Švestková sezóna je tu! Recepty na sladké i slané dobroty z trnek

Švestky v misce položené na stole Canva

Na přelomu srpna a září vrcholí sezóna švestek, které příznivě působí takřka na celý lidský organismus. Podporují trávení, jsou zdrojem prospěšných minerálů a blahodárné účinky mají i na nervový systém. Pokud je nechcete konzumovat „jen tak“, připravte si z nich sladké i slané pokrmy. Inspirujte se třeba následujícími recepty.

Přečtěte si také

Logistická krize zasáhla svět: Regály zejí prázdnotou. Na Vánoce nakupujte už teď, vzkazují obchodníci
Logistická krize zasáhla svět: Regály zejí prázdnotou. Na Vánoce nakupujte už teď, vzkazují obchodníci

Fialový zázrak nejen na trávení

Švestky jsou známé pro svůj vysoký obsah vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání. V případě zácpy doporučují odborníci sníst každý den alespoň čtyři kousky, ať už čerstvé či sušené.

Hojně vyhledávané je toto ovoce i při dietách, protože vyvolává pocit nasycení. A do třetice pak má i detoxikační účinek, protože organismus odvodní.

Švestky obsahují i celý komplex osmi vitamínů skupiny B. Společně povzbudí mentální vitalitu, podporují duševní zdraví, energii a výkon a také jsou účinným bojovníkem proti stresu. Pro tento efekt je zapotřebí zkonzumovat týdně alespoň 200 gramů těchto plodů.

Čerstvé švestky v akci

Kupte se slevou Švestky.

Porovnat slevy

Pro revmatiky i kardiaky

Do svého jídelníčku by je měli zařadit i lidé trpící bolestmi kloubů vyvolanými dnou či revmatismem. Odvodňovací účinek švestek totiž pomáhá ledvinám zbavit se nadbytečné vody, což nemoc jako takovou sice zcela nevyléčí, ale dokáže ulevit od nepříjemných bolestí. Proto je žádoucí vždy před hlavním jídlem například vypít 2 skleničky švestkové šťávy.

A zapomenout nesmíme ani na další zdravotní benefit – prospěšnost pro srdce. Švestky totiž obsahují i vitamíny E, draslík a hořčík, které společně chrání před aterosklerózou, infarktem a podílí se i na snižování hladiny cholesterolu.

Trápí vás některý z výše uvedených zdravotních neduhů? Nebo snad chcete pouze jíst zdravěji? Ať už vás motivuje cokoliv, švestky nemusíte pojídat pouze syrové – vyzkoušejte některý z těchto receptů:

Švestkový crumble ve formě Canva

Švestkový crumble

  • 800 g švestek
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice

Na drobenku

  • 100 gramů jemných vloček
  • 50 gramů špaldové nebo celozrnné mouky
  • 40 gramů ořechové směsi (mandle, lískové ořechy, kešu nebo dle chuti)
  • 40 gramů změklého másla
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Omyté švestky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a promícháme s dvěma lžícemi třtinového cukru, skořicí a kukuřičným škrobem. Zapékací formu vymažeme máslem a nasypeme do ní švestkovou směs.

Dále smícháme mouku s nahrubo nasekanými ořechy, zbylým cukrem, ovesným vločkami, máslem a vytvoříme drobenku, kterou rovnoměrně nasypeme na švestky. Pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů zhruba 30 minut, dokud drobenka nezíská zlatou barvu a švestky nezačnou bublat. Podávat můžeme teplé i studené.

Švestkový koláč na talířku zdobený šlehačkou Pixabay

Švestkový koláč

  • 200 g švestek
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • prášek do pečiva
  • mléko

Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, vanilkový pudink, prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přilijeme mléko. Hotové těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou, nebo na vyložený pečicí papír. Poklademe švestkami a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Podáváme s kopečkem šlehačky.

Švestky skvěle doplní i pokrmy z masa

Švestky ale nemusíte konzumovat jen nasladko – výborně chutnají i ve slaných receptech.

Švestková marináda na maso

  • 12 kousků švestek
  • 1 hrnek pomerančové šťávy
  • 1 kus červené chilli papričky
  • ½ hrnku povidel naředěných s trochou vody

Švestky oloupeme a nakrájíme najemno, chilli papričku rozdrtíme. Oboje dáme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou, přidáme povidla a vaříme asi půl hodiny. Marinádu necháme přes noc uležet a druhý den v ní naložíme maso.

Vepřová panenka s přílohou přelitá švestkovou omáčkou Pixabay

Vepřová panenka s omáčkou z čerstvých švestek

  • 500 g vepřové panenky
  • ½ kila švestek
  • 200 ml vody
  • 2 kuličky jalovce
  • 1 badyán
  • špetka skořice
  • 3 lžíce červeného vína
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rumu nebo slivovice
  • sůl a pepř

Omyté švestky vypeckujeme, rozpůlíme a dáme do hrnce. Přelijeme je vodou, přidáme koření, citrónovou kůru, osolíme a dosladíme medem. Vaříme do jejich úplného rozvaření – a nakonec přidáme alkohol (aby se během vaření nevypařil).

Mezitím si na pánvi rozpálíme olej, na který dáme zatáhnout očištěnou vepřovou panenku. Zprudka ji osmažíme z každé strany po dobu dvou minut. Poté maso vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy a pečeme v troubě na 150 stupňů 15–20 minut.

Do takřka hotové omáčky přidáme lžíci alkoholu a povaříme na mírném ohni ještě pět minut. Na závěr dochutíme podle potřeby, můžeme ji i propasírovat. Upečené maso nakrájíme na plátky a švestkovou omáčkou zalijeme.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz