Mezi velmi časté zdravotní obtíže dnešní doby patří špatná srážlivost krve. Je přitom jedno, zda se jedná o vysokou, nebo naopak nízkou srážlivost, obojí s sebou nese své specifické problémy. Pokud srážlivostí krve jakéhokoliv typu trpíte, je vhodné dodržovat jistý jídelníček, který vaše zdravotní problémy nebude zhoršovat, ale naopak vám udělá dobře.
Za špatnou srážlivostí krve je ve většině případů takzvaná hemofilie či známá Von Willebrandova choroba. Tyto choroby se často vyskytují u lidí, kteří trpí například poruchou resorpce, nedostatečnou syntézou faktorů, poruchou jaterních buněk či nedostatkem důležitého vitamínu K. Dále mohou tyto problémy potkat každého z vás v momentě, kdy u vás dojde k předávkování léčby takzvanými dikumariny či při obstrukční žloutence. Veškeré tyto komplikace poté způsobují špatnou srážlivost krve a je třeba jim přizpůsobit také svůj jídelníček.
Pokud trpíte problémy se srážlivostí krve, je velmi podstatné, abyste do svého jídla zařadili potraviny s vysokým podílem vitamínu K. Ten je totiž velmi nezbytnou součástí pro tvorbu bílkovin v těle, které zajišťují správné srážení krve. Rovněž je důležitý pro udržení kostní hmoty a při její tvorbě. Tento vitamín je rozpustný v tucích a tepelnou úpravou se nemění. V těle se navíc neukládá do zásoby, nýbrž se v něm recykluje.
Vitamín K je přítomný v zelenině, tucích, ovoci či mase. Při špatné srážlivosti krve je vhodné přihlížet k tomu, jaký je jeho obsah v dané potravině. Pokud si tedy budete sestavovat svůj jídelníček tak, abyste měli stálý přísun vitamínu K, musíte brát rovněž v potaz, že některé potraviny jej obsahují více, a některé zase méně.
Je přítomen hned v celé škále potravin, mezi které patří například:
Nejvíce vitamínu K je obsaženo v listové zelenině. Největším nositelem vitamínu K je poté zejména kysané zelí. Mezi další produkty patří špenát, kapusta, hlávkový salát, rukola, čínské zelí či polníček. Vhodné je rovněž do jídelníčku zařadit květák či brokolici. Vysoký podíl vitamínu K najdete i v zelené petrželce, řeřiše či kopru. Naopak málo jej obsahují mrkev, celer, ředkvičky, rajčata, papriky či okurky.
Sušené švestky, mango, kiwi, maliny či ostružiny také obsahují vysoký podíl vitamínu K.
Ve vaječném žloutku rovněž narazíte na tento vitamín.
V tucích se setkáme s různým množstvím vitamínu K. Je vhodné preferovat slunečnicový či řepkový olej, větší podíl tohoto vitamínu je také v sójovém či olivovém oleji.
Pokud žijete s poruchou krevní srážlivosti, musíte dbát na přiměřené a pravidelné dávky vitamínu K. Jeho významným zdrojem je také moringa olejodárná, která obsahuje vysoké množství minerálních látek a vitamínů. Díky pokrmům z moringy zajistíte svému organismu normální činnost cév, podpoříte imunitní systém, budete regenerovat své klouby a přispějete také k normální funkci vašeho metabolismu. Navíc je poživatelná jak za studena, tak za tepla. Udělat si z ní tak můžete hlavní pokrm či nápoj bohatý na vitamíny.