Pozor na skryté hrozby v supermarketech: 8 potravin, které nejsou tak zdravé, jak se tváří

Žena si vybírá jogurt v supermarketu LADO / Shutterstock.com

Při nákupu potravin v supermarketu často věříme, že si odnášíme domů zdravé a výživné produkty. Některé potraviny se však pouze tváří jako zdravá volba, ale ve skutečnosti mohou obsahovat skryté cukry, tuky nebo aditiva. Pojďme se společně podívat na 8 potravin, které nejsou tak zdravé, jak si možná myslíte.

Přečtěte si také

Naučte se poznat kvalitní těstoviny v obchodech. Cena ani reklama nerozhodují

Ovocné jogurty plné cukru

Ovocné jogurty lákají na svěží chutě a obrázky ovoce na obalech, ale realita je často jiná. Mnohé z nich obsahují velké množství přidaného cukru, který značně převyšuje přirozený obsah cukru v ovoci. Pokud chcete skutečně zdravou variantu, sáhněte raději po bílém jogurtu a přidejte si do něj čerstvé ovoce.

Müsli tyčinky s vysokým obsahem tuku a cukru

Müsli tyčinky jsou oblíbenou svačinkou, zejména mezi sportovci a lidmi, kteří se snaží jíst zdravě. Bohužel mnoho komerčních müsli tyčinek je plných cukru, nezdravých tuků a umělých přísad. Před nákupem si vždy pečlivě přečtěte složení a vybírejte ty s minimem přidaného cukru a vysokým obsahem vlákniny.

Kuskus – není tak dietní, jak se zdá

Kuskus je často propagován jako lehká a dietní příloha, ale pravda je taková, že se jedná o vysoce zpracovanou potravinu s vysokým glykemickým indexem. To znamená, že po jeho konzumaci rychle stoupá hladina cukru v krvi. Pokud hledáte zdravější alternativu, zkuste quinou nebo bulgur.

Cereálie s vysokým obsahem cukru

Snídaňové cereálie jsou často prezentovány jako zdravý start do nového dne, ale mnoho z nich je plných cukru a umělých přísad. Vždy si pečlivě přečtěte etiketu a vybírejte cereálie s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny, nejlépe ty, které obsahují celozrnné ingredience.

Instantní polévky s vysokým obsahem soli

Instantní polévky jsou rychlou a pohodlnou volbou pro zaneprázdněné dny, ale často obsahují vysoké množství soli a umělých přísad. Nadměrný příjem soli může vést k vysokému krevnímu tlaku a dalším zdravotním problémům. Pokud možno, připravujte si polévky doma z čerstvých surovin.

Různé druhy snídaňových cereálií Elena Veselova / Shutterstock.com

Nízkotučné potraviny s přidaným cukrem

Mnoho výrobků označených jako nízkotučné nebo light kompenzuje chybějící tuk přidaným cukrem pro zachování chuti. Tím se však jejich zdravotní přínos značně snižuje. Vždy si pečlivě přečtěte etikety a vybírejte potraviny s minimem přidaného cukru, i když mají vyšší obsah tuku.

Ochucené vody plné cukru

Ochucené vody se tváří jako zdravější alternativa k limonádám, ale často obsahují velké množství přidaného cukru nebo umělých sladidel. Pokud chcete svému tělu dopřát skutečnou hydrataci, sáhněte raději po čisté vodě nebo si ji ochuťte kousky čerstvého ovoce.

Sušené ovoce s přidaným cukrem

Sušené ovoce může být zdravou svačinkou, pokud je konzumováno s mírou. Problém nastává, když výrobci přidávají cukr pro zvýraznění chuti. Vždy hledejte sušené ovoce bez přidaného cukru a konzumujte ho střídmě, protože i přirozený cukr v ovoci se při sušení koncentruje. Při nákupu potravin v supermarketu je důležité nenechat se zmást marketingovými triky a vždy si pečlivě číst etikety.

Mnoho potravin, které se tváří jako zdravé, může ve skutečnosti obsahovat skryté cukry, tuky nebo aditiva. Klíčem ke zdravému stravování je vybírat si co nejčerstvější a nejméně zpracované potraviny a konzumovat je v rozumném množství. S trochou pozornosti a informovanosti můžete i v supermarketu nakoupit skutečně zdravé a výživné potraviny pro sebe a svou rodinu.

Zdroj: Kupi