Nevíte, co vařit? Recepty z rýže a luštěnin každý den na jiný způsob

Kuřecí prsa v kurkumě Vitana

Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.

Přečtěte si také

Ochutnejte lahodnou shakshuku, překvapivé spojení rajčat, zeleniny a vajec
Ochutnejte lahodnou shakshuku, překvapivé spojení rajčat, zeleniny a vajec

Kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus 

Ingredience:

  • 600 g kuřecích prsou
  • olivový olej
  • sůl
  • mletá kurkuma
  • 5 dl smetany
  • 50 g listového špenátu
  • 400 g kuskusu
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule

Postup

Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky. Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.

Pohanková kaše se smaženým listovým těstem a skořicí Vitana

Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu 

Ingredience:

  • 200 g pohanky
  • 1 kelímek smetany
  • 3 dl mléka
  • 100 g cukru moučky
  • skořice 
  • 50 g malin
  • 50 g ostružin
  • 300 g listového těsta
  • 100 g medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé. 

Tip: Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.

Tipy na rychlý oběd

Od března v obchodech naleznete chutné a kvalitní luštěniny ve varných sáčcích jako rozšíření oblíbené řady „Dej si super jídlo“. Směsi jsou již ochucené a velmi jednoduché na přípravu. Můžete je mít stále při ruce a během chvilky vykouzlit lehký oběd či výtečnou a zdravou večeři. Tyto směsi jsou bez jakýchkoli konzervačních látek, umělých aromat a barviv, bez přidaného glutamátu a bez palmového oleje. Obsahují pouze luštěniny, koření, bylinky, zeleninu a řepkový olej. V balení najdete tři varné sáčky po 80 gramech a vybrat si můžete ze dvou variant – „Hrách a kroupy“ či „Bulgur a čočka“ (nabízí je Vitana). 

Pečený losos s rýží Vitana

Pečený losos s italským rizotem

Ingredience:

  • 800 g lososa bez kůže
  • 200 g rýže Arborio
  • 10 g šalotky
  • 40 ml bílého vína
  • 800–1000 ml kuřecího vývaru
  • 40 g másla
  • 80 g parmazánu
  • 10 ml olivového oleje
  • 6 g Gurmánského italského koření Vitana
  • 100 g cherry rajčat
  • sůl, pepř
  • 2 kousky citronu

Postup: 

Na olivovém oleji orestujeme lehce šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme. Přidáme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit. Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka. Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme. Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením. Opečeme z jedné strany 2–3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2–3 minuty. Poté na vypnuté plotýnce necháme rybu ještě dojít cca 10 minut. Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a ozdobíme jimi lososa.

Je libo k lososu majonézu? Našli jsme ji v akci

Vepřová kotleta sous vide s fazolovým ragú a drcenými rajčátky Vitana

Vepřová kotleta „sous vide“ s fazolovým ragú a drcenými rajčaty

Ingredience:

  • 600 g vepřové kotlety
  • sůl
  • olivový olej
  • 400 g bílých fazolí
  • 200 g drcených rajčat
  • 100 g čerstvých mini rajčátek
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 větší cibule
  • 50 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru

Postup:

Vepřovou kotletu opečeme vcelku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca 2 hodiny při 68 °C. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce. 

Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem. Přidáme drcená rajčata a vaříme doměkka. Pak přidáme máslo a bazalku. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz