Fantastická omáčka s chutí kyselé okurky: Vařily ji už naše prababičky a její název je trochu zavádějící

Znojemská omáčka s masem a 2 kopečky rýže stockfoto / Shutterstock.com

Znojemská omáčka patří mezi naše tradiční jídla. Můžeme bez nadsázky říct, že jsme doslova omáčkovou zemí. Většina z omáček vznikla už v průběhu 19. století a ta znojemská není výjimkou. Skvělou chuť jí dodává kyselá okurka, typická pro Znojmo i omáčku. Jen s tím označením „znojemská“ to není tak jednoduché. Ale vše se dozvíte. Tak jdeme vařit!

Přečtěte si také

Uvařte si vývar na vídeňský způsob! Milovala ho i císařovna Sisi

Znojemská není omáčka!

Možná vás to překvapí jako nás, ale označení znojemská neodkazuje na omáčku, ale na hovězí pečeni s okurkovou omáčkou. Správný název jídla tak zní „znojemská hovězí pečeně“. Můžete ji samozřejmě připravit z jakéhokoliv masa, ale pak už byste jí neměli říkat znojemská. Znojemská omáčka patří mezi oblíbená jídla u nás i na Slovensku.

Charakteristickou chuť jí dodávají sladkokyselé okurky, typické právě pro Znojmo. Kdy se okurky do Znojma dostaly? Bylo to v roce 1572 a původně je pěstovali mniši v klášteře. Konzervování okurek se pak začalo rozmáhat v 19. století a už v této době vznikly první verze znojemské omáčky.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Koprová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Koprová omáčka

Jak znojemskou omáčku připravovaly naše prababičky?

Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce uvádí recept na omáčku z naložené okurky, která se podávala k hovězímu masu:

Rozkrájej na drobinko kyselou okurku, dej ji do hrnečku, nalej na ni hovězí polívky a vinného octa, dej k tomu trochu skrájeného zeleného kopru a nech to trochu povařit. K zapražení vezmi kousek červené jíšky, kousek do tmavá upáleného a kousek bílého cukru, trochu citronové kůry, rozkloktej to a nech to ještě povařit.“

2 sklenice nakládaných okurek, položené na stole Viktorya Telminova / Shutterstock.com

Recept na znojemskou omáčku

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g slaniny
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 600 g hovězí kýty (nebo jiný kus zadního masa)
  • 6 nakládaných okurek
  • lák z okurek
  • 1 l hovězího vývaru
  • tmavá jíška
  • olej
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Velkou cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky a okurku na kousky.
  2. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Cibuli osmažte na rozpáleném oleji společně s nakrájenou slaninou. Když je cibule sklovitá, přidejte osolené a opepřené na kousky nakrájené maso.
  4. Když se maso zatáhne, přidejte lžíci plnotučné hořčice, zalijte vývarem a nechte zvolna dusit.
  5. Když je maso téměř měkké, přidejte do omáčky nakrájené okurky, ještě jednu lžíci hořčice, nakrájená uvařená vejce, dále můžete přidat i nálev z okurek a potom nechte maso dodusit doměkka.
  6. Znojemskou omáčku zahustěte tmavou jíškou a nechte 10 minut probublat. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.

Zdroje: Kupi, kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové