Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.
Ingredience:
Postup:
Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky. Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.
Ingredience:
Postup:
Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé.
Tip: Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.
Od března v obchodech naleznete chutné a kvalitní luštěniny ve varných sáčcích jako rozšíření oblíbené řady „Dej si super jídlo“. Směsi jsou již ochucené a velmi jednoduché na přípravu. Můžete je mít stále při ruce a během chvilky vykouzlit lehký oběd či výtečnou a zdravou večeři. Tyto směsi jsou bez jakýchkoli konzervačních látek, umělých aromat a barviv, bez přidaného glutamátu a bez palmového oleje. Obsahují pouze luštěniny, koření, bylinky, zeleninu a řepkový olej. V balení najdete tři varné sáčky po 80 gramech a vybrat si můžete ze dvou variant – „Hrách a kroupy“ či „Bulgur a čočka“ (nabízí je Vitana).
Ingredience:
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme lehce šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme. Přidáme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit. Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka. Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme. Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením. Opečeme z jedné strany 2–3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2–3 minuty. Poté na vypnuté plotýnce necháme rybu ještě dojít cca 10 minut. Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a ozdobíme jimi lososa.
Kupte se slevou Majonéza Vitana.
Ingredience:
Postup:
Vepřovou kotletu opečeme vcelku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca 2 hodiny při 68 °C. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce.
Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem. Přidáme drcená rajčata a vaříme doměkka. Pak přidáme máslo a bazalku. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).