Báječný křehký špíz z Kavkazu: Udělejte si doma šašlik, slavnostní jídlo z Východu

Několik špízů na jehlách, položených na tácu. Vedle zelenina TatyanaMalkova / Shutterstock.com

Šašlik je špíz z marinovaného masa, který je v různých úpravách typický pro východní Evropu. Setkáte se s ním na Ukrajině, v Arménii a v kavkazské oblasti. Tradičně se zde připravuje na grilu a je považovaný za slavnostní jídlo. Pojďte si ho udělat s námi! S přípravou šašliku začněte už den předem, protože marinované maso se musí nechat přes noc odležet v lednici.

Přečtěte si také

Hrozny s příchutí jahod: V obchodech jsou velkou vzácností, tak se dobře dívejte

Odkud pochází šašlik?

Šašlik vznikl ve střední a západní Asii. Odtud se rozšířil do východní Evropy, pro kterou je šašlik jedním z tradičních jídel. Název pokrmu je odvozený z tureckého slova „shish“, což v překladu znamená špíz.

Šašlik se původně dělal pouze z jehněčího masa. Dnes jej lidé dělají i z vepřového nebo hovězího, ovšem najdete i verze s jeseterem. Pro šašlik je typické marinovánínakyslých marinádách, díky kterým maso zkřehne. Do marinád se tak často přidává třeba ocet, víno, šťáva z granátového jablka nebo i majonéza – a právě majonéza bude tvořit základ i naší marinády.

Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí špíz na zeleném chřestu

Kuřecí špíz na zeleném chřestu je rychlý pokrm, který budete mít na stole jedna dvě a zaručeně si na něm pochutnáte. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Kuřecí špíz na zeleném chřestu
Řecký gyros v pitě
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Řecký gyros v pitě

Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.

Řecký gyros v pitě

Recept na šašlik

Ingredience na 5 porcí:

Maso

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 2 velké cibule
  • 1 bobkový list
  • 6–7 kuliček pepře
  • 3–4 lžíce majonézy nebo tatarské omáčky
  • sůl

Salát

  • rajčata
  • okurky
  • jarní cibulka
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2–3 lžíce zakysané smetany

Postup:

  • Krkovici nakrájejte na libovolně velké kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka.
  • V míse smíchejte maso s cibulí, pepřem a bobkovým listem. Lehce osolte, přidejte majonézu (případně tatarku), promíchejte a dejte na noc odležet do lednice.
  • Další den maso s cibulí střídavě napichujte na špízové jehly a na grilu ugrilujte dozlatova.
  • Mezitím si připravte zeleninový salát. Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kousky a ochuťte zakysanou smetanou, solí a pepřem.

Zdroje: Kupi, 196 flavour, Taste atlas