Švestková sezóna je tu! Recepty na sladké i slané dobroty z trnek

Švestky v proutěné misce, kterou drží žena v ruce yul38885 / Shutterstock.com

Na přelomu srpna a září vrcholí sezóna švestek, které příznivě působí takřka na celý lidský organismus. Podporují trávení, jsou zdrojem prospěšných minerálů a blahodárné účinky mají i na nervový systém. Pokud je nechcete konzumovat „jen tak“, připravte si z nich sladké i slané pokrmy. Inspirujte se třeba následujícími recepty.

Přečtěte si také

Bez hnojení mít velkou úrodu nebudete! Nemusíte kupovat drahou chemii, půjde to i s přírodními hnojivy, která máte doma

Účinky švestek na zdraví

Švestky jsou známé pro svůj vysoký obsah vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání. V případě zácpy doporučují odborníci sníst každý den alespoň čtyři kousky, ať už čerstvé či sušené.

Hojně vyhledávané je toto ovoce i při dietách, protože vyvolává pocit nasycení. A do třetice má i detoxikační účinek, protože organismus odvodní.

Vitamíny

Švestky obsahují i celý komplex osmi vitamínů skupiny B. Společně povzbudí mentální vitalitu, podporují duševní zdraví, energii a výkon a také jsou účinným bojovníkem proti stresu. Pro tento efekt je zapotřebí zkonzumovat týdně alespoň 200 gramů těchto plodů.

Kalorie

Švestky mají přibližně 46 kalorií (kcal) na 100 gramů. Kalorický obsah se může mírně lišit v závislosti na velikosti plodu a plnosti. Jedna švestka obvykle váží přibližně 25 gramů, takže obsahuje zhruba 12 kalorií.

Zralé švestky na stromě nnattalli / Shutterstock.com

Proč jíst švestky?

Do svého jídelníčku by je měli zařadit i lidé trpící bolestmi kloubů vyvolanými dnou či revmatismem. Odvodňovací účinek švestek totiž pomáhá ledvinám zbavit se nadbytečné vody, což nemoc jako takovou sice zcela nevyléčí, ale dokáže ulevit od nepříjemných bolestí. Proto je žádoucí vždy před hlavním jídlem například vypít 2 skleničky švestkové šťávy.

A zapomenout nesmíme ani na další zdravotní benefit – prospěšnost pro srdce. Švestky totiž obsahují i vitamíny E, draslík a hořčík, které společně chrání před aterosklerózou, infarktem a podílí se na snižování hladiny cholesterolu.

Trápí vás některý z výše uvedených zdravotních neduhů? Nebo snad chcete pouze jíst zdravěji? Ať už vás motivuje cokoliv, švestky nemusíte pojídat pouze syrové – vyzkoušejte některý z těchto receptů:

Švestkový crumble ve formě Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Recept na švestkový crumble

Potřebujete:

  • 800 g švestek
  • 2–3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu

Na drobenku:

  • 100 g jemných vloček
  • 50 g špaldové nebo celozrnné mouky
  • 40 g ořechové směsi (mandle, lískové ořechy, kešu nebo dle chuti)
  • 40 g změklého másla
Švestková povidla
Čas přípravy: 7 hod Obtížnost: Snadný

Švestková povidla

Poctivá švestková povidla s nezaměnitelnou chutí si hravě připravíte také doma. Povidla pak využijete do buchet, knedlíků, vdolečků, na palačinky nebo třeba na povidlovou omáčku. Tento recept je navíc speciální tím, že se povidla vůbec nemíchají.

Švestková povidla

Jak na to?

  1. Omyté švestky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky a promícháme s dvěma lžícemi třtinového cukru, skořicí a kukuřičným škrobem.
  2. Zapékací formu vymažeme máslem a nasypeme do ní švestkovou směs.
  3. Dále smícháme mouku s nahrubo nasekanými ořechy, zbylým cukrem, ovesným vločkami, máslem a vytvoříme drobenku, kterou rovnoměrně nasypeme na švestky.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 30 minut, dokud drobenka nezíská zlatou barvu a švestky nezačnou bublat. Podávat můžeme teplé i studené.
Tác se švestkovým koláčem a švestkami beats1 / Shutterstock.com

Recept na švestkový koláč

Ingredience:

  • 200 g švestek
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • prášek do pečiva
  • mléko

Postup:

  1. Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, vanilkový pudink, prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
  2. Podle potřeby přilijeme mléko.
  3. Hotové těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou, nebo na pečicí papír.
  4. Poklademe švestkami a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Podáváme s kopečkem šlehačky.

Švestky se hodí i k masu

Švestky ale nemusíte konzumovat jen nasladko – výborně chutnají i ve slaných receptech.

Grilované maso s marinádou ze švestek Chatham172 / Shutterstock.com

Recept na švestkovou marinádu na maso

Potřebujete:

  • 12 kousků švestek
  • 1 hrnek pomerančové šťávy
  • 1 kus červené chilli papričky
  • ½ hrnku povidel naředěných s trochou vody

Jak na to?

  1. Švestky oloupeme a nakrájíme najemno, chilli papričku rozdrtíme.
  2. Dáme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou, přidáme povidla a vaříme asi půl hodiny.
  3. Marinádu necháme přes noc uležet a druhý den v ní naložíme maso.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Recept na vepřovou panenku s omáčkou z čerstvých švestek

Ingredience:

  • 500 g vepřové panenky
  • ½ kila švestek
  • 200 ml vody
  • 2 kuličky jalovce
  • 1 badyán
  • špetka skořice
  • 3 lžíce červeného vína
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce rumu nebo slivovice
  • sůl a pepř
Pečené maso s bramborovým pyré, omáčkou ze švestek a rozpůlenou švestkou Serhii Bobyk / Shutterstock.com

Postup:

  1. Omyté švestky vypeckujeme, rozpůlíme a dáme do hrnce. Přelijeme je vodou, přidáme koření, citronovou kůru, osolíme a dosladíme medem. Vaříme do jejich úplného rozvaření – a nakonec přidáme alkohol (aby se během vaření nevypařil).
  2. Mezitím si na pánvi rozpálíme olej, na který dáme zatáhnout očištěnou vepřovou panenku. Zprudka ji osmažíme z každé strany po dobu dvou minut. Poté maso vložíme do pekáčku nebo zapékací mísy a pečeme v troubě na 150 °C 15–20 minut.
  3. Do takřka hotové omáčky přidáme lžíci alkoholu a povaříme na mírném ohni ještě pět minut. Na závěr dochutíme podle potřeby, můžeme ji i propasírovat. Upečené maso nakrájíme na plátky a švestkovou omáčkou zalijeme.

Zdroje: Nejrecept.cz, Womanonly.cz, Prozeny.cz, Fresh.iPrima.cz