6 zajímavostí o třešních. Proč jsou dobré před spaním a opravdu se na ně nesmí pít mléko?

Žena drží v dlaních utržené třešně Isilvia / Shutterstock.com

„Na třešně se nesmí pít, bude tě bolet břicho!“ Typická věta našich maminek a babiček, kterou nás v dětství strašily každé prázdniny. Je to ale pravda? Přečtěte si šest zajímavostí o třešních, které vám mimo jiné prozradí, proč se vyplatí si na nich v létě pochutnávat, v čem jsou pro nás prospěšné i jak je to s oním zapíjením.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

1. Zdravé jako červená řepa

Proč třešně milujeme? Jsou sladké a šťavnaté, dají se z nich péct zákusky a buchty, dělat domácí marmelády, sirupy i další lahůdky. Věděli jste ale, že jsou i nesmírně zdravé? Svým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů šlapou na paty i třeba takové superpotravině, jakou je červená řepa.

Třešně jsou bohaté na vitamíny C, A, B a E, na draslík, železo, hořčík, vápník, zinek, fosfor i jód. Jsou rovněž ceněným antioxidantem, který bojuje proti stárnutí buněk a působí jako prevence rakoviny i řady civilizačních chorob. Mají protizánětlivé účinky a dokážou poskytnout účinnou úlevu při artritidě nebo dně.

Kupte si peckovice nabité vitamíny v akci

2. Ideální svačinka po sportu

Doplňujete po fyzické aktivitě minerály pomocí iontových nápojů či jiných doplňků stravy? V létě sáhněte po třešních! Díky vysokému obsahu minerálů i 80% podílu vody jsou vhodné pro hydrataci organismu. Ta je potřebná nejen při sportu, ale v horkých letních dnech i při dlouhodobějším pobytu na slunci, kdy se člověk přirozeně více potí.

Žena v klobouku drží misku s třešněmi a jednu třešeň se chystá sníst Red Fox studio / Shutterstock.com

3. Pro lepší spánek i paměť

Kromě výše zmíněného obsahují třešně ve velkém množství také další dvě cenné látky. První z nich je melatonin neboli spánkový hormon. Ten přispívá k vyšší kvalitě spánku, a tedy i k lepší regeneraci a odpočinku. Pokud nechcete večer před ulehnutím zatěžovat své trávení konzumací celých plodů, dejte přednost čerstvě vylisované třešňové nebo višňové šťávě (cca 1 dcl).

Druhou látkou jsou potom antokyany, které mají schopnost udržovat spoje mezi neurony a zlepšují mozkovou činnost i paměť. Červené bobulky jsou proto ideálním mlsáním pro studenty a například i pro starší osoby.

  • Tip: Pokud nemáte přístup k domácím třešním ze zahrady, právě nyní je koupíte v obchodech nejlevněji. Ceny jsou aktuálně až o 50 % nižší než po zbytek roku, nejčastěji narazíte na třešně v akci za cca 89,90 Kč/kg. Přidejte si je na Kupi.cz do oblíbených položek a žádná sleva vám neunikne.

4. Pěstují se po celém světě od pradávna

Na prvních odrůdách třešní si prý pochutnávali již naši předci v době kamenné. Svědčí o tom nálezy pecek ve zkamenělinách na území dnešní Evropy a Asie. O jejich geografické rozšíření se zase nejspíše zasadili římští vojáci, kteří dostávali příděly třešní na svých cestách a odhazováním pecek nevědomky sázeli jeden třešňový strom za druhým. Do Ameriky je potom přivezli Evropané v 16. století.

Třešně v misce ve tvaru srdce Diana Taliun / Shutterstock.com

5. Česko je ve šlechtění třešní jedničkou

Na světě existuje asi 1 000 odrůd třešní. Z toho jednu polovinu tvoří trpké druhy a tu druhou sladké. U nás patří k nejoblíbenějším a nejchutnějším třešeň chrupka a srdcovka. Například takové odrůdy Karešova či Kordia jsou populárními výsledky českého šlechtitelství, a odrůda Tamara je dokonce považována za nejkvalitnější vůbec.

Hojně rozšířené jsou rovněž třešně ptačí, ty se nejčastěji používají pro průmyslově zpracované výrobky, jako jsou marmelády, jogurty a jiné mléčné výrobky, zmrzliny apod.

Třešně můžete sušit v sušičce na ovoce – co třeba v této?

6. Ovoce, které se (ne)zapíjí

Třešně patří k ovoci, které ve vodě velmi rychle kvasí a bobtná. A ještě více v mléce. Osoby s citlivějším zažíváním proto opravdu mohou po konzumaci velkého množství čerstvých třešní zapitých vodou pociťovat nevolnost či plynatost. Určitě se ovšem nejedná o problém, který by se týkal každého. Většina lidí zvládne běžně velkou misku třešní zapitou sklenicí vody normálně strávit.

  • Tip: Tepelně upravené třešně zažívací potíže nezpůsobují nikdy. Kromě marmelády nebo sirupu se dají také sušit v sušičce na ovoce nebo péct v troubě.
  • K jejich vypeckovávání si můžete pomoci brčkem a pecky vytlačovat nebo v domácích potřebách, hobbymarketech či na internetu koupit speciální odpeckovače třešní. Ty nejčastěji seženete ve dvou variantách. Levnější jsou ruční (v podobě „kleštiček“), o něco dražší jsou mechanické odpeckovače s nádobkou.