Domácí housky s parmazánem a bylinkami

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Domácí housky s parmazánem na bílém talíři Anna Kolásková

Upečte si domácí housky s parmazánem a bylinkami z kynutého těsta. Je to velmi jednoduché a zvládnete to během chvilky. Stačí jen pár ingrediencí, vypracovat těsto, zamotat housky, nechat je vykynout a upéct.

Postup přípravy

Kvásek

  • 1
    Do hrnku nalijte 3 lžíce vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a lžičku mouky.
  • 2
    Přidejte rozdrobené droždí a hrnek zakryjte utěrkou.
  • 3
    Umístěte ho na teplé místo (např. topení, krb) a nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.

Těsto

  • 1
    Připravte si kuchyňského robota s hnětacím hákem nebo velkou mísu.
  • 2
    Do mísy prosejte mouku, přidejte vlažnou vodu, vlažné mléko, vlažné rozpuštěné máslo, strouhaný parmazán, nasekané bylinky a sůl. Nakonec přidejte kvásek.
  • 3
    Začněte zpracovávat těsto ručně nebo pomocí robota. Trvá to zhruba 10 minut a mělo by vzniknout hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
  • 4
    Pokud je třeba, přidejte trošku teplé vody na zředění nebo mouky na zahuštění těsta.
  • 5
    Vypracované těsto nechte 10 minut kynout pod utěrkou.
  • 6
    Mezitím si rozehřejte troubu na 225 °C a připravte si plech s pečicím papírem.
  • 7
    A můžeme se pustit do zaplétání housek. Těsto rozdělte na 8 podobných kousků a každý z nich rozdělte ještě na 3 kousky. Celkem tedy budete mít 24 stejných kousků.
  • 8
    Konce housek dobře spojte a zahněte pod housku. Housky vyskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.
  • 9
    Potřete je vodou a posypejte sezamovými semínky.
  • 10
    Pečte 12 minut na 225 °C. Nechte vychladnout a můžete hned jíst.
Tip
  • V případě potřeby lze čerstvé droždí nahradit sušeným.
  • Pokud použijete celozrnnou mouku, počítejte s delším kynutím. Neobsahuje totiž tolik lepku.

Líbil se vám recept Domácí housky s parmazánem a bylinkami? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.