Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Švestkové knedlíky na bílém talíři Cuketka/Kupi.cz

Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Do hrnce dejte vařit vodu a mezitím si očistěte a vypeckujte švestky. Z másla odeberte jednu lžíci a zbytek nachystejte na rozpuštění v rendlíku.

  • 2

    Brambory prolisujte nebo nastrouhejte na struhadle a smíchejte s hrubou moukou, solí, lžicí másla a vejcem. Ze směsi vypracujte těsto – pokud se lepí, přidejte více mouky.

  • 3

    Těsto vytvarujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Z těch poté vytvořte malé placky, do nichž švestky zabalíte a uválíte do tvaru knedlíku.

  • 4

    Knedlíčky dejte vařit do vroucí vody na 10 minut. Poté je vylovte a rovnou servírujte s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem. Dobrou chuť!

Tip
  • Při přípravě knedlíků z bramborového těsta je důležité zvolit správný typ brambor.
  • Varný typ C (na knedlíky a placky) je nejvíce moučnatá odrůda brambor, která obsahuje nejvíce škrobu. Je proto ideální na přípravu pokrmů, které se dělají z bramborového těsta, jako jsou například bramboráky, bramborové placky nebo knedlíky, škubánky či noky. Škrob totiž těsto přirozeně spojuje.

Líbil se vám recept Švestkové knedlíky z bramborového těsta? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.