Postup, jak si doma vyrobit růžovou vodu z okvětních lístků růže

Růžová voda ve skleněné nádobě, růže Nataliia Sirobaba / Shutterstock.com

Růže jsou považovány za jedny z nejkrásnějších květin a jejich vzhled nebo vůně nejsou jediné způsoby, jak nás mohou potěšit. Z jejich okvětních lístků se od nepaměti vyrábí populární růžová voda. Ne náhodou se jí říká elixír mládí, dokáže totiž omladit a regenerovat naši pokožku. Používá se jako účinný přírodní kosmetický produkt, ale také se konzumuje, protože má specifickou chuť a řadu přínosů pro naše zdraví.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Seznamte se s růžovou vodou

Růžová voda je tekutina, která vzniká destilací květů růže nebo jejich máčením ve vodě. Obsahuje 10–50 % růžového oleje. Používá se v kosmetickém průmyslu, potravinářském průmyslu a také poměrně často při náboženských obřadech.

Známá byla už ve starověké medicíně jako prostředek ke zklidnění zažívacích problémů a údajně ji používala i Kleopatra, aby podpořila svou krásu. Pro výrobu růžové vody se nejčastěji používají tmavě červené růže, protože obsahují nejvíce antioxidantů.

Milovníky růžové vůně potěší i tento krém

Je vhodná pro všechny typy pleti, od suché až po mastnou. Dokáže zklidňovat, regenerovat a dodávat hebkost. Má specifickou vůni, kterou si snadno zamilujete. Růžovou vodu si můžete koupit, nebo si ji vyrobit. Pokud ji budete kupovat, vždy se ujistěte, že kupujete 100% čistou růžovou vodu, která neobsahuje žádná přidaná barviva, oleje, konzervační látky nebo další přísady. V případě výroby se nabízí několik způsobů, ale nejjednodušší je povaření lístků.

Růžová voda ve dvou malých plastových rozprašovačích, růže, okvětní lístky v misce New Africa / Shutterstock.com

Jak ji vyrobit?

Ingredience:

  • 7 až 8 růží
  • 1,5 litru destilované vody nebo převařené kojenecké vody

Postup:

  1. Vyjměte okvětní lístky a jemně je omyjte pod vlažnou vodou.
  2. Přidejte okvětní lístky do hrnce a zalijte destilovanou vodou tak, aby byly ponořené.
  3. Hrnec přikryjte a vodu nechte na mírném ohni vařit tak dlouho, až okvětní lístky ztratí veškerou barvu.
  4. Sceďte tekutinu a vyhoďte všechny okvětní lístky.
  5. Růžovou vodu můžete skladovat ve skleněné láhvi a používat podle potřeby.
  6. Pokud ji chcete konzervovat, aby vám vydržela co nejdéle, přimíchejte na každé dva šálky jednu lžičku vodky.
Růžová voda v misce, mokré okvětní lístky v druhé misce, špachtle kazmulka / Shutterstock.com

Jak ji používat?

  • Používejte ji jako čistič na obličej nebo tonikum. Po umytí běžným čisticím prostředkem si opláchněte obličej růžovou vodou.
  • Použijte ji v receptech, jako je ibiškový ledový čaj s růžovou vodou. Přidáním pár kapek růžové vody do svého koktejlu může být váš nápoj ještě chutnější. Můžete ji také použít do pečiva místo konvenční vanilkové esence.
  • Vytvořte růžovou vodní mlhu přidáním do rozprašovače. Růžovou vodu si také můžete nastříkat na zápěstí, obličej, nebo dokonce na polštář.
  • Vatové tamponky můžete ponořit do růžové vody a jemně s nimi poklepat na pokožku. To nejen zlepší zdraví pokožky, ale může také pomoci v boji proti akné.
  • Do koupele můžete přidat i několik kapek růžové vody. Může na vás mít terapeutický účinek a také zanechat vaši pokožku odpočatou a hebkou.
  • Když napařovací žehličku při žehlení postříkáte trochou růžové vody, můžete tím oblečení krásně provonět.