Proč sekačka na trávu po zimě nefunguje? Závadu hledejte v nádrži

Zoufalý zahrádkář neví, proč jeho sekačka nefunguje pictoplay / Shutterstock.com

S příchodem prvních jarních dnů začínají majitelé zahrad vytahovat zahradní nářadí, jako jsou motorové pily, křovinořezy a sekačky. Avšak ti, kteří v nich přes zimu ponechali benzin, na jaře nedokážou své stroje rozeběhnout. Tento problém je donutí vyhledat pomoc specializovaného servisu.

Přečtěte si také

Dejte tlakovému hrnci šanci! Vaření v papiňáku je bezpečné a ušetří vám čas i peníze

Starý benzin je prevít

Servisy na zahradní techniku mají na jaře plné ruce práce především s jedním typickým problémem – starým benzinem v nádržích zahradních strojů. Mnoho majitelů zahradní techniky totiž opomenulo důležitý krok před zimním uskladněním svých strojů – vyprázdnění nádrže nebo výměnu paliva. Servisní technici tak mají plné ruce práce s opravou travních sekaček, křovinořezů a dalších strojů, které trpí právě touto závadou. Starý benzin totiž není obyčejným palivem, jak si myslíme.

Biosložka se přes zimu rozkládá

Nejrozšířenější benzin Natural 95 totiž obsahuje biosložku, která se v průběhu zimy může rozkládat a poškozovat palivový systém. Alkohol, který je součástí biosložky, může způsobit tuhnutí, nebo dokonce rozpouštění pryžových dílů, jako jsou hadičky. Gelovitá hmota, která vzniká rozkladem, pak může ucpávat karburátor a usazovat se na stěnách nádrže, což může vést k obtížím při startování stroje.

Pustit se do opravy svépomocí?

Pokud se vám podaří zahradní stroj rozebrat, vyčistit karburátor a mít potřebné náhradní díly, můžete opravu zvládnout sami. Ale ne každý má technické dovednosti nebo čas se takovou opravou zabývat. Zároveň ne vždy je jisté, že náhradní díly budou okamžitě k dispozici, což může opravu značně prodloužit.

Muž opravuje zahradní sekačku Belinka / Shutterstock.com

V případě odstávky benzin vyčerpejte

Alternativou ke starému benzinu může být použití speciálních aditiv, která prodlouží jeho použitelnost, nebo volba vyššího oktanového benzinu s aditivy, která jsou odolnější vůči degradaci. Michal Zádomek, který se věnuje servisu zahradní techniky, doporučuje používat pouze takové množství benzinu, jaké reálně spotřebujete, a v případě dlouhé odstávky stroje benzin z nádrže vyčerpat nebo použít.

Pokud se přesto rozhodnete stroj uskladnit s benzinem v nádrži, je tu ještě možnost ekologického paliva Aspen, které je sice dražší, ale vydrží až několik let bez ztráty kvality.

Zvuk motoru vám napoví

Když pak na jaře znovu nastartujete svůj zahradní stroj, poslouchejte, jak motor pracuje. Gelovitá hmota, zůstávající v palivovém systému, může omezit přísun paliva a způsobit, že motor bude pracovat na chudou směs, což může vést k jeho poškození, nebo dokonce zadření.

Těchto několik jednoduchých kroků a preventivních opatření může ochránit vaše zahradní stroje před nepříjemnými překvapeními a zajistit, že budou připraveny k práci, jakmile je budete potřebovat.

Zdroj: Kupi