Máte doma zásobu těstovin? 5 rychlých receptů, které ještě neznáte

Těstoviny s bazalkovým pestem, rajčaty a sýrem Stepanek Photography / Shutterstock.com

Už vám docházejí nápady, co dalšího o prázdninách uvařit rodině? Nikomu se nechce jíst ta samá jídla pořád dokola, proto jsme pro vás připravili několik netradičních receptů na výborné těstoviny, které musíte vyzkoušet. Potěší nejen svou skvělou chutí, ale také krátkou a nenáročnou přípravou.

Přečtěte si také

Nákupy jako na venkovském tržišti: Penny otevřelo v Břeclavi prodejnu s unikátní dřevěnou střechou
Nákupy jako na venkovském tržišti: Penny otevřelo v Břeclavi prodejnu s unikátní dřevěnou střechou

Recept na těstoviny s modrým sýrem, ořechy a pažitkou

Milovníci smetanových omáček si zamilují tuto specialitu s nivou a ořechy. Využít můžete spoustu druhů těstovin, ideální jsou penne, fusilli, farfalle, ale i tagliatelle či špagety.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • jeden balíček těstovin (500 g)
  • polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 120 g modrého sýra
  • 400 g smetany na vaření
  • 70 g taveného sýra
  • 1 cibuli
  • cca 60 g vlašských ořechů
  • čerstvou pažitku
  • sůl a pepř

Pusťte se s námi do snadného vaření

Postup:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů a dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu.
  2. Ořechy rozložte na plech a dejte je na 8–10 minut opékat do trouby.
  3. Nakrájejte cibuli najemno a nastrouhejte nivu.
  4. Cibuli lehce osmahněte na oleji, přilijte smetanu, přidejte tavený sýr a propasírovaný česnek. Až se sýr rozpustí a smetana začne pomalu houstnout, přisypte nastrouhanou nivu a opečené ořechy. Vše důkladně promíchejte a nechte pár minut povařit, aby omáčka měla správnou konzistenci.
  5. Nakonec dochuťte omáčku solí a pepřem a vmíchejte do ní scezené těstoviny.
  6. Při podávání posypte těstoviny nasekanou pažitkou.
Těstoviny penne s nivou, vlašskými ořechy, smetanovou omáčkou a bylinkami, vidlička Olga Nayashkova / Shutterstock.com

Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem

Chřest lidé příliš často nevyužívají, což je velká škoda. Je totiž velmi chutný. Tento výborný recept vás překvapí svou rychlou a jednoduchou přípravou.

Budete potřebovat:

  • 250 g těstovin penne
  • 20 stonků chřestu (oškrábaného, okrájeného a předvařeného)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ hrnku bazalkového pesta
  • ⅓ hrnku sušených rajčat naložených v oleji, okapaných
  • mozzarellu pokrájenou na menší kostičky
  • parmazán
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů a dejte vařit těstoviny dle návodu na obalu.
  2. Plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete chřest, pokapejte ho olivovým olejem, posolte a opepřete. Dobře promíchejte, aby se chřest rovnoměrně ochutil, a dejte péct na cca 10 minut do trouby, dokud nezměkne a nebude křehký. Poté ho pokrájejte na zhruba pět centimentrů dlouhé kousky.
  3. Těstoviny sceďte a v hrnci promíchejte s pestem, mozzarellou, chřestem a s nakrájenými sušenými rajčaty.
  4. Podávejte posypané hoblinkami parmazánu.
Těstoviny se sušenými rajčaty, chřestem a parmazánem Beata Paczynska / Shutterstock.com

Recept na špagety se slaninou a kapustičkami

Že si neumíte představit kombinaci těstovin a kapustiček? Vyzkoušejte a uvidíte, že si tento recept zamilujete.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 balení špaget (či jiných těstovin)
  • lžíci olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 menší cibuli, nakrájenou najemno
  • 5 plátků libové slaniny, nakrájené na nudličky
  • 300 g kapustiček, očištěných a nakrájených najemno
  • 2 hrsti nasekaných oloupaných mandlí
  • parmazán
  • sůl a pepř

Supermarkety nabízejí nepřeberné množství druhů těstovin

Postup:

  1. Dejte vařit těstoviny dle návodu a mezitím rozehřejte větší pánev na středním plameni.
  2. Na pánev nalijte olej, přidejte cibuli a slaninu a opékejte, dokud cibule nezezlátne.
  3. Poté vmíchejte kapustičky a mandle, opékejte cca tři minuty. Vlijte ocet, osolte, opepřete a dvě minuty míchejte.
  4. Scezené těstoviny vmíchejte do směsi a podávejte posypané hoblinkami parmazánu.
Těstoviny se slaninou a parmazánem Nelli Syrotynska / Shutterstock.com

Recept na těstoviny s cuketou, žampiony a hráškem z jednoho hrnce

Tyto výborné těstoviny budete mít hotové do půl hodiny a navíc vše připravíte pouze v jednom hrnci.

Budete potřebovat:

  • 250 g těstovin farfalle
  • 550 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • lžíci olivového oleje
  • 6 očištěných žampionů
  • 60 g mraženého hrášku
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 cuketu
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • bazalku
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V hrnci si na oleji osmahněte cibulku, poté přidejte na plátky nakrájený česnek, pokrájené žampiony a na kostičky nakrájenou cuketu. Restujte cca dvě minuty.
  2. K zelenině přidejte syrové těstoviny, vlijte vývar, osolte a opepřete a nechte vařit, dokud nebudou těstoviny téměř hotové.
  3. Poté do hrnce vlijte smetanu, přidejte hrášek a parmazán. Vše promíchejte a vařte cca dvě minuty, dokud smetana nezhoustne.
Těstoviny s žampiony a hráškem, česnek Imsosomg / Shutterstock.com

Recept na zapékané těstoviny nasladko

Pro všechny milovníky sladké kuchyně tu máme recept na zapečené těstoviny s tvarohem a jablky.

Na jejich přípravu budete potřebovat:

  • 300 g těstovin tagliatelle
  • 300 g nastrouhaných oloupaných jablek
  • 200 g měkkého tvarohu
  • hrst rozinek
  • skořici
  • ½ hrnku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo
  • 2 vejce

Potěšte děti sladkou těstovinovou pochoutkou

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a uvařte těstoviny dle návodu. Poté je sceďte a v míse smíchejte s tvarohem.
  2. V jiné míse smíchejte nastrouhaná jablka s rozinkami, cukrem a skořicí.
  3. Zapékací misku vymažte máslem, dejte do ní polovinu těstovin s tvarohem a posypte strouhanými jablky. Navrch dejte zbylé těstoviny.
  4. Rozšlehejte vejce, přidejte mléko a zalijte těstoviny v misce. Dejte zapékat do trouby dozlatova.

Vsaďte na dražší těstoviny

S těstovinami lze uvařit mnoho receptů a výtečných jídel, na kterých si náramně pochutnáte. Obvykle platí, že čím jsou těstoviny dražší, tím jsou také kvalitnější a lépe si na nich pochutnáte. Například semolinové tvrdozrnné těstoviny tedy patří mezi nejkvalitnější.