Na přelomu srpna a září vrcholí sezóna švestek, které příznivě působí takřka na celý lidský organismus. Podporují trávení, jsou zdrojem prospěšných minerálů a blahodárné účinky mají i na nervový systém. Pokud je nechcete konzumovat „jen tak“, připravte si z nich sladké i slané pokrmy. Inspirujte se třeba následujícími recepty.
Švestky jsou známé pro svůj vysoký obsah vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání. V případě zácpy doporučují odborníci sníst každý den alespoň čtyři kousky, ať už čerstvé či sušené.
Hojně vyhledávané je toto ovoce i při dietách, protože vyvolává pocit nasycení. A do třetice má i detoxikační účinek, protože organismus odvodní.
Švestky obsahují i celý komplex osmi vitamínů skupiny B. Společně povzbudí mentální vitalitu, podporují duševní zdraví, energii a výkon a také jsou účinným bojovníkem proti stresu. Pro tento efekt je zapotřebí zkonzumovat týdně alespoň 200 gramů těchto plodů.
Kupte se slevou Švestky.
Do svého jídelníčku by je měli zařadit i lidé trpící bolestmi kloubů vyvolanými dnou či revmatismem. Odvodňovací účinek švestek totiž pomáhá ledvinám zbavit se nadbytečné vody, což nemoc jako takovou sice zcela nevyléčí, ale dokáže ulevit od nepříjemných bolestí. Proto je žádoucí vždy před hlavním jídlem například vypít 2 skleničky švestkové šťávy.
A zapomenout nesmíme ani na další zdravotní benefit – prospěšnost pro srdce. Švestky totiž obsahují i vitamíny E, draslík a hořčík, které společně chrání před aterosklerózou, infarktem a podílí se na snižování hladiny cholesterolu.
Trápí vás některý z výše uvedených zdravotních neduhů? Nebo snad chcete pouze jíst zdravěji? Ať už vás motivuje cokoliv, švestky nemusíte pojídat pouze syrové – vyzkoušejte některý z těchto receptů:
Na drobenku:
Kupte se slevou Máslo Jihočeské Madeta.
Omyté švestky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a promícháme s dvěma lžícemi třtinového cukru, skořicí a kukuřičným škrobem. Zapékací formu vymažeme máslem a nasypeme do ní švestkovou směs.
Dále smícháme mouku s nahrubo nasekanými ořechy, zbylým cukrem, ovesným vločkami, máslem a vytvoříme drobenku, kterou rovnoměrně nasypeme na švestky. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 30 minut, dokud drobenka nezíská zlatou barvu a švestky nezačnou bublat. Podávat můžeme teplé i studené.
Kupte se slevou Božkov Original Tuzemský.
Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, vanilkový pudink, prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přilijeme mléko. Hotové těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou, nebo na pečicí papír. Poklademe švestkami a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Podáváme s kopečkem šlehačky.
Švestky ale nemusíte konzumovat jen nasladko – výborně chutnají i ve slaných receptech.
Švestky oloupeme a nakrájíme najemno, chilli papričku rozdrtíme. Oboje dáme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou, přidáme povidla a vaříme asi půl hodiny. Marinádu necháme přes noc uležet a druhý den v ní naložíme maso.
Kupte se slevou Panenka vepřová.
Omyté švestky vypeckujeme, rozpůlíme a dáme do hrnce. Přelijeme je vodou, přidáme koření, citrónovou kůru, osolíme a dosladíme medem. Vaříme do jejich úplného rozvaření – a nakonec přidáme alkohol (aby se během vaření nevypařil).
Mezitím si na pánvi rozpálíme olej, na který dáme zatáhnout očištěnou vepřovou panenku. Zprudka ji osmažíme z každé strany po dobu dvou minut. Poté maso vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy a pečeme v troubě na 150 °C 15–20 minut.
Do takřka hotové omáčky přidáme lžíci alkoholu a povaříme na mírném ohni ještě pět minut. Na závěr dochutíme podle potřeby, můžeme ji i propasírovat. Upečené maso nakrájíme na plátky a švestkovou omáčkou zalijeme.