Třešňový koláč Clafoutis

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Kousek třešňového koláče, servírovaný na bílém talíři. Lamart.cz

Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Troubu předehřejte na 180 ºC, formu na pečení vymažte trochou másla a lehce vysypejte moukou.

  • 2

    Do šlehací mísy vložte vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, prosátou mouku a vyšlehejte dohladka. Poté přidejte mléko, rozpuštěné máslo, smetanu a společně ještě jednou vyšlehejte.

  • 3

    Po vyšlehání nechte cca 10 minut odpočinout.

  • 4

    Do připravené formy nalijte trochu těsta, abyste zakryli dno. Poté na těsto rozprostřete omyté a vypeckované třešně a nahoru nalijte zbytek těsta.

  • 5

    Pečte v troubě asi 35–40 minut dozlatova, po upečení nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Tip
  • Jestliže chcete koláč bezlepkový, použijte místo klasické mouky mandlovou.
  • Hotový koláč poznáte podle toho, že při pohnutí s formou, ve které se peče, bude těsto pevné.

Líbil se vám recept Třešňový koláč Clafoutis? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.