Křen s jablky

Časová náročnost: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Křen s jablky Ilustrační foto: NatalyaBond / Shutterstock.com

Křen s jablky neboli vejmrda je naprosto výtečné ochucovadlo mnoha pokrmů, především se pak hodí k masu a zabijačkovým specialitám. Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu, nezavařená varianta je dost ostrá.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Čerstvý křen oloupejte a nastrouhejte na jemno.

  • 2

    Jablka omyjte, vykrájejte jadřince a nastrouhejte na jemno.

  • 3

    Obojí dejte do mísy, přidejte šťávu z jednoho citronu a špetku soli.

  • 4

    Důkladně promíchejte a natlačte do čistých skleniček (cca 4 ks).

  • 5

    Zavíčkujte a skladujte v lednici. Takto zpracovaný křen si zachovává svou ostrost, jelikož však není sterilovaný, doporučujeme spotřebovat co nejdříve.

Tip

Připravit si můžete také jemnější, sterilovanou variantu křenu s jablky, která vydrží i rok.

Jak na to?

Naplněné sklenice stačí vložit do hrnce s vodou a sterilovat přikryté pokličkou v páře cca 5 minut. Poté vypněte sporák a nechte asi 10 minut dojít. Vyjměte sklenice a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí uchovávejte v lednici.

Líbil se vám recept Křen s jablky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.