Tyto potraviny byste nikdy neměli znovu ohřívat! Mohou se v nich šířit škodlivé toxiny

Člověk dává rýži v dóze do mikrovlnky goffkein.pro / Shutterstock.com

Dělá to sice většina z nás, podle odborníků na výživu to však není vhodné! Řeč je o opakovaném ohřívání některých běžných potravin. Nesprávným skladováním i opakovaným ohřevem se z nich totiž vytrácí nejen chuť a cenné živiny, ale co je horší, u některých dochází také ke vzniku škodlivých a toxických látek – a ty pro nás mohou představovat zdravotní rizika. Kterých potravin se to týká a jak tvorbě toxinů co nejvíce zabránit?

Přečtěte si také

Tržby 2023: Jak si vedly známé značky v loňském roce?

Proč by se některé potraviny neměly znovu ohřívat?

V mnohých případech, kdy si rýži, brambory nebo těstoviny druhý den ohříváme, k žádným zdravotním problémům nedojde. Nebezpečí ovšem může hrozit lidem, kteří mají citlivé zažívání nebo je často trápí střevní či jiné závažné zdravotní obtíže.

Vyplatí se proto dávat si pozor a ohřívání se v ideálním případě zcela vyhnout. Tyto potraviny mohou být při ohřívání nebezpečné, i pokud jsou součástí pokrmu jako celku. Například v polévkách, omáčkách, masových a zeleninových směsích, v těstovinách, rizotu a podobně.

  • Tip: Když to jinak nejde, ohřívejte potraviny po porcích a nenechávejte je po uvaření dlouho stát při pokojové teplotě – co nejdříve je zchlaďte a v uzavřené nádobě dejte do lednice.
Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Pečená rýže s máslem a cibulkou je oblíbenou přílohou především k masu a omáčkám. Její příprava je velmi snadná vcelku rychlá, navíc po většinu času rýži není potřeba nijak hlídat.

Pečená dlouhozrnná rýže s cibulí

Proč neohřívat rýži?

Rýže patří z hlediska opakovaného ohřívání k jedné z nejrizikovějších, syrová totiž obsahuje spory škodlivých bakterií Bacillus cereus, které se nezničí ani vařením. Naopak, pokud necháte uvařenou rýži déle stát při pokojové teplotě nebo ji špatně uschováte do lednice, tyto bakterie se v ní mohou dále šířit a riziko se zvyšuje s každým dalším ohřevem – což může vést i k vážným zažívacím potížím.

Chcete-li rýži jíst vícekrát, nikdy ji nenechávejte při pokojové teplotě déle než jednu hodinu. Po uvaření ji co nejdříve zchlaďte (propláchnutím studenou vodou) a v dobře uzavřené nádobě bez přístupu vzduchu ji dejte do lednice nebo mrazáku. Poté spotřebujte co nejrychleji, ideálně osmažte na pánvi.

Žena dává talíř s jídlem do mikrovlnky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Ohřívání celeru, špenátu a červené řepy

Všechny tyto druhy zeleniny obsahují velké množství nitrátů, které se po ohřevu mohou měnit na škodlivé látky, dusitany, které jsou považovány za potenciální karcinogeny. Pokud tedy máte například celer či mrkev v polévce, před ohřátím je dobré tuto zeleninu vyjmout. Samotnou ji ale ideálně spotřebujte hned po uvaření.

  • Tip: Zamražené špenátové listy se dají v obchodech kupovat ve formě špenátových kostek, které lze dávat do jídla přesně podle potřebného množství. Nebudete tak riskovat, že vám špenát zbude a budete jej pak muset ohřívat.

Můžete ohřívat kuřecí maso?

Kuřecí maso obsahuje velké množství bílkovin (mnohem více než červené), kterým se mění vlivem ohřevu jejich struktura. Navíc takto maso ztrácí své výživové hodnoty i chuť. Může se v něm také rozmnožovat větší množství bakterií, které po konzumaci vyvolávají únavu nebo průjem.

  • Tip: Pokud vám nějaké kuře zbude, je nejlepší jíst jej studené. V případě ohřevu je důležité zajistit rovnoměrné prohřátí, proto není vhodné ohřívat ho v mikrovlnce. Ideální je pozvolné ohřívání při nižší teplotě (např. v troubě nebo pomalu na pánvi).
Tortilly s kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Tortilly s kuřecím masem

Tortilly s kuřecím masem si v kuchyni oblíbíte. Jsou totiž velmi snadné na přípravu, skvěle chutnají a máte je hotové za chvilku, hodí se tedy jako rychlý oběd nebo večeře.

Tortilly s kuřecím masem

Ohřívání těstovin v mikrovlnce

Těstoviny mohou být nebezpečné při nesprávném skladování. Protože během vaření absorbují velké množství vody, jsou náchylnější k tvorbě plísní, které se opakovaným zahřátím mohou dále šířit. Po uvaření je proto nenechávejte dlouho stát při pokojové teplotě – stejně jako rýži je nejlepší je rychle zchladit a dobře uzavřené uložit do lednice. Vždy ale platí, že je nejlepší uvařit si novou, čerstvou porci, na které si navíc mnohem více pochutnáte.

Mohou se vejce ohřívat?

Také ve vajíčkách se po opakovaném vystavení vysokým teplotám mohou tvořit toxické a zdraví škodlivé látky. Platí to pro ta uvařená natvrdo, míchaná nebo pražená, volská oka apod. Při správném skladování se však nemusíte obávat.

Maso s mrkví, hráškem a bramborami na talíři v mikrovlnce Sergey yakubovskiy / Shutterstock.com

Jak na ohřívání brambor v mikrovlnce?

I brambory obsahují určité bakterie. Ty se sice při tepelné úpravě zničí, necháte-li ovšem uvařené brambory dlouho stát venku při pokojové teplotě, mohou se tyto bakterie začít opětovně množit a způsobovat zdravotní potíže – nejčastěji se hovoří o riziku šíření toxického botulotoxinu. Při několikanásobném ohřívání brambor se v nich navíc zvyšuje množství akrylamidu, který je pro náš organismus toxický.

  • Tip: Pakliže budete chtít brambory uschovat na další den, dejte je co nejrychleji po vychladnutí do lednice a nádobu dobře uzavřete.

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz, healthline.com, fsis.usda.gov, nhs.uk, sciencedirect.com