Opalovací krémy ničí korálové útesy: Zákaz používání platí již v desítkách destinací

Korály a tropické ryby na dně oceánu silvae / Shutterstock.com

V důsledku masového používání opalovacích přípravků s obsahem syntetických filtrů dochází na mnoha místech s panenskou přírodou k vymírání živočichů a rostlin. Mnohé destinace již proto přistoupily, případně brzy přistoupí, k zákazu používání rizikových opalovacích přípravků na svých plážích. Než si proto zabalíte na dovolenou, podívejte se na legislativu cílové destinace a případně se raději vybavte ochranou před sluncem založenou na přírodních látkách.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Opalovací přípravky hubí korály

Každý rok se do oceánů uvolní na 14 000 tun opalovacích přípravků, v nichž je obsaženo až 82 000 druhů chemikálií. Množství z nich negativně ovlivňuje podmořský život a usazuje se v tělech některých živočichů a rostlin.

Od 80. let minulého století došlo v důsledku různých vlivů včetně používání opalovacích krémů k úhynu až 90 % korálových útesů, které tvoří základ podmořského ekosystému. Kvůli chemikáliím dochází k tzv. bělení korálů, zpomalení růstu mladých korálů a narušení jejich reprodukce. Reprodukční schopnost je narušena i u některých druhů ryb. Řada vědeckých studií navíc prokázala negativní vliv též na lidské zdraví.

Aplikace opalovacího krému na ruce Me dia / Shutterstock.com

Nebezpečí představují syntetické UV filtry

Nebezpečí představují především složky Oxybenzon, Benzofenon-1, Benzofenon-8, 4-methylbenzylidene camphor, 3-benzylidene camphor, octinoxate, octocrylene, ale také konzervanty, jako jsou Phenoxyethanol, Butyl Paraben, Benzyl Paraben, Ethylparaben a Methylparaben.

Oxybenzon je přitom nebezpečný už v koncentraci okolo 0,14 miligramů na litr mořské vody. Prokázala to rozsáhlá studie z roku 2015, která zároveň uvedla, že se tato složka krému chová jako světlem aktivovaný toxin, který začíná být nebezpečný ve chvíli, kdy na něj zasvítí slunce.

Nezapomeňte na dostatek tekutin

Zákaz používání platí již v desítkách destinací

Zákaz používání opalovacích přípravků s obsahem oxybenzonu je od 1. ledna 2021 platný například na Havaji. Podobný zákaz přijali o rok dříve též v Palau, Arubě či na Panenských ostrovech, které pro jistotu zakázaly i prodej těchto krémů. Potápěčský ráj Bonaire zakázal od ledna 2021 prodej i dovoz opalovacích krémů se syntetickými UV filtry.

Podobné omezení již platí také v Mexiku či Thajsku. Belize, Key West, Austrálie či americká Kalifornie o podobném opatření uvažují. Za porušení zákazu hrozí návštěvníkům destinací pokuta v řádu stovek tisíců korun, či dokonce trest odnětí svobody.

Žena v plavkách, která má na zádech opalovacím krémem nakreslené sluníčko Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Bezpečnou variantou jsou přírodní filtry

Ochranu proti nebezpečnému UVB záření zajišťují v opalovacích přípravcích dva druhy filtrů – syntetické a minerální. Syntetické UV filtry jsou takové látky, které pronikají do kůže, kde na molekulární úrovni přeměňují UVB záření na teplo. Jejich používání s sebou ovšem nese rizika, slunečními alergiemi a narušováním hormonální rovnováhy v těle počínaje, neplodností a karcinogenním působením konče.

Minerální filtry, konkrétně oxid zinečnatý a oxid titaničitý, jsou naproti tomu látky přírodního původu, které chrání na principu fyzické bariéry na kůži a zrcadlového efektu. Oxid zinečnatý navíc dokáže pokožku chránit i proti UVA záření. Pozor však na přípravky s obsahem minerálních filtrů v nanočásticích – i ty mohou být ekotoxické.

I s alergií můžete vyrazit na pláž

Nejoblíbenější značky přírodních krémů

Opalovací přípravky s obsahem minerálních filtrů byste měli používat nejen u svých dětí, ale i u sebe samotných. Přírodní opalovací krémy neobsahují chemické částice, které by postupně pronikaly do vašeho organismu, a jsou tak pro používání bezpečnější.

Na trhu najdeme hned několik značek, oblíbený je například opalovací krém Badger s oxidem zinečnatým, dočasně voděodolný krém Jack N'Jill, opalovací produkty Butterbean na bázi másel, opalovací mléko Nobilis Tilia či tělová mléka a oleje Wooden Spoon. Dostupné jsou ve vybraných lékárnách a na e-shopech s přírodní kosmetikou.