok), mleté a tučné 2 měsíce. Čím vyšší teplotu v mrazničce máte, tím více se uvedená doba zkracuje. Stejně tak, pokud k zabalení použijete obyčejný mikrotenový sáček a v balíčku ponecháte větší množství vzduchu.

Vakuování uzeniny ve vakuovačce potravin Catler

Proč si pořídit vakuovačku potravin

Pokud chcete mít jistotu, že maso bude co nejvíce čerstvé a chutné a v mrazáku vydrží o několik měsíců déle, vsaďte na vakuovou svářečku fólií. Ušetříte s ní místo v mrazáku i ledničce, podpoříte čistotu a hygienu, a navíc si pokrmy zachovají svoji plnou chuť, živiny a to správné aroma.

  • Vakuovačky seženete i okolo tisícovky (např. SILVERCREST® KITCHEN TOOLS SV125 C5 za 699 Kč nebo SENCOR SVS 1010WH od 1299 Kč).
  • Pokud chcete od vakuovačky víc, doporučujeme pořídit si Catler VS 8010. Má instalovanou i kuchyňskou váhu, kterou můžete používat při každém vaření, navíc disponuje velkým LCD displejem a vakuovou pumpou se zátkou pro odsátí vzduchu z lahví. Cena se pohybuje kolem 2 400 Kč.
Sekaná z hovězího masa
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Střední

Sekaná z hovězího masa

Tradiční sekaná je jedno z jídel, které miluje snad každý. Je totiž skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed.

Sekaná z hovězího masa
Povidlová omáčka s uzeným masem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Povidlová omáčka s uzeným masem

Povidlová omáčka, na Slovácku známá jako trnková omáčka, kombinuje sladkokyselou chuť povidel s výraznější chutí vařeného uzeného masa. Jako příloha se obvykle podává houskový nebo bramborový knedlík. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, určitě ji tedy vyzkoušejte.

Povidlová omáčka s uzeným masem

Opakované zamrazení masa

Velice běžnou chybou, kterou lidé také dělají, je opakované zamrazení syrového masa. Jakmile ho jednou z mrazáku na delší dobu vyndáte, nikdy byste jej neměli vracet zpátky. Výjimku tvoří případy, kdy z takového masa uvaříte jídlo, a to poté necháte vychladnout a zamrazit. I tak byste ho ale neměli v mrazáku skladovat déle než 2 měsíce.

Zdroj: Bezpečnost potravin, USDA Food Safety and Inspection Service