Jídla, která depresi rozhodně nezahání! Která smutek naopak prohlubují?

Co jíst proti depresi? Ekaterina Byuksel / Shutterstock.com

Možná jste to vy, možná je to někdo z vašich blízkých. A možná je to i váš kolega v práci, kdo bojuje s úzkostnými až depresivním stavy. Věděli jste však, že jídlo velkou měrou ovlivňuje to, jak se cítíme? A věděli jste, že některá jídla dokonce takové stavy zhoršují?

Přečtěte si také

5 tipů na rychlý víkendový oběd: Tato jídla uvaříte do hodiny!

Hladovka vs. přejídaní

Když nás něco trápí, třeba zklamání ze vztahu a následný rozchod, bolí to. A proto možná také označíme svůj současný stav jako depresi. Není to úplně přesné, ale nikdo z nás nechce, aby ho něco trápilo. Podob skutečné deprese je navíc také mnoho, některé jsou dokonce život ohrožující.

Mnozí lidé v takovém stavu nemají vůbec chuť jíst, proto také hodně hubnou. Jiní však trpí opačným problémem. Trápení se snaží zajídat, a naopak hodně přibírají.

Jenže když jsme ve špatném psychickém stavu, často instinktivně saháme právě po potravinách a nápojích, které paradoxně daný stav ještě prohlubují. Na jaké potraviny si tedy při špatném psychickém rozpoložení dávat pozor?

Muž drží kelímek s kávou a cigaretu Galina-Photo / Shutterstock.com

Kofein

Káva a cigareta jako nejlepší „pomoc“ na boj s depresí? Tak to ani omylem! Ačkoli vás kofein dokáže nabudit a mnohdy i vymáčknout lepší výkony v práci i ve sportu, s depresí vám nepomůže. Je tomu spíše naopak.

Věděli jste, že schizofrenici mají zvýšenou koncentraci dopaminu v mozku a právě on je mnohdy viník tohoto onemocnění? To je hrozné... a jak to souvisí s kávou, ptáte se? Ať už do sebe dostanete kofein z kávy nebo energetického nápoje, zvýší vám koncentraci dopaminu v mozku. Když vás tedy něco trápí, kofein vám od problému nepomůže, naopak ho spíše prohloubí.

Pokud jste tudíž v psychicky náročných situacích náchylní k úzkostem a depresím, pití kofeinových nápojů se buď vyhněte úplně, nebo je alespoň výrazně omezte na dobu nezbytně nutnou, než se budete zase cítit fajn.

Cukr

Cukr je velkým tématem. Samozřejmě není škodlivé dopřát si sem tam zákusek nebo si upéct dobrou buchtu a posněžit ji moučkovým cukrem s voňavou vanilkou. Ale když je něčeho moc, tak je toho příliš – a to je pochopitelně špatně. A ještě horší je, když se ve sladkém snažíme hledat pomoc při psychickém vypětí nebo pomocí něj zabíjíme nudu.

Četné vědecké výzkumy potvrzují souvislost mezi nadměrnou konzumací cukru, podrážděností, špatnou náladou, úzkostí či depresí. Jak jinak si vysvětlit, že lidé, kteří se těchto výzkumů účastní a zároveň se u nich prokáže větší sklon k úzkostem a depresím, také v nadměrné míře konzumují sladké nápoje a sladkosti?

Proto už raději na zármutek nedoporučujte čokoládu, ta skutečně nervy neobalí, nýbrž naopak může přitížit. A tím spíš, pokud se jedná o problémy dlouhodobého rázu.

Umělá sladidla

Pokud vás právě v souvislosti s cukrem napadlo pít raději nápoje a jíst sladkosti „bez cukru“, asi vás nepotěší ani tento bod. Umělá sladidla jsou démonizovaná už dlouhou dobu, což vám určitě neuniklo. V současné době se však také objevují zprávy o tom, že umělá sladidla nejsou pro naše zdraví zase až tak špatná, jak se dříve tvrdilo, i když...

Určitě to neplatí při psychických potížích. Zde totiž umělá sladidla vhodná nejsou, tedy alespoň podle článku nutriční specialistky v Psychology Today, Conner Middelmann. Podle ní může například takový aspartam způsobit množství nepříjemných stavů včetně depresí a bolestí hlavy.

Žena na gauči s nezdravým jídlem runzelkorn / Shutterstock.com

Vysoce průmyslově zpracované potraviny

Trochu jsme si odvykli jíst opravdové jídlo. Možná je to uspěchanou dobou, možná jsme se stali až příliš pohodlnými a možná jde o kombinaci obojího. Vždyť supermarkety jsou nacpané průmyslově zpracovanými potravinami.

Ne všechny průmyslově zpracované potraviny jsou ovšem špatné – například ovesné vločky jsou přeci zdravé, stejně tak i mražené ovoce a zelenina. Tyto potraviny jsou sice průmyslově zpracované, ale jen málo. Čím více je však potravina zpracovaná, tím méně se podobá opravdovému, resp. přirozenému, jídlu.

V roce 2009 byla v časopise The British Journal of Psychiatry právě v souvislosti s konzumací vysoce průmyslově zpracovaných potravin publikována studie, ve které se ukázalo, že ti lidé ve středním věku, jejichž převážnou část každodenní stravy tvořily hodně průmyslově zpracované potraviny, byli v mnohem větším riziku vzniku deprese během 5 let. Nicméně ti, kteří konzumovali opravdové jídlo, které si potom běžným způsobem připravili, tolik náchylní k depresím nebyli.

Salát z cizrny a grilované zeleniny
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Co jíst proti depresi?

Začít musíme od podlahy, teda vlastně sami od sebe. Neměli bychom se odbývat hotovými jídly z mikrovlnky, předsmaženými pokrmy nebo fast foodovými specialitami. Mohou v nás totiž probudit nejen deprese, ale především závislost. Víme, že mnohdy nemáme čas chystat si do krabiček jídlo na každý den – ovšem aby byl pokrm chutný, nemusí být náročný na přípravu.

Vyzkoušejte třeba cizrnovou pomazánku hummus, která je velmi jednoduchá, zdravá, a hlavně jí uděláte tolik, že vám vystačí hned na několik zdravých svačin i obědů.

  • Antidepresivní potraviny – Zkuste do jídelníčku přidat ořechy, banány, zeleninu, quinou, ryby jako jsou losos nebo tuňák, hořkou čokoládu, zelený čaj, kurkumu, ovoce jako borůvky, maliny nebo ostružiny, fazole.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com