Chcete perfektní zelený koberec? Pro založení trávníku je ideální dobou konec léta

Zářivě zelený, posekaný trávník v upravené zahradě fotocraft / Shutterstock.com

Potřebujete zatravnit zahradu? Pro založení trávníku je ideální dobou konec léta a začátek podzimu, nikoliv jaro. Nižší teplota, častější dešťová srážky a silnější ranní rosa, to vše nahrává tomu, aby vám vyrostl krásný hustý trávník. Poradíme vám, jak můžete zeleného koberce dosáhnout.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Díky podzimnímu počasí zasetá tráva poroste rychleji než na jaře a vy si hlavně ušetříte práci se zaléváním. Trávníku také prospívá to, že se po něm nešlape tolik jako v jarním období.

Připravte včas půdu k setí

Než se pustíte do samotného výsevu osiva, je potřeba půdu správně připravit. Zbavte se starého trávníku či jiných nežádoucích rostlin, odstraňte kameny a půdu zryjte zhruba do hloubky 15 cm.

Před výsevem je vhodné ji také prohnojit a dodat jí živiny. Volte ideálně speciální podzimní hnojiva, která mají zvýšený podíl draslíku, který zajistí vysokou odolnost trávníku proti vymrzání a napadení houbovými chorobami.

Než začnou podzimní slevy, vyhledejte si substrát v akci

Doporučujeme například:

  • Forestina EXPERT PODZIM PLUS trávníkové hnojivo (10kg kbelík) na e-shopu Mall za 598 Kč
  • Mr.G. Trávníkové hnojivo PODZIM 10 kg z Obi za 335 Kč
  • AGRO Podzimní trávníkové hnojivo 10 kg v UNI HOBBY už za 519 Kč

Následně pozemek nahrubo zarovnejte a nechte týden až dva odpočívat. Hnojivo bohužel může probudit k životu plevel, který je nutné ještě před výsevem mechanicky odstranit.

Tip: Vybavte se na svoji zahradu pořádně – prohlédněte si letáky obchodů se zahradním a hobby vybavením a nakupte si vše potřebné v klidu, levněji a na jednom místě.

Ruka v rukavici rozhazuje semínka z krabice na nový trávník Fire-n / Shutterstock.com

Jakou vybrat travní směs?

Na trhu je široká nabídka travních směsí podle toho, jaké vlastnosti a charakter trávníku jsou potřeba – proto výběr nepodceňujte. Vybírejte zejména podle polohy zahrady a také jejího určení. Co se množství osiva týče, 1 kg travní směsi vystačí zhruba na 40 m² plochy.

  • Na suchá a slunná místa doporučujeme Aros Travní semeno do sucha 2 kg, které v prodejnách Bauhaus pořídíte za 385 Kč.
  • Na stinná a polostinná místa pořídíte v Baumaxu za 239 Kč Expert – travní směs do stínu 1 kg.
Pro travní směs nemusíte chodit daleko
  • Pokud dostává vaše zahrada hodně zabrat od dětských hrátek, doporučujeme odolnější Wolf – Garten Osivo pro sport a hry z Mallu za 399 Kč.
  • Zvolit můžete samozřejmě také univerzální travní směs, a to například Travní směs univerzální 1 kg Valaška z UNI HOBBY za 189 Kč.

Tip: Travní osivo používejte vždy nově koupené, nikoliv zbytky z předchozího setí. Travní semeno velmi rychle ztrácí svoji klíčivost, takže byste se zeleného trávníku nejspíše nedočkali.

Klíčící trávník philmillster / Shutterstock.com

Založení trávníku krok po kroku

Zakládáte-li trávník na menší ploše, můžete vysít ručně. Na větší plochy doporučujeme secí stroj, se kterým aplikujete nejen osivo, ale třeba i hnojivo. Na e-shopu Hecht pořídíte posypový vozík – HECHT 220 za 899 Kč, případně zvolte Combisystem sypací vozík Gardena od 650 Kč.

Semena je důležité zasít rovnoměrně. Nejprve si je tedy rozdělte na dva díly – ten první vysévejte podélně a druhý kolmo na první. Po vysetí je potřeba je opatrně vpravit do půdy, maximálně do hloubky 1 cm. K tomu vám budou stačit obyčejné hrábě.

Povrch půdy poté udusejte buďto zahradním válcem, anebo pomocí prken a zalijte jemným postřikem. Během klíčení by osivo nemělo vyschnout, takže každý den vlhkost kontrolujte. Jak už však bylo řečeno, díky podzimnímu počasí se zálivkou příliš práce mít nebudete.

Vyzkoušejte přírodní hnojivo v akci

Co stihnout, než přijde zima

Během 10–14 dnů se můžete těšit na první zelené lístečky. Zhruba po měsíci má trávník asi 10 cm a můžete ho poprvé posekat sekačkou – s dobře ostrým nožem, aby nedošlo k poškození kořenového systému. Výšku ovšem snižujte postupně, maximálně o jednu třetinu z celkové délky rostlin.

Do příchodu zimy stačí trávník bohatě zakořenit, takže pak už bude jen bez problému odpočívat a rostlinky mohou nabírat na síle.