Hamburgerové bulky

Časová náročnost: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Hamburgerové bulky Anna Kolásková

Domácí hamburgerové bulky chutnají jako něco mezi obyčejnými houskami a sladkými brioškami. Jsou jemné, nadýchané a vláčné. A můžete si je dát také s máslem a marmeládou k snídani. Recept vystačí na 8 až 10 bulek a na středně velkou bulku budete potřebovat 90 až 100 gramů těsta.

Ingredience

Kvásek

Těsto

Postup přípravy

Kvásek

  • 1

    Nejprve si zadělejte kvásek. Do hrníčku nalijte 30 ml vlažného mléka a rozmíchejte v něm lžičku cukru a špetku mouky.

  • 2

    Rozdrobte droždí, krátce promíchejte a nechte alespoň 10 minut pracovat na teplém, nikoliv horkém místě (trouba na 30 stupňů, kamna, topení).

Těsto

  • 1

    Do mísy, ve které budete zadělávat těsto, prosejte mouku.

  • 2

    V ní udělejte důlek a do něj nalijte kvásek.

  • 3

    Do mísy pak přidejte teplou vodu, mléko, máslo, vejce, cukr i sůl.

  • 4

    Zpracujte těsto, ručně nebo pomocí hnětacího háku.

  • 5

    Těsto musí být hladké a nesmí se příliš lepit na stěny mísy.

  • 6

    Pokud je potřeba, přidejte ještě lžíci mouky.

  • 7

    Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout na teplém místě.

  • 8

    Po 60 minutách přesuňte gumovou stěrkou těsto na pomoučený vál a rozdělte jej na 8 až 10 stejně velkých kousků.

  • 9

    Z každého vykoulejte bulku a položte ji na plech s pečicím papírem.

  • 10

    Opět zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

  • 11

    Mezitím si troubu rozehřejte na 185 °C.

  • 12

    Vykynuté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem (bulky pak budou tmavé) nebo jen bílkem (budou světlé).

  • 13

    Posypejte je mákem, sezamem nebo lnem a dejte péct na 15 až 20 minut.

  • 14

    Po upečení zvlhčete bulky tzv. záparou. Horký plech zakryjte mokrou, dobře vyždímanou utěrkou a nechte 10 minut zapařit. Bulky budou dokonale měkké.

Líbil se vám recept Hamburgerové bulky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.